Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
12.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Hrvaška Grčija Gruzija Makedonija

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 12.30

8 let

Bodo Slovenci kot prvi špiknili Hrvate?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kako so igrali slovenski košarkarji med pripravami na EuroBasket, je že jasno, poglejmo pa, kaj so naredili naši tekmeci v zagrebški skupini.

Izbranci Jureta Zdovca so odigrali deset pripravljalnih obračunov ter zbrali šest zmag (Nova Zelandija, Avstralija, Poljska, Ukrajina, Finska, Italija) in štiri poraze (dvakrat Srbija ter po enkrat Latvija in Avstralija).

Izkupiček jih uvršča na tretje mesto skupine C, če upoštevamo razmerje zmag in porazov vseh reprezentanc, ki bodo nastopile v Zagrebu.

Med pripravami je bila najučinkovitejša gostiteljica Hrvaška, ki ni niti enkrat izgubila, zbrala pa je kar devet zmag. Kot je bilo pričakovati, bodo naši južni sosedje veliko stavili na Bojana Bogdanovića, ki je prvi strelec ekipe.

Zanimivo bo videti, kako se bodo izbranci Velimirja Perasovića lotili prve tekme na EuroBasketu. Nasproti jim bodo stali prav Slovenci, ki bi lahko prvi v letošnjem letu Hrvate – na svojih ramenih bodo imeli večje breme – spravili na kolena, in to ob nepravem času, česar se na Hrvaškem zavedajo. Ali bo slovenski zid dovolj trden, da ga Hrvati ne bodo podrli, bomo videli 5. septembra, ko se bosta ekipi ob 21. uri pomerili.

Grki ujeli ritem, Makedonci občutno padli

S prvim mestom v skupini se bodo spogledovali Grki, ki na evropskem prvenstvu merijo na medaljo. Od vseh ekip so se zbrali najpozneje. Povsem ob koncu julija so začeli priprave. Na prvih tekmah so še imeli nekaj porodnih krčev, nato pa začeli mleti vse pred seboj in nanizali šest zaporednih zmag.

Grki bodo imeli zelo kakovostno in izkušeno moštvo, da bodo stavili na obrambo, pa je jasno že od lanskega leta, ko so na svetovnem prvenstvu dobro igrali, a nato v osmini finala naleteli na zelo razpoložene Srbe.

Drugi nasprotnik Slovenije na EuroBasketu bo Gruzija, ki ima polovični izkupiček (pet zmag in pet porazov). Priprave je končala z minimalno zmago nad Michigan Statom, prej pa doživela tri zaporedne poraze. Dvakrat so tudi konkretneje izgubili, in sicer proti Franciji (53:95) in Italiji (67:87).

Avtsajder skupine C je Nizozemska, ki je odigrala daleč največ tekem. Kar petnajstkrat so Nizozemci preizkusili svojo pripravljenost in petkrat zmagali. Na zadnji tekmi so dodobra namučili Turke in klonili šele po dveh podaljških ter tako favoriziranim ekipam poslali sporočil, da jih ne bodo smele podcenjevati.

Makedonija bo zadnji slovenski nasprotnik uvodnega dela evropskega prvenstva. Po odličnem začetku in treh zaporednih zmagah sta Vlado Iliveski in druščina izgubila kar petkrat zapored. Za konec so Makedonci štirikrat visoko izgubili, razmerje v koših na teh petih tekmah pa je bilo 316:420.

Ne spreglejte