Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2013,
22.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Božič Kristijan Koren Blaž Jarc Marko Kump

Četrtek, 4. 4. 2013, 22.14

8 let

Štirje Slovenci na dirki Pariz-Roubaix

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Borut Božič, Kristijan Koren, Blaž Jarc in Marko Kump so Slovenci, ki bodo v nedeljo nastopili na 111. izvedbi enodnevne kolesarske dirke Pariz-Roubaix. Fabian Cancellara prvi favorit.

Dirka vseh dirk. Dirka za "drvarje" tipa Tom Boonen in Fabian Cancellara. Prav ironija je, da lani Fabiana Cancellare zaradi štirikratnega zloma ključnice na dirki po Flandriji ni bilo na štartu dirke v Compiegneju. Tokrat na štartu zaradi padca na letošnji dirki po Flandriji ne bo Toma Boonena. Slednji se je lani s četrto zmago v karieri na dirki Pariz-Roubaix izenačil z legendarnim sonarodnjakom Rogerjem De Vlaeminckom, kateremu je edinemu doslej uspelo doseči štiri zmage na tej dirki. Boonen tokrat deli lansko usodo Cancellare, medtem ko bodo ljubitelji kolesarstva ponovno ostali brez uživanja v njunem dvoboju. S tem pa ostaja Cancellara prvi favorit, da vknjiži že svojo tretjo zmago na tej dirki. In to kljub temu, da je v zadnjih dneh že dvakrat pristal na tleh. Prvič je padel na sredini dirki Scheldeprijs, drugič pa v četrtek na ogledu najpomembnejših tlakovanih odsekov trase letošnje dirke.

"Ta dirka so prava jajca. Garaš kot žival, nimaš časa za scanje in moraš scati v hlače. Dirkaš po blatu, padeš, … , to je kup dreka," je leta 1985 po dirki, ko je bil v odlični situaciji za zmago, a jo je nato izgubil zaradi padca, dejal Nizozemec Theo De Rooij. Takoj zatem pa je na vprašanje, ali bo na dirki nastopil tudi prihodnje leto, odgovoril: "Seveda, to je najlepša dirka na svetu!" Prav to so besede, ki povedo vse o dirki. Zelo dobro je dirko, ki se popolnoma razlikuje od dirke po Flandriji, čeprav je na obeh ogromno tlakovanega cestišča, opisal tudi ameriški veteran Christopher Horner. "Obstaja velika razlika med dirko po Flandriji in dirko Pariz-Roubaix. Nista niti približno blizu druga drugi. Na prvi se dirka po kockah, na katerih se dnevno odvija promet. Druga je popolnoma drugačna. Lahko bi jo opisal takole: S plugi zorjejo njivo in jo nato preletijo s helikopterjem, s katerega na njivo stresejo kup skal. To je dirka Pariz-Roubaix. To, da je trasa tako slaba je prav smešno!" A vseeno vsi kolesarji, ki prikolesarijo v cilj, kljub skoraj sedemurnemu garanju, hitijo pod tuš na starem dirkališču v Roubaixu, kar je postal pravi ritual. Vse ekipe imajo na razpolago tuše v svojih avtobusih, a brez tuširanja pod starinskimi tuši si kolesarji dirke ne morejo predstavljati.

Dirka bo dolga 258 kilometrov, medtem ko bodo na štartu kolesarji petindvajsetih ekip. Napovedano je suho in sončno vreme. Daljnega leta 2002 je bila zadnja dirka, ki je potekala v deževnem vremenu. Vse odtlej imajo kolesarji veliko sreče z vremenom. Tudi tokrat bodo odseki trase, ki so tlakovani s kockami (vsega skupaj 52,6 kilometra kock), krojili razplet dirke. Prvi bo na sporedu na osemindevetdesetem kilometru 258 kilometrov dolge dirke. Sledilo jih bo še 26. V povprečju bo vsakih osem kilometrov na sporedu odsek tlakovan s kockami. A ne moremo mimo dejstva, da 80 odstotkov dirke poteka na asfaltu.

Na dirki bodo nastopili tudi štirje slovenski kolesarji. Borut Božič (Astana) in Kristijan Koren (Cannondale) bosta zagotovo skušala izkoristiti priložnost, ki se jima ponuja. Oba sta v izvrstni formi in imata s to dirko že kar nekaj izkušenj. Koren je leta 2010 ob svojem prvem nastopu na dirki slednjo končal na 23. mestu. "Forma je dobra. Vodstvo ekipe mi je že po dirki po Flandriji dejalo, da bom jaz tisti, ki bom v nedeljo odgovoren za rezultat ekipe Cannondale. Naloge se ne bojim, saj dobro vem, kaj me čaka. Vsekakor si želim dobrega počutja in veliko sreče. Potem rezultat na bo izostal. Vsekakor grem na štart dirke povsem miren, saj je za menoj odličen prvi del sezone, v katerem sem nase opozoril tudi nekaj preostalih ekip s Pro Team licenco," je pred odhodom v Francijo dejal Koren, ki bo na štartu dirke že četrtič. Božič bo tretjič na štartu dirke in vsekakor bo zanj razočaranje, če v zadnjih petdesetih kilometrih dirke ne bo v ospredju. Drugič bo na dirki nastopil Blaž Jarc (NetApp-Endura), ki je lani doživel ognjeni krst in dirko končal na 70. mestu. Novinec na dirki bo le Marko Kump (Saxo-Tinkoff), ki je moral vskočiti namesto obolelega Danieleja Bennatija.

Vsekakor lahko rečemo, da je Cancellara daleč največji favorit za zmago. Slednjo mu bodo skušali predvsem s pomočjo sreče ukrasti prav vsi udeleženci dirke, a vprašanje je, če bo komu uspelo. Vse bolj kaže na to, da se bodo ostali borili za 2. mesto, a kolesa se vrtijo ter z njimi tudi sreča. Le ena napaka in dirke je za vsakega lahko v trenutku konec. In prav zato lahko pričakujemo pravi spektakel. Toliko padcev kot se zgodi na tej dirki se ne zgodi na nobeni drugi v sezoni.

Ne spreglejte