Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 10. 2020,
17.19

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

1

Natisni članek

Richard Carapaz Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Torek, 27. 10. 2020, 17.19

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 7. etapa

Kanadčan do etapne zmage, Roglič v cilj ob vodilnem Ekvadorcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

1

Vulta2020 - 7. etapa | Primož Roglič po sedmi etapi Vuelte ostaja na četrtem mestu v skupnem seštevku, 30 sekund za vodilnim Richardom Carapazom. | Foto Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Primož Roglič po sedmi etapi Vuelte ostaja na četrtem mestu v skupnem seštevku, 30 sekund za vodilnim Richardom Carapazom.

Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Zmagovalec sedme etape Dirke po Španiji je Kanadčan Michael Woods (EF Pro Cycling), slovenski adut Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je v nedeljo v Pirenejih izgubil rdečo majico vodilnega, je danes pazil na Ekvadorca Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers) in v cilj pripeljal z njim. Sprememb v skupnem seštevku Vuelte pri vrhu ni. 

Primož Roglič je bil v sedmi etapi Vuelte 19., v cilj 159,7-kilometrske preizkušnje je prikolesaril s 56 sekundami zaostanka za zmagovalcem Michaelom Woodsom, v skupini najbolje uvrščenih kolesarjev na dirki. Razlik pri vrhu skupnega seštevka tako ni, Carapaz ostaja v rdečem, 18 sekund pred Britancem Hughom Carthyjem (EF Pro cycling), 20 pred Ircem Danielom Martinom (Israel StartUp Nation) in 30 pred Rogličem.

Woods dvakrat napadel in uspel

Današnja etapa, v kateri so kolesarji sicer dvakrat opravili z vzponom prve kategorije na Puerto de Orduno, ni bila dovolj zahtevna, da bi favoriti poskušali z resnejšimi napadi, v begu se je znašla velika skupina približno 36 kolesarjev, ta pa je na klancih razpadla na manjše skupine.

Michael Woods se je veselil še svoje druge etapne zmage na Vuelti. | Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020 Michael Woods se je veselil še svoje druge etapne zmage na Vuelti. Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Na drugem vzponu na Orduno je napadel Woods, sledili pa so mu Španca Alejandro Valverde in Omar Freile ter Francoza Guillaume Martin in Nans Peters, ki so nato v vodstvu zdržali do cilja. Dober kilometer pred ciljno črto je še enkrat skočil Woods in presenetil konkurente, ki so lahko le še opazovali, kako se je Kanadčan veselil etapne zmage, svoje druge na španski pentlji po letu 2018.

Moral bi paziti na kapetana

"To je bil res poseben dan v Baskiji. Znašel sem se v begu v družbi močne četverice, pa bi moral v resnici paziti na Hugha Cartyja v glavnini. Ampak dirka je postala precej nora in ubežna skupina tako velika, da sem se ji moral pridružiti in tam zastopati svojo ekipo. Zato tudi nisem smel preveč vleči, tam je bil namreč Valverde, ki bi se lahko sicer preveč približal Carthyju. Kar žal mi je bilo, da nisem smel močneje pritiskati, sem pa zato lahko malo počival in ohranil moč za zaključek. Na koncu se je zame kar dobro izšlo," je po etapi razlagal naključni junak Woods.

Roglič rdečo zamenjal za zeleno

Roglič bo tudi jutri kolesaril v zeleni majici najboljšega po točkah. | Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020 Roglič bo tudi jutri kolesaril v zeleni majici najboljšega po točkah. Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020 Roglič je v cilj prikolesaril v skupini favoritov, dve mesti pred Carapazom, ki je bil 21. in ubranil rdečo majico vodilnega. 30-letni Kisovčan pa je danes kolesaril v zeleni majici najboljšega po točkah. V tej razvrstitvi je bil prvi že po zmagi v prvi etapi, a je nato nosil pomembnejšo rdečo majico, zeleno pa Carapaz. Po nedeljski etapi sta si oblačili zamenjala.

V razvrstitvi najboljših po točkah ima Roglič zdaj 18 točk prednosti pred Carapazom in 22 pred Danom Martinom. Novega lastnika ima tudi pikčasta majica najboljšega hribolazca na dirki, Belgijca Tima Wellensa je že med etapo slekel Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss, a je Američan do cilja vodstvo v tem seštevku nato predal Francozu Guillaumu Martinu.

"Gre za dober začetek drugega tedna. Dva kolesarja smo imeli v ospredju, zadaj pa so delali kolesarji Ineosa, zaradi česar ni bilo pretresov. Nadzirali so dirko, kot smo že vajeni," je povedal slovenski državni prvak.

"V kolesarstvu nič ni podarjeno, ves čas moraš biti osredotočen nase in paziti na dogajanje okoli sebe. Poskušamo dirkati aktivno, manj predvidljivo in tako bomo nadaljevali v prihodnjih dneh," je še dodal kmalu Zasavec, ki bo v četrtek praznoval 31. rojstni dan.

Jutri bo na sporedu veliko bolj zahtevna osma etapa z gorskim ciljem na Alto de Moncalvillo. Preizkušnja se bo začela v Logronu, dolga pa bo 164 kilometrov. Zadnji vzpon je dolg 8,3 kilometra in zelo strm s povprečnim naklonom 9,2 odstotka.  

Izidi 7. etape (Vitoria-Villanueva de Valdegovia, 159,7 km):

 1. Michael Woods (Kan/EF Pro Cycling)              3;48:16
 2. Omar Fraille (Špa/Astana)                        + 0:04
 3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)              isti čas
 4. Nans Peters (Fra/Ag2r La Mondiale)                 0:08
 5. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                 isti čas
 6. Rui Costa (Por/UAE Team Emirates)                  0:13
 7. Alex Aranburu (Špa/Astana)                     isti čas
 8. Ide Schelling (Niz/Bora-Hansgrohe)
 9. Kenny Elissonde (Fra/Trek Segafredo)
10. Davide Formolo (Ita/UAE Team Emirates)
...
19. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    0:56
...

Skupni vrstni red:

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)         28;23:51
2. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                   0:18
3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)         0:20
4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    0:30
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                           1:07
6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)          1:30
7. Marc Soler (Špa/Movistar)                          1:42
8. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)              2:02
9. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                  2:03
10. George Bennett (NZl/Jumbo-Visma)                   2:46
...

Dirka po Španiji, potek 7. etape

Cilj: Michael Woods (EF Pro Cycling) je tekmece presenetil z napadom dober kilometer pred ciljem in se veselil etapne zmage, Omar Freile in Alejandro Valverde sta se morala zadovoljiti z drugim in tretjim mestom, Primož Roglič se je v cilj pripeljal ob Richardu Carapazu, sprememb na vrhu skupnega seštevka tako danes ni.

4 km do cilja: vodilni so nekoliko povečali prednost pred zasledovalno skupino (+ 20 sekund), v kateri se kolesarji ne uspejo dogovoriti za sodelovanje in organiziran lov za vodilnimi, v glavnini vse mirno.

9 km do cilja: vodilna peterica se pripravlja na obračun za etapno zmago, Roglič in Carapaz 1:14 za čelom dirke pazita drug na drugega. Vodilni peterici sicer s 17 sekundami zaostanka sledi skupina s Kussom in Bennettom, ki bi se prav tako utegnila vmešati v boj za etapno zmago.

17 km do cilja: Freile, Valverde, Peters in Martin so na spustu ujeli Woodsa, zdaj nadaljujejo proti cilju 28 sekund pred zasledovalci in 1:49 pred glavnino.

Gorski cilj, Puerto de Orduña, drugič:
1. Michael Woods (EF Pro Cycling) 10 točk
2. Guillaume Martin (Cofidis) 6
3. Alejandro Valverde (Movistar Team) 4
4. Nans Peters (AG2R La Mondiale) 2
5. Omar Fraile (Astana Pro Team) 1

19 km do cilja: Omar Freile, Alejandro Valverde, Nans Peters in Guillaume Martin so stopili na plin in se Woodsu približali na deset sekund, zaostanek glavnine se je približal dvema minutama.

21 km do cilja: Kanadčan Michael Woods (EF Pro Cycling) si je privozil slabe pol minute prednosti pred Valverdejem, Kussom, Bennettom in druščino ter 1:23 ped glavnino z Rogličem in Carapazom.

22 km do cilja: Lafayjev napad je končan, zdaj so vodstvo prevzeli Michael Woods, Alejandro Valverde ter Rogličeva tovariša Kuss in Bennett. Roglič in Carapaz sta dobro minuto za vodilnimi.

24 km do cilja: Godona so ujeli, zdaj je napadel mladi Francoz  Victor Lafay (Cofidis). Glavnina zaostaja le še minuto in sedem sekund.

25 km do cilja: Godon ser v močnem vetru vzpenja na Oduno 15 sekund pred zasledovalci in 1:17 pred glavnino. V tej se Roglič še naprej trdno drži Carapaza, Ekvadorec pa ima ob sebi le še dva pomočnika iz ekipe Ineos Grenadiers.

35 km do cilja: kolesarji se bližajo drugemu vzponu dneva, še enkrat se bodo povzpeli na Puerto de Orduna, vodi zdaj Godon nekaj metrov pred Valverdejem in Dewulfom, 15 sekund pred zasledovalno skupino in 1:45 pred glavnino.

42 km do cilja: Valverdejev trio je leteči cilj v Izarri dosegel 30 sekund pred 33 zasledovalci in 2:15 pred glavnino.

Izidi letečega cilja v Izarri:
1. Dorian Godon (AG2R La Mondiale) 4 točke - 3 sekunde bonifikacije
2. Stan Dewulf (Lotto Soudal) 2 - 2
3. Alejandro Valverde (Movistar) 1 - 1

48 km do cilja: Alejandro Valverde (Movistar), Dorian Godon (AG2R La Mondiale) in Stan Dewulf (Lotto Soudal) so pobegnili v vodstvo, pred 31 zasledovalci imajo 16 sekund prednosti, pred glavnino, na čelu katere ves čas kolesarijo člani moštva Ineos Grenadiers, pa 2:40.

60 km do cilja: ubežniki imajo zdaj 2:15 prednosti pred glavnino, v dirki ostaja le še 162 kolesarjev, odstopil je namreč Avstralec Jay McCarthy (Bora Hansgrohe), ki je grdo padel in je na poti v bolnišnico. Televizijske kamere so ga ujele ležečega na njivi, kot kaže, je padel pri veliki hitrosti, saj je njegovo kolo odneslo daleč stran, obležal je v hudih bolečinah, a je hitro dobil zdravniško pomoč.

72 km do cilja: vodilna skupina vzdržuje prednost minute in pol pred glavnino.

"Nič še ni zares izgubljenega, kar še nekaj dirkanja nas čaka," je pred današnjim štartom prirediteljem o nedelji povedal slovenski as, o današnji etapi pa: "Kot vidim, bo spet mrzlo in vetrovno, pričakujem boj od štarta do cilja." Kolesarji danes vozijo pri 12 stopinjah Celzija, na vzponu na Orduno so vozili proti vetru, na trenutke pa tudi pada dež.

83 km do cilja: na spustu so se kolesarji porazporedili v dve skupini, v ospredju se zdaj vozi 33 kolesarjev, glavnina z Rogličem in Carapazom pa je minuto in 50 sekund za njimi. 

92 km do cilja: Peters sam ni prišel daleč, ujeli so ga Guillaume Martin (Cofidis), Rob Power (Sunweb) in Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Američan pa je nato prvi prečkal Orduno in z novimi točkami tudi prevzel virtualno pikčasto majico. Glavnina z Rogličem in Carapazom zaostaja 1:40.

Gorski cilj, Puerto de Orduña:
1. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) 10 točk
2. Guillaume Martin (Cofidis) 6
3. Rob Power (Sunweb) 4
4. Nans Peters (AG2R La Mondiale) 2
5. Alejandro Valverde (Movistar) 1

94 km do cilja: Francoz Nans Peters (AG3R La Mondiale) se je odpeljal v vodstvo, skupine so se na klancu močno razvlekle in natrgale na več manjših, medtem se Primož Roglič vozi med kolegi iz Jumbo-Visme za Ineosom, ki drži Carapaza na varnem, le 1:30 za čelom dirke.  

97 km do cilja: vodilni sedemnajsterici se približuje še ena večja skupina kolesarjev, ki je ušla glavnini, med temi sta tudi nosilec pikčaste majice najboljšega hribolazca Tim Wellens (Lotto Soudal) in Rogličev moštveni kolega George Bennett. Na čelu glavnine za tempo skrbijo kolesarji Ineosa, za vodilnimi pa v tem trenutku zaostajajo dobro minuto.

100 km do cilja: kolesarji se že prvič danes vzpenjajo na Puerto de Orduna, s 7,8-kilometrskim vzponom s povprečnim naklonom 7,7% bodo danes opravili dvakrat. Najvišje uvrščeni kolesar med ubežno sedemnajsterico je Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki je v nedeljo svojemu kapetanu Rogliču pomagal pri lovljenju glavnine, ko je Kisovčan zaostal zaradi težav z dežno jakno, in pregorel ter proti Carapazu izgubil enajst minut. Zdaj za vodilnim v skupnem seštevku zaostaja več kot devet minut.  

Kolesarji so sicer v prvi uri etape prevozili 45,2 kilometra.

107 km do cilja: uiti je naposled uspelo večji skupini, ki jo sestavljajo Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Jannik Steimle (Deceuninck Quick Step), Rui Costa (UAE Team Emirates), Niklas Eg (Trek Segafredo), Michael Storer (Sunweb) Alex Aranburu (Astana Pro Team), Ide Schelling (Bora Hansgrohe), Matthieu Ladagnous (Groupama FDJ), Magnus Cort Nielsen (EF Pro Cycling), Dorian Godon (AG2R La Mondiale), Stan Dewulf (Lotto Soudal), Victor Lafay, Pierre Luc Périchon (Cofidis), Stefan De Bod (NTT), José  Joaquin Rojas (Movistar), Niki Terpstra (Total Direct Energie) in Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA).

Hitro si je privozila minuto prednosti, zdaj vozi 1:40 pred glavnino.

115 km do cilja: vsak poskus pobega je hitro nevtraliziran, skupina ostaja strnjena.

Slavni Anglež Chris Froome, štirikratni zmagovalec Toura, se danes vozi na prav posebnem Pinarellovem kolesu, ki bo šel po dirki na dražbo, izkupiček pa v dobrodelne namene. Froome sicer v skupnem seštevku zaseda 98. mesto, za vodilnim Carapazom, njegovim moštvenim kolegom, zaostaja več kot uro in štiri minute.

125 km do cilja: Cavagna je spet v glavnini. V vodstvu se mu je najprej pridružilo 14 tekmecev, skupina pa očitno ni bila po godu preostalim v glavnini, zato so pobeg zatrli v kali.  

Richard Carapaz danes prvič kolesari v rdeči majici. "Ganjen sem, to je zelo poseben dan, to veliko pomeni tudi ekipi. V nedeljo je bilo precej mrzlo, dež pa je po mojem mnenju igral pomembno vlogo pri tem, da nam je uspelo priti do prednosti. To je lep spomin, a danes je na vrsti nov zahteven preizkus. Bomo videli, kako bo šlo, mi želimo ubraniti rdečo majico. To bomo poskušali vsak dan, imamo dobro ekipo in naredili bomo vse, kar lahko," je pred etapo povedal ekvadorski kolesar moštva Ineos Grenadiers.  

135 km do cilja: Cavagna je še vedno sam v vodstvu, ima kakšnih 25 sekund prednosti pred glavnino, poteka boj za pobeg. Za zdaj neuspešno.

149 km do cilja: od starta naprej se vrstijo napadi, za zdaj se skupina ubežnikov še ni izoblikovala, nekaj deset metrov pred glavnino pa se vozi vselej agresivni Remi Cavagna (Deceuninck QuickStep). Francoz čaka, da se mu pridruži še kdo.

"Danes bo težko, ampak tako je pravzaprav vsak dan, dvakrat bomo opravili z istim vzponom in ta je namenjen pravim hribolazcem. Videli bomo, katera moštva bodo nadzirala dirko, razlike med favoriti so majhne, vseeno pa mislim, da bodo danes ti kolesarili konzervativno in varčevali moči za prave gorske etape. Solo pobeg bi bil mogoč pred zadnjim vzponom, kakšnih 25, 30 kilometrov pred ciljem, če pa ne bo uspelo, pa nič hudega, saj bo še nekaj lepih priložnosti, tudi v kronometru," je pred etapo povedal Cavagna.

Start: kolesarji so ob 13:22 prevozili "kilometer nič" in se podali na 159,7-kilometrsko sedmo etapo Vuelte. Na včerajšnjem testiranju na novi koronavirus med kolesarji in drugimi člani moštev niso našli nobenega pozitivnega primera. Primož Roglič je v nedeljo izgubil rdečo majico vodilnega na dirki, danes pa nosi zeleno najboljšega po točkah. V tem seštevku je sicer vodil že od zmage v prvi etapi. 

Etapo je začelo vseh 163 kolesarjev, ki so v nedeljo dosegli cilj.

Primož Roglič
Sportal Dobre novice iz Španije: Na Vuelti vsi testi na covid-19 negativni!
Tadej Pogačar in Primož Roglič
Sportal Tadej Pogačar prvič skočil na sam vrh svetovne lestvice
Roglič Jumbo Visma
Sportal Roglič odkrito o tem, kaj ga žene, da še vedno daje vse od sebe #video

Pred etapo

Trideset sekund prednosti vodilnega kolesarja Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers) ne bo zadovoljilo, je prepričan tudi slovenski prvak, ki pričakuje, da bo Ekvadorec poskušal v drugem tednu Vuelte priti do udobnejše prednosti pred gorskim kronometrom, s katerim se bo 3. novembra začel tretji, zadnji teden dirke.

vuelta - trasa 7. etape | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Že današnja etapa, ki se bo začela v Vitorii-Gasteizu in končala v Vilanuevi de Valdegovii, bi lahko prinesla premike v skupnem seštevku, kolesarji bodo namreč morali premagati dva klanca prve kategorije oziroma en klanec dvakrat. Gre za Puerto de Orduna (900 m. n. v., 7,8 km klanca s 7,7 % povprečnega naklona), na katerega se bodo najprej povzpeli na 60. kilometru etape, drugič pa na 130. kilometru. Cilj bo na ravnini, zato je veliko bolj verjetno, da bodo moštva glavnih favoritov za končno zmago nadzorovala dogajanje.

vuelta - trasa 7. etape | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Sedma etapa Vuelte se bo začela ob 13:22, cilj pa naj bi kolesarji dosegli med 17:04 in 17:27. Če le ne bo vsega skupaj preprečil koronavirus, seveda. Španija je namreč konec tedna razglasila izredne razmere.

Vuelta covid
Sportal Španija razglasila izredne razmere. Je Vuelta ogrožena?

Skupni vrstni red po šestih etapah Vuelte:

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)         24;34:39
2. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                  + 0:18
3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)         0:20
4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    0:30
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                           1:07
6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)          1:30
7. Marc Soler (Špa/Movistar)                          1:42
8. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)              2:02
9. David De La Cruz (Špa/UAE Team Emirates)           2:46
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                  3:00
...

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Ekvadorec slekel Primoža Rogliča. "Včasih zmagaš, včasih pa izgubiš."
Primož Roglič
Sportal Teden se je za Rogliča odlično začel, pa malo manj odlično končal
Ne spreglejte