Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
17. 8. 2021,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 17. 8. 2021, 4.00

1 leto, 9 mesecev

Rogličevo sporočilo tekmecem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15
Primož Roglič | Primož Roglič je dal tekmecem tudi v tretji etapi vedeti, da je odlično pripravljen. | Foto A.S.O./Luis Angel Gomez

Primož Roglič je dal tekmecem tudi v tretji etapi vedeti, da je odlično pripravljen.

Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez

Po ponedeljkovi etapi, ki se je končala z zahtevnim ciljnim vzponom, se je na Vuelti še nekoliko bolj razjasnila slika pri favoritih za končno zmago. Že res, da je Primož Roglič prepustil rdečo majico vodilnega, a smo lahko videli, kako močan je pri vožnji navkreber in kako so imeli nekateri rivali veliko težav ter izgubljali čas.

Primož Roglič
Sportal Roglič ostal brez prestižne majice, a dobil želeno potrdilo

"Če bi želeli zadržati rdečo majico, bi jo. Veseli smo, da smo jo oddali. Zdaj bo imel Primož (Primož Roglič, op. a.) več časa za počitek, prej prišel v hotel, manj bo obveznosti," je po tretji etapi vidno zadovoljen razlagal športni direktor pri Jumbo-Vismi Grischa Niermann in na vprašanje, ali si lahko dejansko vesel, če izgubiš majico vodilnega, odgovoril pritrdilno.

Ta je zdaj v lasti estonskega kolesarja, ki je bil v ponedeljek praktično ves dan s sedmerico v begu. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) je bil med ubežniki najbolj razpoložen in tekmece na zaključnem vzponu Picon Blanco pustil za seboj. Povrhu vsega je prvič v karieri oblekel majico najboljšega na eni izmed tritedenskih dirk.

Sportal Pri Oblakovem Atleticu: pazite se, Pogačar, Roglič in Mohorič!

Vsem dal vedeti, da ima noge ogrete tudi za strme klance

Estonec Rein Taaramäe je pri 34-letih dočakal majico najboljšega na tritedenski dirki. | Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez Estonec Rein Taaramäe je pri 34-letih dočakal majico najboljšega na tritedenski dirki. Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez Za slovenskega kolesarja je bilo v ponedeljek poglavitnega pomena, kakšne bodo njegove noge v primerjavi s konkurenti za skupno zmago. V zaključku 7,6-kilometrskega vzpona s povprečnim naklonom 9,3 odstotka je sicer Enric Mas (Movistar) odščipnil tri sekunde, vendar je bilo videti, da Roglič sploh ni želel skočiti za njim in je nadzoroval vse skupaj na varni razdalji.

Presenetljivo je bilo le to, da je kapetan Jumbo-Visme moral zadnje kilometre odpeljati brez pomočnikov. Sepp Kuss in preostali člani nizozemskega moštva so trpeli na vzponu in odpadli že prej. Po zaključku tretje etape je prav tako postalo jasno, da si bodo lahko do konca tedna nekoliko "spočili", saj jim ne bo treba v veliki meri nadzorovati dirke, kajti rdeče majice nimajo več v lasti.

S tem, ko je imel Roglič na očeh preostale rivale, je vsem poslal sporočilo, da mu bodo težko preprečili pohod do tretje zaporedne zmage na Dirki po Španiji. Njegove noge ostajajo močne tudi v klanec, medtem ko je prvi dan na kronometru vsem odčital novo lekcijo. Povrhu vsega je še zadnji dan vožnja na čas, ki bo bistveno daljša kot v prvi etapi. V nedeljo, 5. septembra, bodo morali namreč prekolesariti 33,8, na prvi dan pa le 7,1 kilometra. In ker je povrhu vsega še olimpijskih prvak v tej disciplini, bo lahko v sklepnem dnevu pridobil ali nadoknadil ogromno časa.

T - Primož Roglič - Vuelta 2021
Sportal Roglič predal rdečo majico Estoncu, ki je že blestel v Sloveniji

Kdo je bil v Rogličevi družbi in koliko so ostali izgubili

In kakšen obraz so pokazali konkurenti v tretji etapi? Egan Bernal (Ineos Greandiers), ki je letos osvojil Giro in želi še Vuelto, je končal v Rogličevi skupini, a je bil na zadnjem klancu "zadržan". Bistveno bolj aktiven je bil njegov moštveni kolega Adam Yates, medtem ko je Richard Carapaz izgubil minuto časa in zdaj za slovenskim šampionom zaostaja že debelih 1:45.

Olimpijski prvak na cestni dirki Richard Carapaz je šel v rdeče in izgubil v primerjavi s tekmeci za skupno zmago. | Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez Olimpijski prvak na cestni dirki Richard Carapaz je šel v rdeče in izgubil v primerjavi s tekmeci za skupno zmago. Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez

V Rogličevi skupini so bili ob obeh kolesarjih Ineosa še Miguel Angel Lopez (Movistar), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) in zimzeleni Alejandro Valverde (Movistar). Fabio Aru (Team Qhubeka Nexthash) je izgubil dodatnih sedem, David De La Cruz (UAE Emirates) 12, Hugh Carthy (EF Education-Nippo) 21, Romain Bardet (Team DSM) in Aleksander Vlasov (Astata) pa že 29 sekund.

Če torej gledamo največje tekmece za skupno zmago, je Rogliču najbližje Mas s 15 sekundami pribitka. Lopez zaostaja 21, Valverde, Ciccone in Bernal 27, medtem ko Landa že 39 sekund. Kot je za zdaj videti, bo moral Roglič najbolj paziti na kolesarje španske ekipe Movistar, ki ima še tri svoje adute v igri za najvišja mesta in orožja za različne taktične prijeme. Prav vsi v karavani pa se zavedajo, da so za njimi šele trije tekmovalni dnevi in da jih bo sledilo še debelih osemnajst.

Vrstni red po 3. etapi na Vuelti

Mesto Kolesar Čas
1 Rein Taaramäe (Est) Intermarché-Wanty-Gobert 9:25:44
2 Kenny Elissonde (Fra) Trek-Segafredo 0:0:25
3 Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 0:0:30
4 Lilian Calmejane (Fra) AG2R Citroën Team 0:0:35
5 Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:0:45
6 Miguel Angel Lopez Moreno (Kol) Movistar Team 0:0:51
7 Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 0:0:57
8 Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo  
9 Egan Bernal Gomez (Kol) Ineos Grenadiers  
10 Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain Victorious 0:01:09
12 Aleksander Vlasov (Rus) Astana-Premier Tech 0:01:13
13 Fabio Aru (Ita) Qhubeka NextHash 0:01:14
14 Romain Bardet (Fra) Team DSM 0:01:16
15 Damiano Caruso (Ita) Bahrain Victorious 0:01:20
16 Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 0:01:21
24 Hugh Carthy (VBr) EF Education-Nippo 0:02:02
27 Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 0:02:15
29 Louis Meintjes (JAR) Intermarché-Wanty-Gobert 0:02:16
30 David de la Cruz (Špa) UAE Team Emirates 0:02:17
34 Guillaume Martin (Fra) Cofidis 0:02:30
Ne spreglejte