Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
13.57

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 13.57

1 leto, 9 mesecev

Španijo zajel drugi val okužb z novim koronavirusom

Španija razglasila izredne razmere. Je Vuelta ogrožena?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Vuelta covid | Foto Unipublic/Photogomez Sport

Foto: Unipublic/Photogomez Sport

Zaradi velikega porasta okužb z novim koronavirusom so španske oblasti za naslednjih šest mesecev razglasile izredne razmere. Kaj to pomeni za Dirko po Španiji, ki se bo jutri prevesila v drugo tretjino? Celotno karavano na prvi prost dan čaka obsežno testiranje na novi koronavirus.

Slovenski ljubitelji kolesarstva te dni vneto spremljajo boje na Dirki po Španiji, kjer je Primož Roglič včeraj rdečo majico vodilnega po težavah z dežno jakno na vzponu začasno prepustil Ekvadorcu iz ekipe Ineos Grenadiers Richardu Carapazu. 30-letni Zasavec je trenutno na 4. mestu in za vodilnim zaostaja za 30 sekund.

Primož Roglič je včeraj izgubil rdečo majico vodilnega, še vedno pa ima zeleno za najboljšega v točkovanju letečih ciljev.  | Foto: Unipublic/Photogomez Sport Primož Roglič je včeraj izgubil rdečo majico vodilnega, še vedno pa ima zeleno za najboljšega v točkovanju letečih ciljev. Foto: Unipublic/Photogomez Sport

In čeprav je za ljubitelje kolesarstva to trenutno osrednja tema njihove pozornosti, pa je manj pomembna za španske oblasti, ki se te dni bolj ukvarjajo z vprašanjem, kako zajeziti drugi val nove koronavirusne bolezni.

Samo v prejšnjem tednu se je namreč v Španiji, ki je bila že v prvem valu spomladi ena od žarišč novega koronavirusa na Stari celini, z nadležnim virusom okužilo kar milijon oseb.

V ta namen so španske oblasti za kar pol leta razglasile izredne razmere, pri čemer se bo vsaka regija sama odločala za dodatne ukrepe in trajanje policijske ure.

Ekvadorec Richard Carapaz iz ekipe Ineos Grenadiers je novi vodilni na zadnji tritedenski dirki sezone.  | Foto: Unipublic/Photogomez Sport Ekvadorec Richard Carapaz iz ekipe Ineos Grenadiers je novi vodilni na zadnji tritedenski dirki sezone. Foto: Unipublic/Photogomez Sport

Javier Guillen, direktor Dirke po Španiji, ki poteka pod zelo strogimi zdravstvenimi pogoji, kljub težki in negotovi situaciji poskuša ohranjati optimizem.

"Tudi če bodo vpeljali policijsko uro med 22. in 6. uro zjutraj, to ne bo vplivalo na Vuelto," je dejal v pogovoru za nizozemski medij NOS. "Za zdaj velja, da se Vuelta nadaljuje. Do zdaj nisem dobil nobenih drugačnih informacij," je poudaril.

Covid-19 na Vuelti že zahteval davek

Covid-19 je že vplival na letošnjo Vuelto. Zaradi trenutne situacije so morali spremeniti traso včerajšnje šeste etape, ki je predvidevala vzpon na Tourmalet, a so ga na zahtevo francoskih oblasti morali črtati s programa, saj karavana ni dobila zelene luči za prečkanje francoske meje, zaradi pozitivnega covid testa pa je sanje o nastopu na Vuelti moral pozabiti kolesar ekipe Cofidis Jesús Herrada. Namesto njega je priložnost dobil njegov moštveni kolega Natnael Berhame.

Vuelta poteka pod strogimi varnostnimi pogoji, s katerimi se želijo povsem izogniti okužbam z novim koronavirusom.  | Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020 Vuelta poteka pod strogimi varnostnimi pogoji, s katerimi se želijo povsem izogniti okužbam z novim koronavirusom. Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020

Ali se je okužba razširila ali ne, bo znano danes ali jutri. Danes bodo namreč na Vuelti izvedli obsežno testiranje na novi koronavirus.

Juiana Roca, na Vuelti odgovorna za zdravstveni vidik, je za španski časopis AS povedala, da je danes prvi ključni test, ki bo pokazal, kako je z morebitnimi okužbami v karavani.

"Na dan lahko opravimo od 700 do 750 testov, če pa bo to zahtevala situacija, pa lahko tudi do tisoč," je povedala.

Rezultati testiranja naj bi bili splošni javnosti predstavljeni jutri, pred začetkom 7. etape.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Teden se je za Rogliča odlično začel, pa malo manj odlično končal
Primož Roglič
Sportal Ekvadorec slekel Primoža Rogliča. "Včasih zmagaš, včasih pa izgubiš."
Primož Roglič - Vuelta2020
Sportal Belgijcu etapna zmaga, Roglič brez težav ubranil vodstvo na dirki
Primož Roglič Vuelta 2020
Sportal Bennett najmočnejši v sprintu, Roglič ostaja v rdečem
Ne spreglejte