Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 3. 2012,
18.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grega Bole Simon Špilak

Sobota, 10. 3. 2012, 18.31

8 let

Črn dan Leipheimerja, etapa De Gendtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Belgijec Thomas De Gendt je zmagovalec 7. etape 70. kolesarske dirke Pariz-Nica. Grega Bole je zasedel 10. mesto. Bradley Wiggins ostaja v rumenem. Simon Špilak pred zadnjo etapo na 4. mestu!

Tudi predzadnja etapa letošnje dirke je bila zelo razgibana. Dolga je bila 219 kilometrov. Vreme je bilo tokrat za spremembo nekoliko bolj toplo kot v preteklih dneh. Na sporedu do bili štirje kategorizirani vzponi v skupni dolžini 24.3 kilometra. Prelazi, preko katerih so morali kolesariti kolesarji, so bili: Leques (6.6 km), Luens (6.9 km), Peyroules (1.1 km) in Vence (9.7 km). Na štartu etape je zaradi prebavnih težav manjkalo kar nekaj kolesarjev. So pa bili v glavnini vsi trije Slovenci, ki nastopajo na dirki. Uspešen pobeg se je zgodil na oseminštiridesetem kilometru, ko je glavnina dovolila pobeg dvema kolesarjema. Rein Taaramae (Cofidis) in Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) sta si do stotega kilometra prikolesarila že skoraj 13 minut prednosti pred glavnino.

Na zadnji gorski cilj (prve kategorije) se je De Gendt uspel otresti Estonca in je v solo vožnji nadaljeval proti cilju. Do cilja je imel še 50 kilometrov in dobrih 12 minut prednosti pred glavnino. Prvič danes je na stodvajsetem kilometru na tleh pristal Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step). Drugič se mu je to pripetilo šestdeset kilometrov kasneje, ko je padel na spustu z zadnjega klanca. Pri tem se je glavnina prepolovila in tempo na čelu so začeli narekovati kolesarji ekipe Movistar. Leipheimerja so počakali štirje moštveni kolegi z lanskim zmagovalcem Tonyem Martinom na čelu. A na stošestinosemdesetem kilometru so v nepreglednem desnem ovinku ponovno pristali na tleh. Na izhodu iz ovinka je stal motorist, ki se je ustavil ob enem izmed kolesarjev ekipe Lampre-ISD, ki je padel pred tem. Leipheimer, Martin in Devenyns so ponovno pristali na tleh. Tam je bilo sanj o morebitni letošnji zmagi Leipheimerja na letošnji dirki konec. Zaostanek za glavnino je bil namreč že tolikšen, da ga je bilo nemogoče nadoknaditi do cilja.

V ospredju je De Gendt, ki je pred današnjo etapo za vodilnim Wigginsom zaostajal skoraj 16 minut, kolesaril etapni zmagi naproti. To pa ni bila njegova prva etapna zmaga na tej dirki, saj je že lani zmagal v 1. etapi. De Gendt je že tretji kolesar nizozemske ekipe Vacansoleil-DCM, ki je slavil etapno zmago na letošnji dirki. Nekaj več kot 6 minut za njim je v cilj prikolesaril Taaramae, medtem ko je glavnina zaostala slabih 10 minut. Šprint slednje je pripadel Nemcu Degenkolbu, medtem ko se je Grega Bole uvrstil na 10. mesto. V glavnini sta bila tudi Brajkovič in Špilak. Sledni je po nesreči Leipheimerja, ki je v cilj prikolesaril nekaj več kot 7 minut za glavnino, napredoval na 4. mesto v skupnem seštevku. Dirka se bo končala v nedeljo, ko bo na sporedu skoraj 10 kilometrov dolg posamičen gorski kronometer.

Ne spreglejte