Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
12.13

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Žiga Pance liga EBEL VSV Beljak Greg Holst

Natisni članek

Petek, 27. 11. 2015, 12.13

8 let, 6 mesecev

Po pestrem novembru obljublja hitro vrnitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Čeprav bi soigralcem na tekmah raje pomagal na ledu, jih slovenski napadalec za zdaj spremlja ob njem. Poškodba rame na srečo ni prehuda, v tekmovalni ritem se bo vrnil v nekaj dneh.

Za Žigo Pancetom je pester november, v katerem je prišlo do nekaterih pretresov. Po vrnitvi z reprezentančne akcije sta ga v klubu pričakala nov trener in spoznavanje z novimi metodami dela, nato je sledila še poškodba, ki ga je za nekaj tednov oddaljila z ledenih ploskev. Na drugi tekmi po premoru, ko so na kolena spravili Salzburg, si je ob na prvi pogled nedolžnem naletu povsem ob koncu obračuna poškodoval ramo.

"Mišica je natrgana na dveh do treh mestih, tako da je potreben počitek. Obstaja možnost, da bi morda zaigral v nedeljo doma, ampak se bolj nagibajo k temu, da bi se vrnil prihodnji petek," nam je Žiga obrazložil, zakaj zadnja dva tedna ne more pomagati soigralcem, ki se jim bo v tekmovalnem ritmu najverjetneje pridružil, ko jih bo konec prihodnjega tedna obiskala Olimpija.

Kot noč in dan

Prav njegov matični klub je pred novembrskim premorom Korošcem in finskemu strategu spodnesel tla pod nogami. Hannu Järvenpää, ki je po vodenju Olimpije prevzel Beljak, kjer je lahko ustvarjal dobre tri sezone, je pomahal v slovo in taktirko predal staremu znancu kluba Gregu Holstu. Kanadčan z avstrijskim potnim listom je orle vodil med sezonama 2002/03 in 2007/08 in jih leta 2006 kot zadnji popeljal do naslova avstrijskega prvaka. Finsko mirnost in preudarnost je tako zamenjal temperament, ki govori brez dlake na jeziku. In prav v značajih nekdanjega in zdajšnjega trenerja, ki sta kot noč in dan, je ena od največjih razlik.

"Povsem nasprotna sta si. Hannu je bil miren, nikoli ni nikomur rekel nič žalega, iskal je le pozitivno, morda je bil predober, medtem ko je Holst zelo direkten, vsakemu pove, kar mu gre. Morda je to pravi pristop za nas. Prej rezultatsko nič ni šlo v našo korist, golov ni bilo, tako da je prej ali slej moralo priti do spremembe, do drugega pristopa. Sicer je res še prehitro za ocene, da bi govorili, kdo je boljši trener, a za zdaj, kot se kaže na ledu, je bila to stvar, ki smo jo potrebovali in ki nam odgovarja," o trenerski menjavi razmišlja Ljubljančan in dodaja, da je k boljšim igram morda prispevalo tudi to, da ogled videoposnetkov in podrobno analiziranje niso več na najpomembnejšem mestu.

Še korak naprej

Beljačani so po menjavi trenerja pridobili eno mesto in malce znižali zaostanek (na sedem točk) za šestim mestom, ki vodi neposredno v izločilne boje in na katero ciljajo tudi letos.

"Igralci se zavedamo, da je primarni cilj priti neposredno v končnico, da moramo ta zaostanek za šestim mestom nekako izničiti. Vsi upamo, da nam bo čim prej steklo, saj smo sposobni ujeti to mesto," je odločen naš sogovornik, ki priznava, da je na Koroškem pritisk mnogo večji, kot je bil še lani v Bolzanu ali nekoč pri Olimpiji: "V ozadju je pritisk, a bolj kot s strani vodstva prihaja od navijačev. Veliko se pričakuje od tujcev. Seveda pa tudi vodstvo ve, da imamo dobro ekipo, da se letos dela na tem, da bi bili igralci morda še bolje drsalno in tehnično podkovani in bi v končnici naredili še korak, dva naprej." Beljak je v zadnjih treh sezonah dvakrat obstal v četrtfinalu, enkrat pa v polfinalu, tako da bo zanimivo videti, kje bo končal letos.

Razočaranje po koroškem derbiju

Če je Pance pred leti, ko ljubljanski in jeseniški ustroj še nista povsem zapadlo v krizo, doživljaj prave slovenske derbije, je letos na lastni koži okusil koroškega.

"Te tekme so zelo podobne, primerljive nekdanjim slovenskim derbijem med Olimpijo in Jesenicami. Taki dvoboji so vsekakor zelo dobrodošli, na njih je neka posebna energija. V podzavesti veš, da je treba to tekmo dobiti, in daš še tisti odstotek več kot po navadi," pravi 26-letnik, ki se je na prvem tovrstnem soočenju sezone veselil zmage, drugo – preteklo nedeljo – pa je spremljal doma in nikakor ni mogel biti prešerne volje. Celovec je namreč Beljak premagal po skoraj 700 dneh (696).

"Bilo je kar veliko razočaranje, sploh zato, ker je bilo po polovici tekme vse, tudi rezultat, na naši strani. Vodili smo s 3:1, nato pa padec koncentracije, morda kakšen nepotreben prekršek, ki ga je Celovec znal izkoristiti in zmagal (s 6:3, op. a.)," je spodletel poskus nove zmage na koroškem spopadu ob koncu pogovora opisal Pance, ki se, kot rečeno, v tekmovalni ritem vrača najpozneje čez teden dni.

Ne spreglejte