Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Radoslav Rogina Adria Mobil

Četrtek, 16. 5. 2013, 14.20

8 let

Bo Rogini uspelo v dvanajstem poskusu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Manj kot mesec dni je še do začetka jubilejne 20. kolesarske dirke Po Sloveniji (2.1). Od kolesarjev, ki nastopajo za slovenske klube, je med favoriti tudi Hrvat Radoslav Rogina.

Od kolesarjev, ki nastopajo za slovenske klube (Adria Mobil, Radenska in Sava), bo poleg Tadeja Valjavca, Tomaža Noseta in Jana Polanca prav Rogina tisti, ki bo najbolj na očeh. Rogina je kolesar, ki mu trasa dirke, kot je letošnja, ustreza. V zahtevnih etapah je bil vedno dober in letos bo na dirki Po Sloveniji nastopil že dvanajstič v karieri. Štiriintridesetletni Hrvat, ki prihaja iz Varaždina, je slovenskim ljubiteljem kolesarstva dobro poznan. Letos je že sedmo sezono član slovenskega kluba. Prvič je barve slovenskega kluba branil v sezoni 2002, ko je bil član ekipe Perutnina Ptuj Krka Telekom. Nato je bil leta 2003 član ekipe Perutnina Ptuj. Sledila je dvoletna avantura v italijanski ekipi Tenax, po kateri se je spet za tri sezone vrnil v Perutnino Ptuj (2006, 2007 in 2008). V sezonah 2009, 2010 in 2011 je bil član hrvaške ekipe Loborika. Lani je prestopil v ekipo Adria Mobil, katere član je tudi letos.

Rogina je svoj debi na dirki Po Sloveniji doživel leta 2001, ko je dirko končal na 13. mestu. Takrat je nastopal za hrvaško reprezentanco. Dvakrat pa je dirko končal tudi na stopničkah zmagovalnega odra: leta 2005 je bil tretji, leta 2011 pa drugi. Rogina je na naši edini članski etapni dirki zmagal tudi etapo, in sicer 2. etapo od Pirana do Kopra leta 2008. To je zaznamovala trojna zmaga kolesarjev ekipe Perutnina Ptuj, ki so tistega dne deklasirali tekmece na spolzkih in mokrih ulicah Kopra. "Vsekakor si prizadevam za to, da bom letošnjo dirko pričakal čim boljše pripravljen. Rad bi bil v pomoč ekipi. Seveda bom tudi sam iskal priložnost in jo skušal čim boljše izkoristiti. Želim doseči dober rezultat, čeprav menim, da sta med kolesarji, ki nastopajo za slovenske klube, največja favorita Tomaž Nose in Tadej Valjavec, a menim, da bo Nose boljši. Čeprav na dirki ne bo tako veliko ekip z licenco Pro Team kot v prejšnjih letih, menim, da bo konkurenca na dirki zelo močna. Vse ekipe, ki naj bi nastopile, imajo v svojih vrstah odlične kolesarje, a pomembno bo, s katerimi bodo nato na dirki nastopile," je za Sportal povedal Rogina.

Rogina tako kot vsi poznavalci kolesarstva meni, da bo letos odločilnega pomena etapa s ciljem na Vršiču. V tej etapi je bil Rogina do zdaj najboljši leta 2005, ko je zasedel 3. mesto. Tistega dne sta bila od njega boljša le Poljak Przemyslaw Niemiec, ki je slavil etapno zmago in posledično tudi v skupnem seštevku dirke, ter Italijan Fortunato Baliani. "Vedno do zdaj je bilo tako, da je zmagovalec dirke postal kolesar, ki je zmagal etapo s ciljem na Vršiču. Letošnja 3. etapa je glede na profil zelo zahtevna, a vedno velja, da bo težka toliko, kot jo bomo težko naredili kolesarji. Letošnjih etap še nisem prekolesaril, a so mi dobro poznani vsi detajli najpomembnejših etap," je za Sportal sklenil Rogina, ki bi, če bi mu letos uspelo tekmece ugnati v kozji rog, postal prvi Hrvat, ki bi zmagal dirko Po Sloveniji. V svoji dozdajšnji karieri je med člani vknjižil 22 zmag na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze. Med drugim je leta 2007 zmagal enodnevno dirko GP Triberg-Schwarzwald (1.1), ki je bila v tistih časih ena najtežjih enodnevnih kolesarskih dirk. Rogina je do zdaj osvojil tudi dva naslova hrvaškega prvaka na cestni dirki (2003 in 2010) ter en naslov hrvaškega prvaka v posamičnem kronometru (2003). Leta 2004 je tudi nastopil na dirki po Italiji, ki jo je končal na 87. mestu v skupnem seštevku.

Ne spreglejte