Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
14. 5. 2013,
14.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vladimer Boisa Gruzija medalja

Torek, 14. 5. 2013, 14.12

7 let, 12 mesecev

Bo velika želja Boise izpolnjena?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na EP v Litvi je košarkarska reprezentanca Gruzije doživela debi. Takrat ji je nasproti stala Slovenija. In znova ji bo letos. Proti naši izbrani vrsti bi rad znova zaigral Vladimir Boisa.

Slovenski publiki zelo dobro poznan Vladimir Boisa je sezono začel v domovini, kjer je igral za Armio iz Tbilisija. Zaigral je na vsega štirih tekmah, nato pa ostal brez kluba, ki ga ni našel vse do danes. "Mislil sem, da bom vso sezono igral v Gruziji, vendar se je zamenjala vlada. Klub je imel državni proračun in je prejemal sredstva od ministrstva za obrambo. Prišla je nova vlada, nov minister in tujci ter tisti, ki smo več zaslužili, smo bili takoj na udaru," se spominja predčasnega slovesa iz gruzijskega kluba, za katerega pa še naprej igra njegov brat Anatolij.

Skupaj sta bila tudi v reprezentanci leta 2011 na evropskem prvenstvu v Litvi. Tam je Gruzija premierno nastopila na EuroBasketu. Bila je celo v isti skupini kot Slovenija. Izbranci Božidarja Maljkovića so se takrat dolgo mučili s tekmecem in na koncu zmagali s 87:75. Letos se bosta ekipi vnovič pomerili med seboj, saj sta tudi na evropskem prvenstvu v Sloveniji v isti skupini. Dvoboj bodo lahko navijači spremljali 7. septembra v Celju. Tudi tokrat pa lahko pričakujemo gruzijske navijače, ki so prišli v Litvo v velikem številu in spodbujali svoje ljubljence. "Košarka je edini ekipni šport, ki je na visoki ravni. Mogoče je še ragbi, vendar ima slednji specifične navijače. Veliko je financiranja s strani države, zato so bili pred dvema letoma organizirani tudi čarterji in drugi prevozi. Predvidevam, da bo letos manj navijačev. A je še vedno veliko zanimanja za evropsko prvenstvo," je o navijačih spregovoril Boisa.

Čeprav nima kluba, je njegova velika želja, da bi nastopil na EuroBasketu, kjer bi se počutil povsem domače. Vendarle je osem let igral košarko v Sloveniji. Pri 31 letih pa še zdaleč ni prestar. "Malce prezgodaj je še, da bi lahko povedal, ali bom zaigral za reprezentanco ali ne. Seveda bi z največjim veseljem igral v Sloveniji. Imamo pa na mojem položaju kakovostne košarkarje in na sploh kakovostno ekipo. Vse bo odvisno od selektorja," se je reprezentančnega udejstvovanja dotaknil Boisa in spregovoril še o morebitnem slovenskem uspehu na domačih tleh: "Upam, da bo Slovenija prišla čim dlje. Ljudje se trudijo maksimalno, da bi le odlično izpeljali evropsko prvenstvo. Veliko težav je bilo sprva z dvoranami. Upam, da Sloveniji uspe organizacija na najvišji možni ravni. Največji cilj pa bo zagotovo medalja, vendar je pritisk, ko igraš doma, še toliko bolj močan. Če bodo hoteli Slovenci uspeti, ga ne bodo smeli čutiti. Navijal bom za Slovenijo, da bo le prišla do medalje. A bo zelo težko."

Ne spreglejte