Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
1. 6. 2016,
14.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Barcelona Jaka Lakovič

Sreda, 1. 6. 2016, 14.57

6 let, 7 mesecev

Je Jaka Lakovič že odigral zadnjo tekmo v karieri?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Nekdanji kapetan slovenske košarkarske reprezentance Jaka Lakovič se posveča predvsem koncu študija, kaj kmalu pa bo razkril tudi svoje načrte za prihodnjo sezono.

Jaka Lakovič na pragu košarkarske upokojitve. | Foto: Jaka Lakovič na pragu košarkarske upokojitve.

Jaka Lakovič spada v tisto skupino študentov, ki bežijo pred bolonjskim valom in v teh tednih pospešeno zapirajo odprta študijska poglavja. Ljubljančan verjame, da bo pravočasno končal vse obveznosti in diplomiral na ljubljanski Fakulteti za šport. Zanimivo je, da ta stoji povsem ob dvorani Kodeljevo, kjer je v dresu Slovana začel svojo košarkarsko kariero. Prav vprašanje nadaljnje kariere pa je v Lakovičevem primeru zelo aktualno.

V pretekli sezoni je 37-letni organizator igre nastopal za drugo ekipo Barcelone v drugi španski ligi, njegova igralska vrnitev v Katalonijo pa je vključevala tudi načrt o postopnem prehodu v trenerske vode španskega športnega velikana. Se bo to zgodilo že to poletje? "S tem odgovorom vam še ne morem postreči. Prva članska ekipa je namreč pred koncem sezone, zato z vodstvom kluba še nisem opravil razgovora," na vprašanje o morebitnem koncu kariere odgovarja Lakovič, ki je v dresu druge ekipe Barcelone nastopil na 29 tekmah in v povprečju dosegal 8,8 točke ter soigralcem podelil 3,8 asistence na tekmo.

20 uspešnih let

Prav v Barceloni, v kateri je igral med sezonama 2006/07 in 2010/11, je 186 centimetrov visoki branilec prebil enega lepših delov svoje kariere. Med drugim se je z Barco leta 2010 veselil celo naslova evroligaškega prvaka. Še pred tem je v štirih letih globok pečat pustil pri Patanthinaikosu iz Aten, kjer je igral pod taktirko Željka Obradovića.

Ta je nanj postal pozoren že leta 2011, ko je Lakovič v krstni evroligaški sezoni blestel v dresu novomeške Krke. Zanj ja bila Krka odskočna deska, medtem ko bo kot matični klub v Lakovičevi košarkarski kartoteki za vselej zapisan ljubljanski Slovan. Ob omenjenih klubih je Jale, kot ga kličejo košarkarski sopotniki, igral še za Galatasaray, Avellino in Gaziantep.

Brez reprezentančne pike na i

Kar dvanajst let je bil tudi nepogrešljivi član slovenske reprezentance, za katero je zaigral na sedmih evropskih in dveh svetovnih prvenstvih. Kot košarkar z največ uradnimi nastopi za Slovenijo (86) se je od izbrane vrste poslovil po domačem EuroBasketu leta 2013. Sam rad prizna, da z nekoliko grenkim priokusom. "Nič si ne očitam. Vselej sem dajal vse, kar je bilo v moji moči. Prav gotovo pa mi je žal, da s Slovenijo nisem osvojil kolajne na evropskem prvenstvu ali pa zaigral na olimpijskih igrah. Po drugi strani sem ponosen na prehojeno pot in uspehe," je ob umiku od izbrane vrste dejal Lakovič, sicer lastnik srebrne medalje z evropskega prvenstva 1998, a v konkurenci mlajših članov do 22 let.

Ne spreglejte