Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2013,
19.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Robert Sabolič Rok Tičar

Petek, 10. 5. 2013, 19.22

8 let

Tudi v peto blizu, a tako daleč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu elitne skupine na Švedskem v petem nastopu doživela peti poraz. Ekipi z vrha svetovnega hokeja je priznala premoč z 2:4 (2:2, 0:0, 0:2).

Slovenska hokejska reprezentanca je bila hkrati blizu in daleč odmevnemu uspehu na mednarodni sceni. Potem ko izbrancem Matjaža Kopitarja po porazih v uvodnih krogih proti enakovrednim tekmecem ni preostalo drugega, kot da skušajo v boju za obstanek presenetiti katero od štirih na papirju precej močnejših ekip, so bili hokejisti Češke danes blizu poraza. Slovenija je bila večji del tekme enakovreden tekmec, na trenutke tudi boljši, a kaj, ko ni zdržala do konca. V zadnji tretjini so Čehi stvari le postavili na pričakovano mesto in zmagali, Slovencem pa je kljub dobri predstavi na koncu ostal nekoliko grenak priokus, da bi lahko iztržili še kaj več.

Nekaj več so v prvem "avstro-ogrskem" obračunu dneva že dobili Avstrijci, saj so v drugi skupini v Helsinkih presenetili favorizirane Slovake in jih premagali po kazenskih strelih. Slovenci so začeli odločno, Žiga Jeglič in Mitja Robar sta prva ogrela vratarja Ondreja Paveleca, ki je pozneje še nekajkrat spravil v obup napadalce v belih dresih. A sledil je šok v šesti minuti, ko so imeli Slovenci igralca več, vendar jim je v protinapad ušel Petr Koukal in premagal Roberta Kristana. Ta je danes spet imel status prvega vratarja, na klopi pa je bil prvič na prvenstvu Luka Gračnar.

A slab trenutek ni zmedel Slovencev, hitro so se zbrali in Robert Sabolič je že dobre pol minute pozneje plošček, ki ga je Pavelec le odbil, pospravil v mrežo. Sledil je še nevaren napad Roka Pajiča, gol pa so nato Slovenci spet dosegli v 12. minuti, ko je bil po gneči pred vrati Češke na pravem mestu Tičar. Slovenija je imela nato ob igralcu manj ob izključitvi Luke Tošiča dve izjemni priložnosti: najprej po protinapadu, ko je Tičar za las zgrešil plošček, ko je bil povsem sam pred golom, v nadaljevanju iste akcije pa še Jeglič, toda Pavelec je bil v dvoboju iz oči v oči spretnejši. In Čehi so nespretnost Slovencev znali kaznovati, pol minute pred koncem tretjine so ob isti številčni prednosti sami zadeli in izenačili.

Druga tretjina ni prinesla golov, zato pa dobro borbo in odločno predstavo Slovencev. Ti so si spet pripravili več zrelih priložnosti, Tičar znova ob igralcu manj, pa Jeglič, Boštjan Golič, Žiga Pance in še kdo. Toda tudi v obrambi je bilo potrebno trdo delati, od nevarnem strelu Jirija Hudlerja se je izkazal Kristan, ki je imel pred tem na začetku tretjine tudi nekaj sreče, ko se plošček, za katerega ni natančno vedel, kje je, ni odvalil v gol. Ob koncu tretjine so Čehi siloviti pritisnili, a je ostalo pri izidu iz prvega dela.

Po 40 minutah so imeli tako Slovenci odlično izhodišče, potihem so morda lahko razmišljali tudi o tretjem golu in morebitni zmagi, ki bi jim prinesla dragocene tri točke. Vendar so Čehi v zadnjih 20 minutah pokazali, zakaj so vselej v vrhu svetovnega hokeja, čeprav letos na prvenstvu na Švedskem ne blestijo. Slovenija je imela v tem delu trikrat igralca več, vendar brez učinka, Čehi pa so svoje priložnosti znali izkoristiti. Prvo v 46 minuti, ko je Zbinek Michalek "power-play" hitro spremenil v zadetek, drugo pa v 56. minuti, znova ob številčni prednosti, s tem zadetkom pa so nato dokončno ustavili rise in njihove upe na presenečenje.

Slovenci bodo imeli zdaj na voljo le še dve tekmi, na katerih bodo kot outsiderji iskali potrebne točke: že v soboto proti domačinom Švedom, po dnevu počitka v nedeljo pa jih nato v ponedeljek čaka še sklepni obračun na SP proti Kanadi.

Ne spreglejte