Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2013,
18.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grega Bole Blaž Jarc

Sobota, 23. 2. 2013, 18.27

8 let

Paoliniju Omloop Het Nieuwsblad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijan Luca Paolini je zmagovalec 68. enodnevne kolesarske dirke Omloop Het Nieuwsblad (1.HC). Na 2. in 3. mestu sta dirko končala Stijn Vandenbergh in Sven Vandousselaire.

Dirka Omloop Het Nieuwsblad je otvoritvena dirka kolesarske sezone v Belgiji. Na štartu dirke v Gentu je termometer kazal minus eno stopinjo Celzija. Na štartu dirke so bili kolesarji petindvajsetih ekip, med katerimi so bili tudi Grega Bole, Blaž Jarc in Luka Mezgec. Albert Timmer (Argos-Shimano), Benjamin Verraes (Accent Jobs), Jan Ghyselinck (Cofidis) in Blaž Jarc (NetApp-Endura) so bili prvi kolesarji, ki so poskušali z begom na 199 kilometrov dolgi dirki. A glavnina je storila vse, da četverica kolesarjev ni pobegnila. William Clarke (Argos-Shimano), Florian Vachon (Bretagne-Seche Environnement), Julien Fouchard, Nico Sijmens (oba Cofidis), Cyril Lemoine (Sojasun), Jerome Cousin (Europcar), Zak Dempster (NetApp-Endura), Gatis Smukulis (Katjuša) in Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen) je bila deveterica kolesarjev, ki je glavnini pobegnila na štiridesetem kilometru dirke.

Kolesarji so morali prekolesariti 12 vzponov ter 8 odsekov tlakovanih s kockami. Na sedemdesetem kilometru dirke se je v glavnini pripetil prvi padec. Najhuje jo je skupil Bart Docx, ki je moral odstopiti z dirke. Vse je kazalo na to, da je član ekipe Lotto-Belisol zlomil ključnico. Da se je prednost ubežnikov pričela manjšati, so bili zaslužni kolesarji ekipe Blanco, ki so narekovali tempo na čelu glavnine. Na polovici dirke so imeli ubežniki še 4 minute prednosti pred glavnino. Petdeset kilometrov do cilja so bili ubežniki ujeti, medtem ko je glavnini uspelo pobegniti deset kolesarjev. Sylvain Chavanel, Luca Paolini, Greg Van Avermaet, Stijn Vandenberg, Geraint Thomas, Sven Vandousseleire, Egoitz Garcia, Maarten Wynants, Marco Bandiera in Jurgen Roelandts so bili ubežniki, ki so imeli 30 kilometrov do cilja minuto in petdeset sekund prednosti pred glavnino. Ubežniki v ospredju niso bili povsem složni zato sta 27 kilometrov do cilja pobegnila Paolini in Vandenbergh. Zaostanek glavnine je bil vse večji in je 20 kilometrov do cilja znašal že 3 minute in pol.

Deset kilometrov do cilja sta imela ubežnika 40 sekund prednosti pred skupino osmih zasledovalcev. Paolini in Vandenbergh sta složno narekovala tempo na čelu vse do pričetka ciljnega šprinta. V slednjem je 36 letni Paolini brez težav premagal 28 letnega Vandenbergha. Šprint zasledovalne skupine za 3. mesto je dobil Sven Vandousseleire, medtem ko je šprint glavnine za 11. mesto dobil Nemec Gerald Ciolek. Dirko sta končala tudi Blaž Jarc in Grega Bole, medtem ko je moral Luka Mezgec zaradi tehničnih težav s kolesom predčasno zaključiti z dirko. "Žal nisem končal dirke. Že na petdesetem kilometru so mi prenehale delovati elektronske prestave. Kar 20 kilometrov sem čakal, da so mi pripeljali kolo. Sledilo je lovljenje glavnine, za kar sem potreboval 10 kilometrov. Seveda sem bil potem, ko sem glavnino ulovil povsem brez moči in sledil je odstop," je po dirki za Sportal povedal Luka Mezgec. Tako Bole kot Jarc, ki je bil v pričetku dirke zelo aktiven, sta za Sportal povedala, da je bilo na dirki zelo mraz. Bole in Mezgec naj bi v nedeljo nastopila na dirki Kuurne-Bruselj-Kuurne, ki jo lahko prepreči sneženje, ki je napovedano za naslednjih 24 ur.

Ne spreglejte