Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2020,
4.30

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24

12

Natisni članek

Denver Nuggets Miami Heat Dallas Mavericks Vlatko Čančar Vlatko Čančar Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 16. 1. 2020, 4.30

4 leta, 3 mesece

Liga NBA, 15. januar

Popoln slovenski večer z Dončićem v glavni vlogi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24

12

Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kot da bi se slovenski legionarji v ligi NBA na svoj način odzvali na večerno prireditev Košarkarske zveze Slovenije, ki praznuje 70 let delovanja. S tremi zmagami so se podpisali pod pravljičen večer, v katerem je Luka Dončić (25 točk, 15 skokov, 17 asistenc) ob zmagi nad Sacramentom dosegel nov trojni dvojček in rekordno število asistenc, Vlatko Čančar (2 točki) prvi koš iz igre, Goran Dragić (17) pa se je znova izkazal kot Miamijev adut s klopi.

Liga NBA, 14. januar

Ko je Tim Hardaway ml. s trojko na začetku tretje četrtine Dallasovega gostovanja pri Sacramentu podajo Luke Dončića spremenil v asistenco, je Ljubljančan dosegel nov trojni dvojček. Že dvajsetega v karieri. V manj kot 20 minutah igre in pri vsega dvajsetih letih. Za nameček so se Teksašani po izenačenem prvem polčasu prav takrat odlepili od kalifornijskih tekmecev, pri katerih kot eden od pomočnikov na klopi sedi tudi nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov.

Na koncu je Dončić kljub slepim nabojem pri metih za tri točke (0:5) v dobrih 34 minutah zbral 25 točk, 15 skokov in 17 asistenc. To je njegov rekord v ligi NBA. Predhodnega je popravil za dve asistenci.

Dallas, pri katerem klub drugačnim namigom znova ni igral latvijski center Kristaps Porzingis, je v zadnji četrtini, v kateri Dončić ni blestel, Sacramentu dovolil, da je stopil priborjeno prednost. Vseeno pa so Teksašani v taktični igri osebnih napak v zadnji minuti ohranili mirne glave za pomemben kalifornijski skalp (127:123). Ta je bil kljub trojnemu dvojčku prvega zvezdnika predvsem plod ekipnega dela. Prav vsi člani prve peterke so namreč presegli dvomestno število točk, 21 pa jih je s klopi prispeval še Seth Curry. S tem so razvrednotili tudi 27 točk De'Aarona Foxa pri Kraljih.

Derrick White si ob gostovanju pri Dragićevem Miamiju ni mogel obetati zmage. | Foto: Reuters Derrick White si ob gostovanju pri Dragićevem Miamiju ni mogel obetati zmage. Foto: Reuters

Učinkovit Gogi ne da floridske trdnjave

Po dveh zaporednih porazih na gostovanju pri Brooklynu in New Yorku je zmagal tudi Miami. Z rezultatom 106:100 je doma ugnal San Antonio. Da, doma. Tam, kjer je Miami kot najboljša domača ekipa sezone doživel le en poraz. Ob tem je vlogo aduta s klopi znova vrhunsko odigral častni zlati slovenski kapetan Goran Dragić. Slabih 25 minut je bilo dovolj, da je vknjižil 17 točk. Dodal je skok in pet asistenc. S 33 točkami je bil v domači ekipi bolj učinkovit le član prve peterke Kendrick Nunn, ki je dosegel 33 točk, medtem ko je pri San Antoniu s 30 točkami izstopal DeMar DeRozan (30).

Čančarjev zgodovinski koš

Z nasmehom pa je parket zapuščal tudi tretji slovenski legionar v ligi NBA - Vlatko Čančar. Njegov Denver je dokaj prepričljivo ugnal Chrarlotte (100:86). Nikola Jokić in soigralci so si pred zaključkom priigrali dovolj zajetno prednost, da je že dve minuti in pol pred koncem Mike Malone vpoklical tudi 22-letnega Primorca. Ta je bil ob dveh metih polovično uspešen. S tem je Čančar dosegel svoj prvi koš iz igre.Pred tem je bil uspešen le s črte prostih metov. Ob dveh točkah so ostali osrednji statistični kazalniki nedotaknjeni.

Pred tekmo se je Luka Dončić zapletel v sproščen klepet z Bogdanom Bogdanovićem. | Foto: Reuters Pred tekmo se je Luka Dončić zapletel v sproščen klepet z Bogdanom Bogdanovićem. Foto: Reuters Se še spomnite nabora 2018?

Dončićeva predstava v Sacramentu je bila zanimiva tudi zaradi predzgodbe.

Ko so leta 2018 Sacramento Kings izbrali Marvina Bagleyja III, so bila mnenja deljena. Športni direktor Vlade Divac je imel s svojimi sodelavci možnost, da v Kalifornijo pripelje Dončića, vendar je dal prednost Američanu. "Marvin je boljša izbira za nas. Velik talent. Za nas je bila odločitev lahka. Marvin je zelo nadarjen košarkar. Po mojem mnenju je izjemen talent na tem naboru," je takrat dejal nekdanji srbski košarkar. 

Hitro ob vstopu v krstno sezono in zlasti v tej so navijači in strokovnjaki spoznali, da so naredili napako. A ta ni prva klubska. V preteklosti so že izbrali Thomasa Robinsona pred Damianom Lillardom, Bena McLemorja pred C. J. McCollumom, Jimmerja Fredettea pred Klayom Thompsonom in Kawhijem Leonardom.

V članku The Sacramento Bee je Greg Wissinger poudaril, da so vsi ti, ki jih niso izbrali, izjemni košarkarji. Osvajali so naslove, bili najkoristnejši košarkarji, a nobenemu v drugi sezoni igranja ni uspevalo to, kar uspeva Dončiću. "Varno je reči, da so Kings zgrešili generacijskega talenta, ker niso vzeli Luke Dončića," je zapisal. 

 

Liga NBA, 15. januar

Lestvica:

Ne spreglejte