Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
10. 5. 2012,
22.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Helios Domžale Union Olimpija

Četrtek, 10. 5. 2012, 22.23

8 let

Leden tuš za konec domžalske sezone

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanska Olimpija je po pravi drami v Domžalah izkoristila zaključno žogo in se s še drugo zmago nad Heliosom prebila v finale državnega prvenstva.

Helios je bil na povrtani tekmi na pragu velikega uspeha in na skorajšnjem koncu garaške gradnje poti nazaj v Stožice. Domžalčanom pa je naposled zmanjkala pika na i, zmanjkalo jim je koncentracije, do izraza pa je prišlo tudi pomanjkanje izkušenj. Klemen Prepelič je bil z 22 točkami resda znova najboljši v svoji ekipi, a na koncu tragični junak.

Negotovo končnico je napovedoval že izenačen začetek. Vladimir Dašić resda ni bil tako ''vroč'' kot v torek v Stožicah, a je vseeno zaznamoval uvodni del prve četrtine in hitro dosegel šest točk. Za razliko od prve tekme pa je imel tokrat vsaj na strelski ravni primerno protiutež. Poosebljal jo je Heliosov Hrvat Drago Pašalić, ki je razkazal svojo igralsko raznolikost in bil nevaren tako pod košem kot tudi z zunanjih položajev. V osmi minuti je bil dvoboj omenjenih dveh mož še izenačen (6:6), a je Union Olimpija po zaslugi Sasuja Salina vodila z rezultatom 16:7. Zmagu Sagadinu na minuti odmora nato niti ne bi bilo treba govoriti, saj je njegov pogled povedal vse. Tudi njegovi izbranci so razumeli sporočilo, strnili svoje vrste v obrambi in po nekaj uspešnih akcijah dobili tudi napadalni navdih. Na veliko presenečenje ne povsem polna dvorana Komunalnega centra je lahko pozdravila niz lepih akcij, med katerimi je po atraktivnosti izstopalo zabijanje Dražena Bubniča, s katerim je v 13. minuti sklenil delni rezultat 13:3 in soigralce popeljal v vodstvo. Šest minut zatem je Helios ob nadaljnji dobri igri Pašalića, boljšem odstotku zadetih metov in dobljenem skoku vodil že za pet točk (29:24), prav takšno prednost pa zadržal tudi do konca prvega polčasa.

Na začetku živčne in raztrgane tretje četrtine je sprva Prepelič Heliosu priigral sedem točk prednosti (35:28), po šestih zaporednih točkah Ljubljančanov pa so gostitelji prišli do svojih minut. Medtem ko so bili ''zmaji'' v napadu povsem izgubljeni, je Sagadinova četa v 26. minuti prišla že do prednosti 42:34. Brez Pašalića in Prepeliča ter ob ljubljanski conski obrambi se je nato razmerje moči znova v hipu spremenilo, za kar pa je bil s kar tremi trojkami s treh različnih položajev zaslužen tudi Salin. V 29. minuti je tako znova vodila Olimpija (45:44) in tako ''pozvala'' domačega stratega, da je na parket vnovič vrnil svoja najboljša košarkarja. S slednjima je dober skupni jezik tokrat našel Bubnić, tako da so Domžalčani ob vstopu v zadnji del znova vodili, a Sagadinu pogled na semafor vendarle ni bil najbolj všeč, saj so ob Pašalićevi številki gorele že štiri lučke, ki ponazarjajo osebne napake.

Centrska naveza Bubnić-Črešnar je bila v uvodnem delu zadnje četrtine dovolj čvrsta za kosanje s Thompsonom in Dašićem, v napadu pa so si gostitelji podajali štafetno palico, odgovarjali na ljubljanske pobude in večinoma držali prednost petih točk. Filipovski je poskušal s številnimi aduti, a razpoloženega vlečnega konja nikakor ni našel. Thompsonova napadalna igra, s katero se je nekoliko pomikal od koša, ni prinašala rezultatov, meti za tri točke so se kot za stavo odbijali od obroča, neuspešen pa je bil pri prevzemanju odgovornosti tudi kapetan Jagodnik. Na drugi strani so domačini trdo garali za sleherni koš in slabi dve minuti pred koncem po košu povratnika Pašalića vodili že z velikimi sedmimi točkami (67:60). ''Zmaje'' je nato z zadeto trojko skušal v igro vrniti Dašić, a mu soigralci niso znali slediti, za nameček pa se je na nasprotnik strani razigral Prepelič.

Dobrih dvanajst sekund pred koncem je imel Salin sicer met za izenačenje (70:67), a ni bil natančen, pod košem pa je osebno napako storil Dašić. Bubnić je resda zadel le en prosti met (71:67), tako da je nato Sagadin zaukazal taktično osebno napako. Tudi ''izbira'' igralca je bila posrečena, saj je Casey Mitchell zadel le enkrat in Helios se je s tremi točkami prednosti in žogo sedem sekund pred koncem znašel na pragu zmage. Sledil pa je hladen tuš. Ob taktični osebni napaki nad Prepeličem je imel mladi branilec na voljo dva prosta meta. Zgrešil je oba in pri tem tako presenetil svoje igralce, da so gostom dovolili prenos žoge v napadalno polovico in podajo do Salina, ki je ob zvoku sirene zadel svojo sedmo trojko in tako izsilil podaljšek.

V dodatnih petih minutah sta bili ekipi vseskozi tesno skupaj, rezultat pa večinoma izenačen. Tudi pol minute pred koncem, ko je bil na semaforju rezultat 75:75. Tedaj je v še tretji zaporedni akciji s svojo močjo pot do koša iskal Thompson. Tokrat je bil premočan, tako da so mu sodniki prisodili osebno napako v napadu. Enake usode je bil na drugi strani deležen Prepelič, ki je skušal odločiti tekmo, a se je zaletel v Salina. Filipovski je v zadnjih štirih minutah presenetljivo stavil na Mitchlla. In zadel. Ne le trener, temveč tudi Američan s skromno minutažo. Njegov met za tri točke je naposled določil drugega finalista.

Ne spreglejte