Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Ronaldo Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo skok v športno preteklost Euro 2016

Nedelja, 10. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Še vedno ni jasno, kaj se je z Ronaldom dogajalo v hotelu pred pariškim finalom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Danes zvečer Cristiana Ronalda čaka veliki finale evropskega prvenstva na štadionu Stade de France v Parizu, v katerem se bo za lovoriko s Portugalci pomeril s Francijo. Finale velikega tekmovanja, Stade de France, Pariz in Francija na drugi strani. Nekaj, kar je že doživel Portugalčev sloviti predhodnik, brazilski Ronaldo. Minilo je že 18 let, a še vedno ni pojasnjena velika uganka, kaj se je dogajalo z njim v urah pred finalom svetovnega prvenstva leta 1998.   

Leta 1998, pri 21 letih takrat že dvakratni najboljši nogometaš leta na svetu, je na zaključnem turnirju v Franciji blestel. To je bilo njegovo drugo svetovno prvenstvo. Leta 1994 je bil član brazilske reprezentance, ki je osvojila naslov, a je bil premlad, da bi dobil priložnost za igro. Štiri leta pozneje so številni že pričakovali, da bo Brazilce popeljal do novega, takrat petega v seriji naslovov.

Pred finalom EP:

Ronaldo je po finalu neutolažljivo jokal. | Foto: Ronaldo je po finalu neutolažljivo jokal. Čeprav je komajda zakorakal iz najstniških let, se je zdelo, da bo Ronaldu uspelo. Čez skupinski del je Brazilija, čeprav je v zadnjem krogu nepričakovano izgubila proti Norveški, prišla zlahka. Ronaldo je zabil en gol. Zatresel je mrežo Maroka pri zmagi s 3:0. V osmini finala je bil junak visoke zmage nad Čilom s 4:1, zadel je dvakrat.

V četrtfinalu so v zelo zanimivi tekmi Brazilci premagali Dance s 3:2, takrat se ni vpisal med strelce. V polfinalu je bil spet v glavni vlogi. V rednem delu je zatresel mrežo Nizozemcev, tekma se je končala z 1:1.

V podaljšku gledalci na štadionu Velodrome v Marseillu niso videli gola, sledile so enajstmetrovke. Pri teh je odgovornost prevzel tudi Ronaldo in hladnokrvno matiral nasprotnikovega vratarja. Brazilija je napredovala.

Pred finalom, v katerem je Brazilce čakala Francija, so bile vse oči uprte vanj, imel je tudi možnosti za naslov najboljšega strelca turnirja. Potem se je tekma začela in takratni zvezdnik milanskega Interja je bil le bleda senca samega sebe. Brazilija je izgubila z 0:3, Ronaldo je bil med najslabšimi na igrišču. Ne dolgo za tem so se pojavila namigovanja, da se je v pariškem hotelu v urah pred tekmo dogajalo marsikaj. V glavni vlogi je bil prav mladi zvezdnik.

Da govorice niso iz trte izvite, potrjuje dejstvo, da njegovega imena pred začetkom finala ni bilo v zapisniku. Tja je bilo pripisano šele naknadno. Kaj točno se je zgodilo, še dandanes ni povsem pojasnjeno. Teorij je več.

Da igra, je zahteval Nike

Zgodba, ki jo je v javnost spravil takratni reprezentant Edmundo, pravi, da je Ronaldo nekaj ur pred tekmo soigralca Roberta Carlosa klical na pomoč. Kaj se je dogajalo v Ronaldovi sobi, ne ve, je dejal. So pa takrat mladega zvezdnika odpeljali v bolnišnico, potem se je vrnil. "Ljudje iz podjetja Nike so bili vseskozi z reprezentanco. Obnašali so se, kot da bi bili del tehničnega osebja," je dejal Edmundo in namignil, da so bili prav predstavniki ameriškega proizvajalca športne opreme tisti, ki so poskrbeli, da je Ronaldo v finalu sploh igral.

Takrat najboljšega nogometaša na svetu je tolažil tudi selektor Mario Zagallo. | Foto: Takrat najboljšega nogometaša na svetu je tolažil tudi selektor Mario Zagallo.

Skrivnostno zdravilo

Nekateri izmed brazilskih reprezentantov so trdili, da je takratni zdravnik brazilske reprezentance Lidio Toledo jokal, ko je prišel iz Ronaldove sobe. Na tleh naj bi zagledal Ronalda, ki se je dušil in slinil.

Potem so mladega napadalca odpeljali v bolnišnico na nevrološke teste, ti so pokazali, da je z njim vse v redu. Čez nekaj ur so se po pogovoru skupaj s selektorjem Mariom Zagallom odločili, da bo igral.

Doživel je živčni zlom

Eden izmed brazilskih časopisov je pisal o tem, da je Ronaldo že v času prvenstva doživel živčni zlom. V tednu pred velikim finalom naj bi kazal znake depresije, ob eni izmed priložnosti naj bi se razjezil in ob steno vrgel kolo. V urah pred velikim finalom naj bi se njegova živčnost stopnjevala, a mu zdravniki niso želeli dati zdravil, saj so se zbali, da bi padel na kontroli dopinga.

Tehnični direktor reprezentance Zico in del igralcev, ki jih je vodil Leonardo, naj bi nasprotovali njegovemu nastopu v finalu, skupina, na čelu katere je bil Carlos Dunga, je bila prepričana, da mora igrati. Obveljala je njihova, če gre verjeti tej teoriji.

Na prvenstvu je blestel, v velikem finalu je bil neprepoznaven. Še danes ne vemo, zakaj. | Foto: Na prvenstvu je blestel, v velikem finalu je bil neprepoznaven. Še danes ne vemo, zakaj.

Dobil je alergično reakcijo

Nekaj let po finalu je na dan prišla tudi teorija o tem, da naj bi Ronaldo doživel alergično reakcijo na injekcije, ki jih je prejemal zaradi bolečin v koleno.

Seks škandal

Pojavile so se tudi govorice o tem, da je Ronaldo živčni zlom doživel zato, ker naj bi izvedel, da je njegova takratna žena Susana Werner med svetovnim prvenstvom spala z enim izmed brazilskih novinarjev, ki so poročali s prvenstva.

Teorij je torej ogromno. Katera je resnična, če sploh katera je, ne bomo ugotovili nikoli. Kaj se je dogajalo v sobah in na hodnikih pariškega hotela, v katerem je bila tistega julijskega dne leta 1998 nastanjena brazilska reprezentanca, prav tako ne.

Ronaldo je takrat na plečih nosil pričakovanja 200-milijonskega brazilskega naroda, športne industrije, v kateri se obračajo milijardne vsote denarja in še kaj. Star je bil 21 let.

Ne spreglejte