Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
21. 9. 2015,
17.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matevž Zupančič

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 17.17

8 let

Evroliga za Olimpijo daleč kot že dolgo ne

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Osrednji cilj pomlajene Union Olimpije, ki s trenerjem Gašperjem Potočnikom znova nosi večji slovenski pečat, je naslov slovenskega košarkarskega prvaka.

"V Ljubljani se bo še naprej igrala vrhunska košarka. Verjemite, da pred meseci to še zdaleč ni bilo samoumevno," je ob nič kaj slovesni predstavitvi igralskega in trenerskega kadra Uniona Olimpije poudaril direktor kluba Matevž Zupančič, zavedajoč se dejstva, da deluje zgolj pri bledi senci nekdanjega uglednega evropskega kluba. Ko je namreč začel službovati pri zeleno-belih, ki so takrat domovali še v Tivoliju, je bil to redni udeleženec evrolige in serijski državni prvak. Zdaj je na pragu že tretje zaporedne sezone brez evroligaške priponke, medtem ko pa so se naslova slovenskega prvaka "zmaji" nazadnje veselili zdaj že kar daljnega leta 2009.

Brez čarobnih palic, brez evrolige

A če je vrnitev pokala za naslov najboljše ekipe v Sloveniji ob boju za zgornji del lestvice prenovljene regionalne lige ABA ter željah po – kot se je izrazil predsednik kluba Jani Möderndorfer – "lepem rezultatu v evropskem pokalu" osrednji cilj sezone 2015/16, pa o vrnitvi v evroligo v Stožicah ne govori nihče. Deloma zaradi skromnejše ekipe, sestavljene v okvirih razpoložljivega računa (ves proračun kluba je v grobem ocenjen na dva milijona evrov, od tega je približno polovica namenjena za ves pogon članskega moštva), predvsem pa zaradi novih zahtev najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Po novih pravilih mora namreč klub, ki želi sodelovati v evroligi, zagotoviti vsaj štiri milijone evrov proračuna. "Vprašanje je, ali je naš trg brez mož s čarobnimi palicami, ki jih številni napovedujejo, a jih nato ni od nikoder, to sploh sposoben zagotoviti. Tudi če torej Olimpija preseneti in si izbori preboj v evroligo, v zdajšnji obliki nima možnosti za vrnitev med elito. V naši regiji sta tega zmožna le Cedevita in Crvena zvezda," je čistega vina Ljubljančanom nalil direktor Zupančič.

Mlajša in bolj slovenska Olimpija

Besede o "čimprejšnji vrnitvi v evroligo", izrečene ob slovesu leta 2012, zdaj torej nimajo realnih temeljev. Pri Olimpiji se zavedajo realnega stanja, ki narekuje predvsem sledenje sanacijskemu programu, pod koši pa drago prodajanje kože v Evropi in ligi ABA ter odločen boj za 16. naslov slovenskega prvaka. Ta cilj je tokrat postavljen pred trenerja Gašperja Potočnika, ki se je ekipi pridružil z zamudo, saj je opravljal vlogo reprezentančnega pomočnika v slovenski izbrani vrsti. "Sodelavci so med mojo odsotnostjo dobro opravili svoje delo in kakovostno pripravili ekipo," poudarja Potočnik.

"Ko sem bil imenovan za glavnega trenerja Olimpije, sem dejal, da želim mlajšo in bolj slovensko ekipo. Ker imamo zgolj tri košarkarje, ki bodo nastopali kot tujci, verjamem, da nam je to uspelo. Imamo tudi nekaj ekstremno mladih igralcev, ki se bodo morali še dokazovati. Priložnost bodo zanesljivo dobili. Verjamem, da imamo dobro pokrita vsa igralna mesta. Morda nam pod košem primanjkuje kakšen centimeter. Menim pa, da smo lahko tudi v takšni postavi zelo neugodni za vse tekmece," razmišlja Potočnik, še letos vodja mladinskega pogona in ob tem trener škofjeloškega LTH Castingsa, s katerim bo Olimpija tesno sodelovala tudi v novi sezoni.

Najcenejša Olimpija

In kakšna pravzaprav je prenovljena Olimpija, ki tako cenovno ugodne ekipe ni imela že vse od prvega resnega vstopa na evropski oder? V primerjavi s preteklo sezono so v Ljubljani ostali Luka Rupnik, Gregor Hrovat, Vasilije Vučetić in Blaž Mahkovic. Kot dokaz uspešno zgrajenega mostu med mladim pogonom in člansko vrsto sta se v zadnjo preselila izjemno nadarjena Blaž Mesiček in Vlatko Čančar. Kot aktualna reprezentanta sta se v zmajevo gnezdo naselila Mitja Nikolić in Sašo Zagorac ter ob njiju še nabornik selektorja Jureta Zdovca Miha Lapornik. Vlogi najodmevnejših okrepitev pripadata ameriškemu organizatorju z bosanskim potnim listom Zacku Wrightu in nekdanjemu mlademu reprezentantu Srbije Savu Lesiću. Vrzel pod obročem pa bo poskušal zakrpati še latvijski center Ronalds Zakis .

Še v Poreč in Pirej

"Fante je treba pohvaliti za prizadevnost, predvsem tiste, ki so na pripravah vse od začetka. Veseli, da smo se izognili vsem večjim poškodbam. Zdržali so vse fizične napore. Dejstvo pa je, da nas veliko dela čaka še na taktični ravni. Prav zaradi tega bi navijače in podpornike kluba prosil za malce potrpljenja. Kot trener sem seznanjen s cilji. A zanima me vsaka tekma posebej. Ob takšnem pristopu ne bomo ostali brez želenega rezultata," proti sezoni pogleduje trener Potočnik, ki bo z ekipo priprave sklenil na nizu pripravljalnih tekem v Poreču in Pireju. Vrata Stožic se bodo uradno odprla 1. oktobra, ko bo v okviru prvega kroga lige ABA pri Olimpiji gostoval MZT iz Skopja.

Ne spreglejte