Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 10. 2021,
17.07

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Tre valli Varesine Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 5. 10. 2021, 17.07

2 leti, 6 mesecev

Dirka Tre Valli Varesine 2021

Pogačar kljub smoli do novega velikega uspeha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Tadej Pogačar, Tre Valli Varesine 2021 | Tadej Pogačar je osvojil tretje mesto. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je osvojil tretje mesto.

Foto: Guliverimage

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je na dirki Tre Valli Varesine, na polklasični enodnevni evropski kolesarski dirki, ki poteka v italijanskem Vareseju, osvojil tretje mesto. Na jubilejni stoti dirki je zmagal Italijan Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) pred svojim rojakom Davidom Formolo (UAE Emirates). Na tej dirki je leta 2019 zmagal Primož Roglič.

Slovenski kolesar Tadej Pogačar je na 196,7 kilometra dolgi dirki Tre Valli Varesine poskrbel za nov velik uspeh. Na stoti izvedbi enodnevne dirke je v ciljnem sprintu prišel do tretjega mesta, potem ko je ugnal Francoza Benoita Cosnefroya in preostale člane zasledovalne skupine. Pred zmagovalcem Toura sta bila le Italijan Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation), ki je dobil dirko drugič v karieri, in moštveni kolega Pogačarja pri ekipi UAE Emirates Davide Formolo. Njuna prednost je znašala 38 sekund.

"Res smo zadovoljni, kako smo ekipno dirkali. Hitro smo napadli, čeprav bolj slučajno, saj sem si sam na spustu nepričakovano nabral nekaj prednosti, naredili dirko težko, žal sem imel tri kroge pred ciljem defekt in se moral iz prve skupine preseliti v peloton. Tam sem si povrnil moči, da sem brez težav pokrival napade, da je lahko Formolo obdržal dober položaj," je dirko ocenil Pogačar.

Davide Formolo, Alessandro de Marchi in Tadej Pogačar. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Davide Formolo, Alessandro de Marchi in Tadej Pogačar. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pogačar je imel sicer pred tem veliko težav, saj mu je med dirko počila guma. Pogačar je bil sicer do neljubega dogodka na poti izjemen, dvakratni zmagovalec je že hitro napadel, bil do 45 kilometrov pred ciljem v ubežni skupini osmih kolesarjev, le njegova ekipa je imela v tej skupini dva predstavnika, poleg Slovenca še Formola.

Smola s predrto gumo

Toda nato je slovenskega kolesarja zaustavila počena zračnica. Pristal je v glavnini, z lahkoto odgovarjal na napade, ker pa je imel v ospredju moštvenega kolega, ki je preostalim ubežnikom povrhu še ušel z rojakom de Marchijem, ni imel želje, da bi k Formolu povlekel še kakšnega močnega kolesarja.

"Po moji smoli smo vse stavili nanj. Nismo zmagali, a smo zadovoljni z drugim in tretjim mestom, še posebno, ker sem zase mislil, da po nesreči nimam več nikakršnih možnosti. Že prej sem bil močno utrujen, a v sprintu smo vedeli, da smo bili 'mrtvi' vsi. Res nisem verjel, da bi bil v sprintu najboljši v skupini, saj sem bil tudi zaprt in nisem imel najboljšega položaja," je bil z razpletom zadovoljen Pogačar, ki je danes videl napredek od sobotne dirke po Emiliji.

 "Za jutri pa upam, da dirka ne bo tako težka, kot smo jo danes naredili mi." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Za jutri pa upam, da dirka ne bo tako težka, kot smo jo danes naredili mi." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pogačar, sicer edini slovenski predstavnik na dirki 1. kategorije, je z odličnim sprintom skočil do tretjega mesta. V sprintu v Vareseju so za njim zaostali že omenjeni Francoz Cosnefroy, Danec Andreas Kron, Kolumbijec Sergio Higuita, Italijan Lorenzo Rota, Francoz David Gaudu in še pet drugih kolesarjev.

"Danes so bile noge precej boljše kot pred tremi dnevi, to pa še ne pomeni, da bom jutri in na Lombardiji stoodstoten," je povedal junak zadnjih dveh Tourov, ki bo že v sredo spet v akciji, tako kot Primož Roglič bo nastopil na dirki Milano - Torino, kjer bo konkurenca še močnejša kot takrat. "Za jutri pa upam, da dirka ne bo tako težka, kot smo jo danes naredili mi. Upam na mirnejši začetek, da mi bo ostalo moči za zaključek, kjer bi imel rad spet prave klančarske noge," je še sklenil Pogačar.

Za Italijo je bila na dirki Tre Valli Varesine to že 87. zmaga, De Marchi je bil najboljši že leta 2018. Tekmecem so do zdaj prepustili le 13 zmag, eno tudi Sloveniji, leta 2019 je dirko dobil Roglič. Lani je dirka zaradi epidemije odpadla.

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar bo sezono končal na prvem mestu
Primož Roglič - Giro dell'Emilia 2021
Sportal Primož Roglič je zmagovalec Dirke po Emiliji!
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Skupno slovo
Ne spreglejte