Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2019,
10.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

Natisni članek

Andrej Tavželj Marcel Rodman Alpska liga Asiago HDD Jesenice

Ponedeljek, 25. 3. 2019, 10.30

5 let, 1 mesec

Jeseniški tabor po ekspresnem napredovanju v polfinale Alpske lige

Vredno je bilo vztrajati in potrpeti ob vseh kritikah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

HDD Jesenice HK Olimpija | Jeseničani, ki so bili še pred dobrim mesecem pod plazom kritik, so trenutno najbolj vroča ekipa Alpske lige. V nedeljo so se ekspresno uvrstili v polfinale. Lanskega prvaka Asiago so izločili s 4:0 v zmagah. | Foto Urban Meglič/Sportida

Jeseničani, ki so bili še pred dobrim mesecem pod plazom kritik, so trenutno najbolj vroča ekipa Alpske lige. V nedeljo so se ekspresno uvrstili v polfinale. Lanskega prvaka Asiago so izločili s 4:0 v zmagah.

Foto: Urban Meglič/Sportida

"Že dalj časa sem verjel v to, v kar zdaj verjamejo tudi drugi. Imamo značaj, imamo srce, pokazali smo močan moštveni duh. Zdaj se bomo spočili, nato začeli z ničle. Naredili nismo še nič, čakata nas še dve stopnički, smo pa samozavestni," je po prepričljivi nedeljski zmagi HDD Sij Acroni Jesenice nad prvakom Asiagom (6:0), po kateri so se železarji ekspresno uvrstili v polfinale Alpske lige, dejal glavni trener gorenjske ekipe Macel Rodman.

Acroni Jesenice SŽ Olimpija Alpska liga derbi
Sportal Jeseničani zanesljivo pometli prvake in se uvrstili v polfinale, polom Olimpije

Več kot 2.000 gledalcev v Podmežakli je v nedeljo videlo prepričljivo predstavo slovenskih državnih prvakov proti lanskemu prvaku Alpske lige Asiagu.

V nasprotju s prvimi tremi četrtfinalnimi tekmami, ki so se skoraj vse končale z najmanjšo mogočo razliko v prid Jesenic, (2:1, 3:2 po podaljšku, 3:1), so železarji tokrat povsem nadigrali italijanske goste. Celotno srečanje so nadzirali potek, tresli mrežo Asiaga, svojo pa, tudi po zaslugi vse bolj razpoloženega kanadskega čuvaja mreža Matta Climieja, še tretjič na zadnjih šestih tekmah ohranili nedotaknjeno in se ekspresno uvrstili v polfinale.

Veselje jeseniških hokejistov in navijačev:

Še dve stopnici

"Meni gredo kocine pokonci, saj slišite navijače. To je dober znak. Zadovoljni so oni, zadovoljni smo mi, ampak to je bila druga stopnička, še dve imamo," je po slavju pred domačimi navijači v pogovoru za hokejtv zadovoljno razlagal trener moštva Marcel Rodman.

"Že dlje časa verjamemo v to, v kar so zdaj tudi drugi začeli verjeti," pravi trener Marcel Rodman. Ob decembrskem prevzemu trenerske taktirke je opozarjal na pomanjkanje določenih stvari, ki so se v zadnjih tednih dobro sestavile v gorenjski mozaik. | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Že dlje časa verjamemo v to, v kar so zdaj tudi drugi začeli verjeti," pravi trener Marcel Rodman. Ob decembrskem prevzemu trenerske taktirke je opozarjal na pomanjkanje določenih stvari, ki so se v zadnjih tednih dobro sestavile v gorenjski mozaik. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Izbral jih ni nihče, samozavesti vse več

Ko je sveži igralski upokojenec v začetku decembra prevzel Jeseničane, ekipa na ledu ni delovala tako homogeno in še zdaleč ne tako samozavestno. Rodman je takrat pogosto s prstom kazal na pomanjkanje določenih sestavin v ekipi, a v nasprotju z mnogimi verjel v svoje varovance, v to, da se bodo stvari izšle in da bo moštveni duh prevladal.

Najprej so v kvalifikacijah zanesljivo opravili s Sterzingom selektorja Iva Jana, zdaj še z branilcem naslova Asiagom. | Foto: Urban Meglič/Sportida Najprej so v kvalifikacijah zanesljivo opravili s Sterzingom selektorja Iva Jana, zdaj še z branilcem naslova Asiagom. Foto: Urban Meglič/Sportida

Jeseničani so ob koncu rednega dela Alpske lige postajali vse bolj nevarni, samozavest je ob visokih zmagah rasla. Priložnost, da bi se neposredno uvrstili v izločilne boje, je splavala po vodi že pred časom, tako da so morali v dodatne kvalifikacije. Tam so dvakrat brez prejetega zadetka odpravili Sterzing selektorja slovenske reprezentance Iva Jana in se zanesljivo uvrstili v četrtfinale.

Nobena od treh ekip, ki so si lahko izbrale četrtfinalnega nasprotnika (Val Pusteria, Olimpija, Salzburg), ni izbrala moštva v naletu. Železarjem je tako ostal branilec naslova Asiago. Z njim so opravili na najhitrejši mogoč način, s štirimi zmagami, brez poraza. Samozavest in vera vase sta lahko upravičeno rasli.

"Brez treh zelo pomembnih igralcev smo na zadnji tekmi nadigrali Asiago. To je pokazatelj, kako močen je moštveni duh, ki sem ga na začetku pogrešal." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Brez treh zelo pomembnih igralcev smo na zadnji tekmi nadigrali Asiago. To je pokazatelj, kako močen je moštveni duh, ki sem ga na začetku pogrešal." Foto: Peter Podobnik/Sportida

Značaj, srce, moštveni duh

"Mislim, da je zelo malo ljudi verjelo, da lahko pridemo skozi četrtfinale ali pa sploh do četrtfinala. A v slačilnici se je nekaj spremenilo. Nekaj tekem smo v preteklosti sicer izgubili na čudne načine, a to nas je naredilo močnejše. Iz tega smo se kar nekaj naučili. Že dlje časa verjamemo v to, v kar so zdaj tudi drugi začeli verjeti. V slačilnici smo se veliko pogovarjali o tem. Imamo značaj, imamo srce. Brez treh zelo pomembnih igralcev smo nadigrali Asiago. To je pokazatelj, kako močen je moštveni duh, ki sem ga na začetku pogrešal, a se je pokazal pravi čas," je po deseti zaporedni zmagi v Alpski ligi ponosno razlagal 37-letni trener.

Vseskozi nadgrajevali igro

Žarel je tudi kapetan moštva Andrej Tavželj. Ob napredovanju se je spomnil vseh težkih trenutkov, ko kritike na račun ekipe, ki še pred dobrim mesecem ni kazala take zmagovalne miselnosti, niso bile redka stvar.

Kapetan Andrej Tavželj je ponosen na soigralce. "Vredno je bilo vztrajati, trdo delati in potrpeti ob vseh kritikah," pravi. | Foto: Urban Meglič/Sportida Kapetan Andrej Tavželj je ponosen na soigralce. "Vredno je bilo vztrajati, trdo delati in potrpeti ob vseh kritikah," pravi. Foto: Urban Meglič/Sportida

"Napredovali smo malo hitreje, kot smo pričakovali. Zadovoljni smo. V vseh štirih tekmah smo prikazali zelo zrelo igro, iz vsake menjave v menjavo smo stopnjevali igro. Ko pogledam rezultat, bi težko rekel, da smo igrali četrtfinale proti tako kakovostnemu nasprotniku. Zelo sem ponosen na svojo ekipo. Šli smo skozi zelo turbulentne čase. Ta četrtfinale je pokazal, da je bilo vredno vztrajati, da se je bilo vredno truditi, kdaj tudi predvsem potrpeti ob kritikah, ki so bile naokoli. Dobili smo zadoščenje, ker smo verjeli od prvega do zadnjega. Mislim, da se tukaj ne bomo ustavili," je dejal branilec železarjev.

Če bodo pravi, jim ne bo nihče kos

Ti se bodo v polfinalu pomerili z najboljšim moštvom rednega dela Val Pusterio. Ekipi sta se v rednem delu srečali dvakrat, obakrat so slavili Italijani (6:2, 4:1). Rdeča gorenjska vojska, ki skoraj celotno serijo ni mogla računati na dva izjemno pomembna člena napada Luko Kalana in Tadeja Čimžarja, je pred prvoaprilskim začetkom polfinalne serije - igrali bodo na le tri zmage - optimistična.

"Če bomo pravi, mislim, da nam ne bo nihče kos," je optimističen Rodman. Njegovo moštvo se bo za finale udarilo z najboljšo ekipo rednega dela Val Pusterio. Polfinale na tri zmage se bo začel v ponedeljek, 1. aprila, v Italiji. | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Če bomo pravi, mislim, da nam ne bo nihče kos," je optimističen Rodman. Njegovo moštvo se bo za finale udarilo z najboljšo ekipo rednega dela Val Pusterio. Polfinale na tri zmage se bo začel v ponedeljek, 1. aprila, v Italiji. Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Zdaj se bomo malo spočili, potem začnemo z ničle, saj nismo še nič naredili. Vemo, kam gremo, pred nami je dolga pot. Fantje so malo načeti. Čeprav je bilo 4:0, je bila težka serija. Asiago je bil trd tekmec. Veliko naletov je bilo na robu prekrška, kar se pozna. Vidi se utrujenost, prisotne so različne bolečine. Nato se bomo pripravili na naslednjega nasprotnika. Če bomo pravi, mislim, da nam ne bo nihče kos. Pustertal je bil precej konstanten vso sezono, a tudi za Asiago so govorili, da so tam le štiri ekipe zmagale v vsej sezoni … Pustertal sem videl le enkrat. Takrat smo imeli zadnjo tretjino precej priložnosti za zadetek, oni pa le eno, a smo izgubili. Mi smo samozavestni," pred prvo polfinalno tekmo, ki bo 1. aprila v Italiji, sporoča trener.

Preberite še:

Graz 99ers Ken Ograjenšek
Sportal Ograjenšek podal za polfinale
Pokal Slovenije HK Olimpija HK triglav Kranj
Sportal Kranjčani v finalu
Ne spreglejte