Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
14.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Natisni članek

risi Matjaž Kopitar Matjaž Rakovec slovenska hokejska reprezentanca

Petek, 27. 7. 2018, 14.00

5 let, 9 mesecev

Matjaž Rakovec o iskanju novega selektorja

"Scenarija za ta primer nismo predvideli. Nobenih zamer do Kopitarja."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Matjaž Kopitar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pri Hokejski zvezi Slovenije (HZS) so v četrtek zvečer sporočili, da Matjaž Kopitar, s katerim so junija dosegli načelni dogovor o vrnitvi na selektorski položaj, zaradi obveznosti pri Los Angeles Kings ne bo vodil slovenske reprezentance. Pri HZS pravijo, da scenarija, s kom naprej, če Kopitar ne bi podpisal, niso predvideli, so se pa že podali v lov za novim selektorjem. Želja je Slovenec. Novo ime s selektorsko taktirko bo po besedah predsednika HZS Matjaža Rakovca znano kmalu.

Spomnimo, vodstvo Hokejske zveze Slovenije je 6. junija sporočilo, da je doseglo načelni dogovor z Matjažem Kopitarjem, da naj bi ta v prihodnji sezoni prevzel vodenje slovenske moške članske reprezentance. Manjkal je le še podpis pogodbe z novim selektorjem risov, ki naj bi ga dobili v začetku julija.

A podpisa ne bo. Iz HZS so v četrtek sporočili, da vodstvo LA Kings, pri katerem Kopitar opravlja naloge glavnega oglednika (t. i. skavta) za Evropo, ni dalo soglasja k imenovanju na mesto selektorja risov in sklenitvi pogodbe s HZS. Kopitar je ob tem povedal, da je sprva menil, da bo lahko opravljal obe vlogi, a je po pogovoru s kalifornijskim kolektivom ugotovil, da "bi mi služba pri LA Kings onemogočila maksimalno opravljanje selektorske službe, saj reprezentanci ne bi mogel ponuditi stoodstotne podpore in predanosti. Zato je odločitev sicer težka, a bolje je, da se nov list obrne zdaj in v celoti, kot da bi pozneje ugotovili, da moji zadolžitvi preprosto nista, gledano časovno, združljivi."

Matjaž kopitar
Sportal Preobrat: Matjaž Kopitar ne bo selektor risov

Nakazal, a so upali, da bo šlo skozi

Kopitar (reprezentanco je vodil med koncem leta 2010 in majem 2015) je bil, potem ko je postalo jasno, da Kari Savolainen ne bo več selektor, na vrhu seznama želja predsednika Matjaža Rakovca, ki nam je danes dejal, da ga 52-letnikova odločitev sicer ni presenetila.

Na HZS so upali, da bo Matjaž Kopitar opravljal obe službi, tako da scenarija o drugem selektorju niso pripravili, pravi predsednik HZS Matjaž Rakovec. | Foto: Reuters Na HZS so upali, da bo Matjaž Kopitar opravljal obe službi, tako da scenarija o drugem selektorju niso pripravili, pravi predsednik HZS Matjaž Rakovec. Foto: Reuters

"Z Matjažem sva govorila pred kakšnimi tremi tedni. Omenil je, da mora dobiti še dovoljenje kluba, in rekel, da najverjetneje pri tem ne bo težav. Na neki način je nakazal, da bi lahko do tega prišlo. Je pa zagotovo menil, da bo lahko opravljal obe vlogi. Ogromno igralcev bi lahko tako neposredno videl in hkrati delal za Los Angeles, a se ni izšlo. Žal. Najverjetneje za LA Kings ne bi bilo sprejemljivo, da bi delal še tu. Verjetno pa je tudi sam začutil, da bi imel preveč dela in odgovornosti. Scenarija, kako naprej, če bi se to res zgodilo, nismo predvideli, zdaj pa smo začeli delati glede tega," pravi prvi mož HZS, ki mu je junija pripadel nov štiriletni predsedniški mandat.

Raje bi videl, da bi se to zgodilo že junija

Rakovec je napovedal, da novega selektorja iščejo med Slovenci in da bo znan kmalu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Rakovec je napovedal, da novega selektorja iščejo med Slovenci in da bo znan kmalu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na HZS so se tako že odpravili na lov za novim selektorjem, ki bo skoraj zagotovo Slovenec. Prav velikega bazena, tako kot med igralci, Slovenija tudi pri trenerjih ne ponuja.

Prvo od novih imen, ki jih v reprezentanci na selektorskem mestu še nismo videli in ki pride na misel, je sicer Ivo Jan, a Rakovec o imenih še ne želi govoriti. Kot pravi, naj bi bil novi šef trenerskega štaba znan kmalu.

"Zagotovo bi to, da Kopitarja ne bo, raje vedeli že junija kot konec julija. Kar nekaj časa smo izgubili, saj moramo zdaj na vrat na nos najti nekoga, stvari pa so večinoma kar zapolnjene. S tem ko smo junija postavili članskega selektorja (Kopitarja, op. a.) za to novo štiriletno obdobje, smo sestavili tudi štabe v nižjih selekcijah, morda bi jih, če bi vedeli prej, drugače. Zdaj pa se je scenarij podrl. A tudi to bomo rešili. Prva želja je, da selektorja najdemo doma. S tem smo že začeli, tako da mislim, da bomo zelo hitro dobili pozitiven odgovor od našega prvega kandidata," je bil skrivnosten Rakovec.

Aleš Burnik Kari Savolainen
Sportal Prevetren trenerski štab, dolgoletni ris med trenerje

Najprej v Belorusijo, nato domov, za konec na vrhunec v Kazahstan

Zna se zgoditi, da bo selektorju na pomoč priskočil kdo iz nižjih selekcij. Spomnimo, novi selektor U20 Aleš Burnik je zadnja leta deloval kot pomočnik, videoanalitik članov.

Slovenska hokejska reprezentanca se bo spet zbrala novembra, ko bo nastopila na turnirju v Belorusiji. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska hokejska reprezentanca se bo spet zbrala novembra, ko bo nastopila na turnirju v Belorusiji. Foto: Vid Ponikvar

Na to, kdo bo zagrizel v selektorsko jabolko, bo tako treba še nekoliko počakati. Je pa že zdaj jasno, da ga bo prva reprezentančna akcija s članskimi varovanci pričakala novembra v Belorusiji na turnirju EIHC, februarja bo turnir v Sloveniji, aprila pa reprezentančni vrhunec na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine A, v Kazahstanu.

Preberite še:

David ROdman
Sportal Še vedno motiviran, a odgovora na reprezentančno vprašanje še nima
Ne spreglejte