Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 3. 2018,
16.13

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Strade Bianche Tiesj Benoot

Sobota, 3. 3. 2018, 16.13

6 let, 1 mesec

Benootu klasika Strade Bianche

Belgijec najhitrejši po toskanskih gričih, Mohorič izvrsten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Tiesj Benoot | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Belgijski kolesar Tiesj Benoot je zmagovalec enodnevne dirke Strade Bianche po toskanskih gričih. Do cilja na trgu Piazza del Campo v Sieni je imel član ekipe Lotto Soudal 39 sekund prednosti pred Francozom Romainom Bardetom in belgijskim presenečenjem Woutom van Aertom, sicer svetovnim prvakom v ciklokrosu.

Strade Bianche je navkljub temu, da je bila letos šele 12. izvedba in šele druga za točke svetovne serije, ena najbolj priljubljenih in zanimivih dirk v kolesarskem koledarju. Dodaten čar ji dajo toskanski griči in vinogradi ter 11 makadamskih odsekov v dolžini 63 kilometrov. Letos sta vse skupaj še dodatno popestrila mraz in dež, pred dnevi tudi sneg, ki sta kolesarjem naredila pravo ciklokros dirko.

30 kilometrov pred ciljem v lov za vodilnima

V teh razmerah se je na koncu najbolje znašel Benoot, ki se je kakšnih 30 kilometrov od cilja odločil, da se poda v lov na takrat vodilna Bardeta in van Aerta. Nekaj časa mu je družbo delal Pieter Serry, ko se ga je otresel, pa je hitro ujel ubežnika, ju prehitel in suvereno nadaljeval proti ciljni črti. Triindvajsetletnik je prišel do prve profesionalne zmage.

Bardet in van Aert sta dobro sodelovala večino bega, Francoz pa se je mladega belgijskega zvezdnika ciklokrosa, trikratnega zaporednega svetovnega prvaka v tej disciplini, dokončno otresel v zadnjem kilometru, na vzponu do trga. Kljub temu je van Aert požel veliko navdušenja, saj je dosegel daleč največji uspeh na cestnih dirkah. Na nekaj preizkušnjah je v preteklosti že nastopil, denimo na dirki svetovne serije BinckBank v lanski sezoni in na nekaj dirkah ekstra kategorije.

Van Aert je na koncu 184 kilometrov dolge dirke za Benootom zaostal 59 sekund, 20 več kot Bardet na drugem, za seboj pa je denimo pustil četrtega Španca Alejandra Valverdeja, petega Italijana Giovannija Viscontija, pa tudi svetovnega prvaka Slovaka Petra Sagana, danes osmega.

Matej Mohorič je končal na 11. mestu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Matej Mohorič je končal na 11. mestu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Mohorič tik za deseterico

Od Slovencev se je z 11. mestom izkazal Matej Mohorič. Novi član Bahrain-Meride je z močnim zaključkom vpisal tretji najboljši slovenski izid na dirki Strade Bianche. Boljša sta bila le Jure Golčer (7. mesto leta 2007) in Jure Kocjan (4. mesto leta 2011), a je bila takrat dirka kategorije 1.1. Njegov zaostanek je znašal tri minute in pet sekund.

Grega Bole (Bahrain-Merida) je prikolesaril do 39. mesta (+13:10), Primož Roglič (LottoNl-Jumbo), ki več pričakuje od prihajajoče dirke od Tirenskega do Jadranskega morja, je bil 48. (+19:33). Jan Polanc (UAE Emirates) in Kristijan Koren (Bahrain-Merida) nista prišla do konca.

Ne spreglejte