Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 3. 2012,
17.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Joaquim Rodriguez Kristijan Koren Borut Božič

Ponedeljek, 12. 3. 2012, 17.51

7 let, 12 mesecev

Rodriguezu predzadnja etapa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Španec Joaquim Rodriguez je zmagovalec 6. etape 47. kolesarske dirke od Tirenskega do Jadranskega morja (2.WT). Christopher Horner ostaja odet v modro majico vodilnega v skupnem seštevku.

V ponedeljkovi 181 kilometrov dolgi etapi so odstopili Philippe Gilbert, Matthew Goss, Edvald Boasson Hagen, Mark Cavendish, Juan Manuel Garate in Lars Boom. Prva četverica zagotovo želi prihraniti nekaj energije za sobotno klasiko Milano-San Remo. Carlos Alberto Betancur (Acqua & Sapone), Luis Felipe Laverde (Colombia-Coldeportes), Arthur Vichot (FDJ-BigMat), Andrej Amador, Branislau Samoilau (oba Movistar), Serge Pauwels (Omega Pharma-Quick Step) in Mirko Selvaggi (Vacansoleil-DCM) so bili kolesarji, ki so glavnini pobegnili na oseminštiridesetem kilometru.

V drugi polovici etape so morali kolesarji prekolesariti 6 zaključnih krogov v okolici Offide. Dobrih 16 kilometrov dolg krog je bil dovolj selektiven, da se je prednost ubežnikov, ki je znašala največ 5 minut, pričela manjšati. Petdeset kilometrov do cilja so imeli ubežniki še slabe 4 minute prednosti. Dobrih pet kilometrov do cilja so bili vsi ubežniki ujeti. Na zelo razgibani trasi so se pričeli vrstiti številni poskusi pobega. Poels, Pozzovivo, Di Luca in Riblon so poskušali presenetiti glavnino, a so le pripravili Rodriguezu sijajno izhodišče za zaključno akcijo. Le 169 centimetrov visoki Španec je napadel v pričetku zadnjega kilometra etape. Dvaintridesetletni član ekipe Katjuša je bil dovolj hiter, da je uspel prvi prečkati ciljno črto. Slavil je prvo zmago v letošnji sezoni. Slovak Peter Sagan je tokrat pomagal Nibaliju, ki je osvojil 2. mesto in pomembnih 6 sekund časovnega odbitka. Tretji je ciljno črto prečkal Danilo Di Luca.

Oba Slovenca sta v cilj prikolesarila v ozadju. Božič je že hranil moči za sobotno dirko Milano-San Remo, medtem ko je Koren moral večji del druge polovice etape narekovati tempo na čelu. ''Celotno dirko lahko ocenim kot zelo zahtevno. Vsekakor upam, da se bo tukajšnje garanje obrestovalo z dobro formo na spomladanskih klasikah. Po dirki ostanem v Italiji, kjer bomo do sobotnega nastopa na San Remu,'' je po etapi za Sportal povedal Božič. Po tokratni etapi je bil za nastop na dirki Milano-San Remo potrjen tudi Koren. ''Vsekakor se dobro počutim in bom tudi kronometer odpeljal na polno. Sem v ekipi za sobotno dirko. Sledijo trije dnevi aktivnega počitka in nastop na San Remu. Sagan je resnično v sijajni formi in zagotovo nas čaka zahtevna naloga,'' je za Sportal dodal Koren.

Dirka se bo končala v torek, ko bo na sporedu dobrih 9 kilometrov dolg povsem raven posamičen kronometer. Favoriti za skupno zmago pred zadnjim odločilnim dnem so le še trije. Vsekakor je veteran Horner teoretično v rahli prednosti pred Nibalijem in Kreuzigerjem. A vseeno se obeta zelo zanimiv zadnji dan dirke saj omenjene loči le 6 sekund v skupnem seštevku. Prav toliko je pred zadnjo nedeljsko etapo dirke Pariz-Nica (tudi kronometer) za Bradleyem Wigginsom zaostajal Lieuwe Westra. Na koncu ju je ločilo le 8 sekund.

Ne spreglejte