Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 12. 2014,
13.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
liga EBEL zimska klasika HDD Olimpija

Natisni članek

Torek, 9. 12. 2014, 13.35

8 let, 3 mesece

Od nogometnega igrišča in amfiteatra do praga parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pred stoletjem povsem vsakdanja praksa hokejskih tekem danes postaja spektakel, ki smo mu vse pogosteje priča tudi v ligi EBEL. Nova atrakcija se konec tedna obeta pred pragom slovenskega parlamenta.

Razširjeno avstrijsko prvenstvo v zadnjih nekaj letih vsako sezono popestrijo t. i. special games (posebne tekme), ki ne predstavljajo posebnega doživetja le za hokejiste, pač pa so večinoma – ko pogleda na ledeno ploskev ne zastira zarošeno pleksisteklo ali podobne nevšečnosti – paša za oči hokejskih navdušencev in preostalih obiskovalcev, ki želijo potešiti svojo radovednost. Tudi letošnja sezona se ne bo izneverila zdaj že kar tradicionalnemu rušenju monotonije številnih krogov lige EBEL, za kar bosta poskrbela gostitelja Olimpija in Celovec. A preden se posvetimo njunima veledogodkoma, se sprehodimo po zimskih klasikah lige EBEL.

30.500 gledalcev ali rekordni koroški obisk

Zamisel, da bi igrali pod milim nebom, so v ligi EBEL prvi uresničili Celovčani, ki so januarja 2010 na nogometnem štadionu Hypo Group Arena, sicer prizorišču evropskega nogometnega prvenstva dve leti prej, organizirali prvo avstrijsko hokejsko klasiko po letu 1959. Kljub snežnemu metežu si je na objektu, ki sprejme 32 tisoč obiskovalcev, dvoboj večnih rivalov Celovca in Beljaka ogledalo 30.500 gledalcev. Še danes rekordno število gledalcev na tekmah tega tekmovanja je videlo zmago beljaških "orlov".

Hrvati kot prvi z amfiteatrom

Kaj kmalu po rekordnemu Celovcu, so se tekem na prostem lotili tudi naši južni sosedi. Medveščak se je med letoma 2010 in 2013 kar nekajkrat preselil na Šalato, kjer je tekmo na prostem okusila tudi Olimpija, ki je v izjemno mrzlem in sneženem večeru priznala premoč Zagrebčanom.

A Šalata za Hrvate nikakor ni bila dovolj. Septembra 2012 so stopili še korak naprej in se vpisali v zgodovino. V Puli so priredili sploh prvo hokejsko tekmo v amfiteatru. Spektakel v obmorskem mestu so na svoji koži občutili tudi člani Olimpije, ki so se pred 7.130 obiskovalci spremenili v prave gladiatorje in slavili zmago sredi Pule. Hrvati so dokazali, da vedo, kako se streže spektaklom, kar je verjetno tudi eden od razlogov, da jih vodstvo lige EBEL po besedah direktorja HDD Olimpije Matjaža Seklja zelo pogreša.

Opogumila se je tudi Olimpija, za njo še Madžari

Januarja 2013 se je z organizacijo tekem lige EBEL na prostem spopadel tudi ljubljanski klub, ki je iz dolgoletnega spanca prebudil Plečnikov štadion za Bežigradom. Čast, da so bili lahko del Ice Festa, je pripadla Medveščaku, Beljaku in Celovcu. Zadnji je Olimpiji preprečil hat-trick zmag na tridnevni domači ledeni pravljici, ki jo je v živo pospremilo več kot 25 tisoč ljudi.

Avstrijcem, Hrvatom in Slovencem so s tekmami pod milim nebom sledili še Madžari, in sicer je vodstvo Sape Fehervar sredi lanskega decembra na drsališču v slikovitem parku Városligeti Műjégpálya v Budimpešti ob gradu Vajdahunyad priredilo dve srečanji. Gostje so bili stalni člani zimskih klasik, Celovčani in Salzburžani.

Ne en, pač pa dva

V letošnji sezoni bosta radost zimske klasike obudila dva kluba. Sprva so se za to ogreli tudi pri Linzu, a je na koncu ostalo le pri spogledovanju z idejo. Se pa Celovčani 3. januarja 2015 vračajo tja, kjer je leta 2010 padel rekord v številu gledalcev. Na štadionu Wörthersee Stadion (prej Hypo Group Arena) jim bodo nasproti spet stali Beljačani.

Še pred koroškim dvobojem, na katerem spet pričakujejo več kot 30 tisoč gledalcev, pa bo hokejsko dogajanje popestrila Olimpija. Ta je že v začetku leta poskrbela za svojevrsten hokejski dogodek, ko je tekmi lige EBEL preselila v sarajevsko Zetro. V Bosni in Hercegovini sicer ni šlo za obračune na prostem, sta pa bili to prvi tekmi v omenjenem tekmovanju, ki sta potekali v državi, iz katere ne prihaja noben EBEL-ligaš.

Ob koncu leta pa v zmajevem taboru spet pripravljajo tekme na prostem. In to skorajda pred vhodom slovenskega parlamenta, kjer bodo na Trgu republike Ljubljančani v sklopu Ice Festa decembra odigrali tri tekme, vsaj ena bo na sporedu še januarja: 14. 12. proti Sapa Fehervar, 16. 12. proti KAC Celovec, 18. 12. proti HDD Sij Acroni Jesenice, 30. 1. 2015 proti Red Bull Salzburg.

Ne spreglejte