Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2012,
20.56

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grega Bole Tony Martin

Ponedeljek, 8. 10. 2012, 20.56

5 let, 5 mesecev

Le Bole na dirki po Pekingu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V torek se bo s 1. etapo pričela 2. kolesarska dirka po Pekingu (2. WT). Na zadnji dirki letošnjega Svetovnega koledarja bo od slovenskih kolesarjev nastopil le Grega Bole.

Na dirki, ki bo imela na sporedu pet etap, bo lansko zmago branil Nemec Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step), ki je pred slabim mesecem dni osvojil svoj drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka v kronometru. Med njegove največje tekmece za tokratno zmago sodi prav Američan Taylor Phinney (BMC Racing), ki je za Martinom na kronometru zaostal le pet sekund. Na startu dirke bodo kolesarji vseh osemnajstih ekip s Pro Team licenco ter člani kitajske ekipe Champion System s Profesionalno kontinentalno licenco. Sicer je bila na dirko povabljena tudi nizozemska ekipa Argos-Shimano, ki pa je zaradi političnega spora med Kitajsko in Japonsko nastop na dirki odpovedala. Organizatorji so namreč zaradi varnostnih razlogov prepovedali nastop na dirki kolesarjem in osebju z japonskim potnim listom.

Tokrat na dirki ne bo na sporedu posamičnega kronometra, ki je določil zmagovalca lanske dirke. Prva etapa je ravna in lahko pričakujemo ciljni sprint glavnine, v katerem se bodo za zmago borili Theo Bos, Alessandro Petacchi, Daniele Bennati, Francesco Chicchi, Francesco Gavazzi, Heinrich Haussler, Edvald Boasson Hagen, Kenny Van Hummel in še kdo. V drugi etapi bodo že na sporedu trije kategorizirani klanci. Kraljevska naj bi bila tretja etapa, ki se bo končala s ciljnim vzponom. Predzadnja in zadnja etapa naj bi bili zopet nekoliko lažji. V zadnji etapi bo od vrha zadnjega vzpona do cilja še 29 kilometrov. Poleg Martina in Phinneya med favorite za zmago sodijo še Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi), Edvald Boasson Hagen (Sky), Rui Costa (Movistar) in Moreno Moser (Liquigas-Cannondale). Seveda so to favoriti le na papirju, kar bodo morali potrditi tudi na dirki. Vsekakor lahko pričakujemo, da bo v kateri izmed etap v ospredju tudi Grega Bole, ki bo tokrat edini branil slovensko čast.

Na dirki ne bosta nastopila Španec Joaquin Rodriguez (Katjuša) in Britanec Bradley Wiggins (Sky), ki sta na 1. in 2. mestu letošnjega točkovanja dirk Svetovnega koledarja. Tako je že dirko pred koncem potrjeno, da je Rodriguez tokrat že drugič po letu 2010 zbral največ točk na najbolj pomembnih kolesarskih dirkah v sezoni. Kljub temu bo dirka na Kitajskem zanimiva in zelo pomembna za ekipe, ki še lovijo točke za čim višjo uvrstitev v boju za Pro Team licence za prihodnjo sezono.

Ne spreglejte