Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2012,
21.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Božič Simon Špilak Jure Kocjan

Torek, 13. 3. 2012, 21.54

8 let

Kar pet Slovencev na dirki Milano – San Remo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V soboto bo v Milanu štart najdaljše klasične enodnevne kolesarske dirke od Milana do San Rema. Na štartu 298 kilometrov dolge dirke Svetovnega koledarja v Milanu bo tudi pet Slovencev.

Štiri dni pred dirko imajo od Slovencev že zagotovljen nastop Grega Bole (Lampre-ISD), Borut Božič (Astana), Simon Špilak (Katjuša) in Kristijan Koren (Liquigas-Cannondale). Jure Kocjan (Team Type 1-Sanofi) se trenutno z ekipo nahaja v Italiji in še čaka na zeleno luč. ''Danes smo prekolesarili zadnjih 130 kilometrov dirke. Na pripravah nas je deset, kar pomeni, da bosta dva kolesarja odpadla. Menim, da vodstvo ekipe želi s tem pristopom nekoliko dvigniti nivo treninga, saj v zadnjem obdobju nismo imeli veliko dirk. Kdo bo namesto v Milano odpotoval na dirko v Francijo, naj bi izvedeli v sredo,'' je za Sportal povedal Kocjan.

Največji junak dosedanjih izvedb dirke je Belgijec Eddy Merckx, ki je kar sedemkrat stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Vseeno so na lestvici zmagovalcev najvišje Italijani, ki so doslej vknjižili 50 zmag. Sledijo Belgijci z 20 in Francozi z dvanajstimi zmagami. V današnjih časih kolesarji s traso dirke opravijo v slabih sedmih urah, medtem ko so največ časa potrebovali leta 1910, ko je prvi kolesar zaradi snežnega meteža ciljno črto prečkal po 12 urah in 24 minutah dirkanja. "Festival šprinterjev", kot tudi imenujejo dirko, je odločen v zadnjih 30 minutah dirke. Medtem ko je pred davnimi leti kolesarjem največ težav povzročal prelaz Turchino, sta v zadnjih devetnajstih letih najpomembnejša kratka vzpona tik pred ciljem dirke. Najprej bo na sporedu vzpon Cipressa (5.7 km), ki je bil prvič na sporedu leta 1982, medtem ko bo najbolj odločilen zadnji vzpon na Poggio (3.7 km). Slednji je bil prvič na sporedu leta 1960. Od vrha vzpona je do cilja le še 6,2 kilometra. Od konca spusta pa le še 2850 metrov.

Na 103. izvedbi dirke bo tako nastopilo kar pet Slovencev, kar je zagotovo rekord v dosedanjih izvedbah dirke. Vsi bodo iskali svojo priložnost na eni najbolj pomembnih enodnevnih dirk v sezoni. Bole, Božič in Koren so lani prvič nastopili na tej dirki. Kocjan je ognjeni krst doživel leta 2010. Novinec bo tako le Simon Špilak, ki je v izvrstni formi. Član Katjuše bo v zaključku verjetno moral pomagati Oscarju Freireju in Joaquimu Rodriguezu.

Glede na videno v zadnjih štirinajstih dneh, med največje favorite na dirki, ki se je v zadnjih desetih letih kar osemkrat končala s ciljnim šprintom, sodijo Peter Sagan, Oscar Freire in Fabian Cancellara. Sledijo Edvald Boasson Hagen, Daniele Bennati, Heinrich Haussler, Tom Boonen, Mark Cavendish, Tyler Farrar, Andre Greipel, Thor Hushovd, Alessandro Petacchi, Philippe Gilbert in Alessandro Ballan. Slovenci bomo predvsem upali na dober dan naših predstavnikov, od katerih lahko največ pričakujemo od Boleta, Božiča in Špilaka. Nastopil je namreč čas, da nekdo izboljša 13. in 15. mesto Andreja Hauptmana (2001 in 2002), ki je le trikrat v svoji karieri nastopil na tej dirki in kar dvakrat sodeloval v ciljnem šprintu prve skupine.

Vsekakor lahko kmalu po štartu dirke pričakujemo pobeg manjše skupine kolesarjev. Slednja bo ujeta približno 40 kilometrov do cilja, ko bosta napetost in pričakovanje ter posledično tudi prerivanje v glavnini vse večje. Če kolesarjem, kot so Cancellara, Nibali, Chavanel, Ballan, Pozzato, Visconti ali Nocentini, ne bo uspelo pobegniti glavnini ob vzponu na Cipresso, lahko pričakujemo, da bo o zmagovalcu dirke ponovno odločal ciljni šprint večje skupine kolesarjev. Obeta se izjemen zaključek dirke na kateri bodo nastopili vsi zmagovalci zadnjih osmih izvedb dirke.

Ne spreglejte