Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2011,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marcel Rodman Gaber Glavič Tomaž Razingar Robert Kristan

Ponedeljek, 25. 4. 2011, 10.23

8 let

Trinajst ''risov'' prvič med elito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na dosedanjih petih svetovnih prvenstvih elitne divizije je nastopilo skupaj 48 slovenskih reprezentantov, le štirje pa so zaigrali prav na vseh. Do svoje prve elite bo prišlo 13 ''risov''.

Za slovensko izbrano vrsto je pet svetovnih prvenstev elitne divizije, na katerih je skupaj zaigralo 48 hokejistov. Z nastopi na prav vseh se lahko pohvalijo le štirje, vratarja Gaber Glavič in Robert Kristan ter napadalca Marcel Rodman in Tomaž Razingar. Po tekmovanju na Slovaškem pa se bo številka zmanjšala za enega, saj Glaviča ni zraven.

Od izbrancev na seznamu Matjaža Kopitarja je 12 takšnih, ki so že nastopili med elito, kar 13 pa je takih, ki čakajo na svoj prvi nastop, in sicer Matija Pintarič, ki bo kot tretji vratar najtežje dočakal priložnost, Blaž Gregorc, Sabahudin Kovačevič, Greg Kužnik, Žiga Pavlin, Klemen Pretnar, Jaka Ankerst, Boštjan Goličič, Matej Hočevar, Žiga Jeglič, Žiga Pance, Robert Sabolič in Rok Tičar.

''Raza'' najučinkovitejši

Od vseh oseminštiridesetih igralcev je le Marcel Rodman nastopil na vseh 29 tekmah slovenske izbrane vrste med elito, s 25 nastopi mu sledi Glavič, tretje mesto, s 23 nastopi, pa si delijo Jaka Avgustinčič, Jurij Goličič, Razingar in Luka Žagar.

Najučinkovitejši ''ris'' na dosedanjih tekmovanjih v elitnem razredu je aktualni kapetan Razingar, ki je na 23 nastopih dosegel 22 točk, hkrati pa je edini, ki je presegel mejo 20 točk. S 17 točkami mu sledi Marcel Rodman, Tomaž Vnuk in Marjan Manfreda pa sta edina, ki imata točko na tekmo. Vnuk je namreč na 12 tekmah zbral prav toliko točk, Manfreda pa je na svojem edinem nastopu med elito dosegel zadetek. Med dobitniki točk pa najdemo tudi vratarja, Glavič je namreč v Avstriji prišel do podaje.

Na prvem elitnem SP le en legionar

Na prvenstvu leta 2002 so reprezentanco sestavljali pretežno igralci Olimpije in Jesenic, le dva nista prišla iz omenjenih klubov, Avgustinčič je igral za Slavijo, Gregor Kranjc pa za Pee Dee Pride. Najbolj učinkovita sta bila Marcel Rodman in Vnuk, ki sta zbrala sedem točk, točka manj pa sta imela Kontrec in Razingar. Starejši izmed bratov Rodman je bil pri izkoristku strelov na koncu tekmovanja na prvem mestu, saj je na nasprotnikova vrata sprožil 15 strelov, kar šest jih je končalo v mreži in s tem je bil njegov izkoristek strelov 40-odstotno uspešen.

Tudi leto zatem je bil točkovno najbolj uspešen Vnuk, z Ivom Janom sta namreč dosegla pet točk. Tokrat je v izbrani vrsti igralo šest legionarjev (Mitja Šivic, Gregor Polončič, Marcel Rodman, Vnuk, Elvis Bešlagič in Klemen Mohorič), preostali so si kruh služili pri obeh največjih slovenskih moštvih.

Kopitar med elito debitiral leta 2005

Leta 2005 je prvič za izbrano vrsto zaigral Anže Kopitar, ob slednjem pa sta le še Ciglenečki in Jan igrala onkraj slovenskih meja. Z izjemo Žagarja in Avgustinčiča so ostali, ki so igrali v Sloveniji, po pričakovanjih nosili dres Olimpije ali Jesenic. Najučinkovitejši slovenski reprezentant je bil Kontrec s šestimi točkami, eno manj pa je zbral Jan.

Sezono zatem je Kopitar že pokazal svoj izjemen talent, saj je bil prepričljivo najboljši strelec slovenske reprezentance, na šestih tekmah je zbral devet točk. S točko na tekmo pa sta se lahko pohvalila še branilec Aleš Kranjc in napadalec Razingar. Tudi na zadnjem elitnem prvenstvu za Slovenijo v Kanadi je bil najučinkovitejši zvezdnik Los Angelesa, zbral je štiri točke, eno manj pa je imel aktualni slovenski kapetan.

Ne spreglejte