Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
10. 7. 2016,
9.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

Portugalska Francija Fernando Santos Didier Deschamps Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Antoine Griezmann Pepe Euro 2016 infografika

Nedelja, 10. 7. 2016, 9.38

6 let, 6 mesecev

Napoved pred finalom EP 2016

Francozi pripravljajo zabavo, Portugalci jo nameravajo pokvariti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ob 21. uri se bosta v finalu evropskega prvenstva udarili Portugalska in Francija. Oba selektorja zanima le zmaga, pri Portugalcih, ki lovijo prvo veliko lovoriko, bo zaigral tudi branilec Pepe. Gostitelji bodo računali na bučno podporo občinstva, a na Stade de France ne bo manjkalo niti portugalskih navijačev.

Portugalska - Francija ob 21.00 (finale - St. Denis)

Prenos finala EP 2016 v nogometu.

''Že pred prvenstvom sem dejal, da je naš cilj nastop v finalu in zmaga. Zaupamo v svoje sposobnosti. Verjamemo, da smo lahko prvaki, saj želimo osrečiti Portugalce. Radi bi jim podarili poseben razlog za slavje,'' se Fernando Santos zaveda, da lahko domovini podari enega največjih športnih uspehov, o katerem bi se govorilo še desetletja.

 

Portugalci lahko danes pokvarijo zabavo Francozom, ki bi radi prednost domačega igrišča kronali z evropskim naslovom, že njihovim tretjim. Santos uvršča Francijo med najmočnejše evropske reprezentance. Pred začetkom prvenstva je javno poveličeval tri udeležence EP 2016. To so bili branilka evropskega naslova Španija, aktualni svetovni prvak Nemčija in gostiteljica Francija.

''Poleg njih je bilo še nekaj kandidatov, ki bi lahko osvojili tekmovanje. Med njimi tudi Portugalska. To bo prvi finale med Francijo in Portugalsko. Mi bomo vsekakor pisali zgodovino,'' ne skriva optimizma portugalski strateg, ki je na zadnjem Euru vodil Grčijo in jo popeljal med osem najboljših.

Pred finalom EP:

Končati črni niz proti Franciji, ki traja od leta 1975

Fernando Santos lahko postane prvi Portugalec, ki je popeljal reprezentanco do lovorike. | Foto: Reuters Fernando Santos lahko postane prvi Portugalec, ki je popeljal reprezentanco do lovorike. Foto: Reuters ''Francozi imajo zelo kakovostne igralce, ki igrajo v najboljših klubih na svetu. Zelo dobre posameznike pa ima tudi Portugalska,'' je prepričan, da se lahko portugalski zvezdniki dobro kosajo s francoskimi. Pričakuje, da bo Francija zaigrala v finalu drugače kot v polfinalu proti Nemčiji (2:0), ko so imeli večjo posest žoge tekmeci. Prepričan je, da bo Francija skušala pritisniti na Portugalce.

Selektor se je tudi zahvalil navijačem za izvrstno podporo. Če želijo zvečer premagati Portugalsko in končati 41-letni niz brez zmage (deset zaporednih porazov proti Franciji), bodo potrebovali tudi podporo navijačev na Stade de France. V Parizu živi ogromno Portugalcev, tako da bo za to poskrbljeno, saj je zanimanje za ogled srečanja nepopisno.

Pri Portugalcih se v začetno enajsterico vrača William Carvalho, ki je proti Walesu odslužil kazen, tako da se Danilo seli na klop, v obrambni vrsti pa bo zaigral Pepe, ki je odpravil poškodbo mišice.

Verjetni začetni postavi:

Portugalska: Rui Patrício; Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro; William Carvalho, Adrien, João Mário, Renato Sanches; Nani, Ronaldo; selektor Fernando Santos

Francija: Lloris; Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra; Pogba, Matuidi; Sissoko, Griezmann, Payet; Giroud; selektor Didier Deschamps

Deschampsa bolj zanimata sedanjost in prihodnost

Didier Deschamps verjame, da je napočilo leto za nov podvig galskih petelinov. | Foto: Reuters Didier Deschamps verjame, da je napočilo leto za nov podvig galskih petelinov. Foto: Reuters ''Igralci se zavedajo, da se lahko počutijo privilegirane, saj igrajo finale Eura pred domačim občinstvom v Parizu. Prepričan sem, da bodo moji igralci dobro pripravljeni na tekmo. Po srečanju z Nemci nismo veliko delali na taktičnem načrtu, ampak je bila v ospredju skrb, da hitro okrevamo in si povrnemo moči,'' je poudaril Didier Deschamps, ki je imel po polfinalnem srečanju več skrbi kot Portugalci. Francozi so imeli na voljo dan manj za počitek, saj so polfinalno tekmo odigrali v četrtek. Portugalci so se v finale uvrstili že dan prej.

Pred 16 leti je Deschamps osvojil Euro kot kapetan galskih petelinov, leta 1998 pa je občutil, kako je postati svetovni prvak na domačem prvenstvu. ''To je lepa preteklost, zdaj pa me bolj zanimata sedanjost in prihodnost,'' živi francoski selektor za današnji trenutek.

Leta 1998 proti Ronaldu, tudi zvečer proti Ronaldu

Cristiano Ronaldo je na letošnjem Euru dosegel tri zadetke. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je na letošnjem Euru dosegel tri zadetke. Foto: Reuters Francija je imela v finalu SP na Stade de France tudi takrat opraviti z Ronaldom, a ne Portugalcem Cristianom, ampak slavnim brazilskim napadalcem Ronaldom, ki je po skrivnostnih okoliščinah odigral srečanje slabše od pričakovanega. Kako se bo zvečer proti Francozom izkazal drugi Ronaldo, tisti, ki je rojen na otoku Madeira?

''Portugalska je zelo kakovostna. Ni naključje, da se je uvrstila v finale. Podobno kot nas jo je na začetku tekmovanja doletelo nekaj kritik, zdaj pa igramo za naslov. Portugalci imajo izkušeno ekipo, ki se zna vedno prilagoditi tekmecu in se mu dobro zoperstaviti. Njihova obramba je solidna,'' je sporočil Deschamps.

Francozi ne bodo menjali postave, s katero so v izločilnem delu premagali Islandijo in Nemčijo (postavitev 4-2-3-1). Moussa Sissoko bo v zvezni zvrsti ponovno prejel prednost pred N'Golom Kantejem. Čeprav obstaja nekaj pomislekov, ali bo od prve minute počival Dimitri Payet in čakal na priložnost na klopi, večina francoskih navijačev ne verjame, da bo Deschamps zvezdnika West Hama postavil na klop.

Pepe bi rad osrečil vse Portugalce

Pepe bo v finalu skušal ustaviti najboljšega strelca letošnjega Eura Antoina Griezmanna. | Foto: Reuters Pepe bo v finalu skušal ustaviti najboljšega strelca letošnjega Eura Antoina Griezmanna. Foto: Reuters Pri Portugalcih bo od prve minute najverjetneje igral tudi Pepe, ki lahko tako skupaj s svojim kapetanom Cristianom Ronaldom v tem letu osvoji dve največji lovoriki, naslov evropskega prvaka v klubski in reprezentančni konkurenci. ''Žal danes z nami ne bo Eusebia (nekdanji portugalski as in eden najboljših napadalcev na svetu je v 72. letu umrl leta 2014, op. p.). Radi bi osrečili vse Portugalce,'' je poslal Pepe sporočilo o tem, koliko bi zmaga pomenila narodu.

To je omenil Brazilec s portugalskim potnim listom, ki ga danes čaka velik boj z najboljšim strelcem prvenstva Antoinom Griezmannom, strelcem šestih zadetkov. ''Proti njemu sem odigral veliko tekem. Čeprav ni visok, je odličen v zraku in je zelo pomemben za svojo reprezentanco. Ne smemo se osredotočiti le na enega igralca, ampak misliti na vso ekipo,'' je povedal branilec in zatrdil, da je po blažji poškodbi mišice nared za nastop v finalu. Začel se bo ob 21. uri, sodnik bo Anglež Mark Clattenburg.

Ne spreglejte