Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2017,
15.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Chris Froome

Petek, 23. 6. 2017, 15.01

6 let, 6 mesecev

Froome zanikal, a dvom ostaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Froome | Foto Reuters

Foto: Reuters

Trikratni zmagovalec dirke po Franciji Chris Froome je zanikal, da bi mu njegovo moštvo Sky ponujalo prepovedan kortikosteroid triamcinolone. Čeprav je zanikal jemanje dopinga, ostajajo dvomi, povezani s tako imenovanim dovoljenim terapevtskim jemanjem sicer v športu prepovedanih snovi v izjemnih primerih, če za to obstajajo zdravstveni razlogi.

32-letni britanski kolesar Chris Froome bo nastopil na letošnji francoski pentlji. "Lahko govorim le o svojih izkušnjah in z vso gotovostjo lahko zatrdim, da mi v mojem moštvu niso dajali triamcinolona," je dejal Froome v intervjuju za četrtkovo izdajo britanskega Guardiana. Na dodatno podvprašanje, ali je kadarkoli v karieri jemal triamcinolone, je Froom odgovoril z ne.

Vprašanje dovoljene uporabe sicer prepovedanih snovi v terapevtske namene se je sprožilo ob primeru Bradleyja Wigginsa, prvega britanskega kolesarja, ki je osvojil sloviti kolesarski Tour. Leta 2012 ga je britanska kraljica odlikovala z nazivom viteza.

Petkratnemu olimpijskemu prvaku Bradleyju Wigginsu očitajo nečednosti.  | Foto: Reuters Petkratnemu olimpijskemu prvaku Bradleyju Wigginsu očitajo nečednosti. Foto: Reuters

Petkratni olimpijski prvak Wiggins je skupaj z menedžerjem ekipe Sky Davom Brailsfordom deležen hudih očitkov britanske protidopinške agencije UKAD. Uradno tekmovalno upokojenemu Wigginsu so v njegovem moštvu dajali triamcinolone, in to trikrat, za kar obstajajo dokazi, saj so Wigginsu vsakič dovolili uporabo tega hormonskega pripravka izjemoma, in sicer v terapevtske namene.

Tako šef Skyja Brailsford kot Wiggins vztrajata, da so mu pred tremi velikimi dirkami v letih 2011, 2012 in 2013 vbrizgali kortikosteroid kot preparat Fluimucil za zmanjševanje posledic alergije na cvetni prah, senenega nahoda. Wiggins se je aprila 2015 razšel s Skyjem, upokojil pa se je lanskega decembra.

Izvršilna direktorica UKAD Nicole Sapstead ne zaupa predstavnikom moštva Sky, saj imajo podatke, da so v tej britanski kolesarski ekipi nabavili zalogo tega preparata, ki zadostuje za več kot le tri injekcije, ki naj bi jih v vsem tem času prejemal le Wiggins.

Ne spreglejte