Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
8. 7. 2016,
18.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

2

Natisni članek

Euro 2016

Petek, 8. 7. 2016, 18.40

6 let, 7 mesecev

Oko strokovnjaka – Alfred Jermaniš po polfinalu EP 2016

Alfred Jermaniš: Nisem pričakoval tako samozavestne Francije

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

2

Po zanimivih polfinalih na evropskem prvenstvu v Franciji smo dobili oba finalista, ki se bosta v nedeljo ob 21. uri udarila za evropski naslov. Domačini bodo lovili tretjega, Portugalci pa prvega.

Portugalci so v sredo končali herojsko pot Walesa, debitanta na velikih tekmovanjih, ki ob odsotnosti kaznovanega Aarona Ramseyja ni mogel resneje ogroziti Cristiana Ronalda in njegove vojske. "Wales je vse presenetil že s tem, da je prišel v polfinale. Lahko rečemo, da je bil ob Severni Irski ena najslabše postavljenih ekip iz Velike Britanije, ki je dosegla svoj maksimum. Verjetno bi bilo drugače, če bi lahko Walesu proti Portugalski pomagal tudi Ramsey, saj Gareth Bale ni mogel vsega opraviti sam," je hrabre Otočane pohvalil naš sogovornik Alfred Jermaniš.

Portugalci izkoristili lažji žreb

Alfred Jermaniš ni največji simpatizer Portugalske. | Foto: Alfred Jermaniš ni največji simpatizer Portugalske.

"Po drugi strani pa kapo dol Cristianu Ronaldu. Vse prvenstvo se je skrival, ko pa je bilo treba, je zabil gol in svojo reprezentanco popeljal v finale. Treba je vedeti, da tudi Portugalci niso igrali v polni postavi, manjkala sta  osrednja branilca Pepe in Ricardo Carvalho, a uspelo jim je in lahko rečemo, da so presegli pričakovanja. Portugalci so izkoristili lažjo, levo stran žreba in se prek na papirju lažjih nasprotnikov uvrstili v finale," nad razpletom prvega polfinala ni bil preveč presenečen nekdanji slovenski nogometaš, ki je igral za številne slovenske kluba. V prvi slovenski ligi je odigral več kot 230 tekem in dosegel 37 zadetkov.

Ronalda ni, potem pa udari


Prvemu zvezdniku na začetku prvenstva v Franciji ni šlo vse od rok. Dolgo časa ni mogel zadeti, spomnimo se tudi tistega škandala, ko je novinarju iztrgal mikrofon in ga vrgel v jezero, a nato se je le zbral in v najbolj pomembnih trenutkih kaže, koliko je vreden.

Cristiano Ronaldo je v Franciji dosegel že tri zadetke in prispeval tri podaje.  | Foto: Cristiano Ronaldo je v Franciji dosegel že tri zadetke in prispeval tri podaje.

"Ronalda se ne opazi vso tekmo, potem pa pride in odloči tekmo. To je lastnost največjih igralcev. Ko ima Portugalska težave, se obrne k Ronaldu in čaka, kaj se bo zgodilo. S Portugalci ne simpatiziram preveč, a če prideš v finale, nisi tam kar tako. Moraš vendarle nekaj pokazati," je še dodal 49-letni nogometni strokovnjak.

Ko so "doma" pustili Benzemaja …

V četrtkovi poslastici prvenstva smo videli zmago Francije nad Nemčijo. Nemški stroj je z dvema zadetkoma ugasnil Antoine Griezmann. Tako samozavestnih domačinov ni pričakoval niti Jermaniš.

Francija bo imela v nedeljo lepo priložnost, da še tretjič zasede evropski vrh. To ji uspeva na vsakih 16 let. Je po letu 1984 in 2000 zdaj na vrsti še leto 2016? | Foto: Francija bo imela v nedeljo lepo priložnost, da še tretjič zasede evropski vrh. To ji uspeva na vsakih 16 let. Je po letu 1984 in 2000 zdaj na vrsti še leto 2016?

"Enkrat sem že dejal, ko Francija igra doma, zmaga. A vseeno si nisem mislil, da bo tako samozavestna. Pred prvenstvom zaradi tistega škandala z Valbueno v reprezentanco niso vzeli Karima Benzemaja, kar je bilo zame veliko presenečenje. Vsi vemo, kaj zmore zvezdnik Reala. A vseeno, so po slabšem začetku stopnjevali ritem," je Francoze na hitro opisal naš sogovornik, ki se je nato preselil k sami tekmi.

Upravičena enajstmetrovka?

"Težko rečem, če je bila tista odločitev ob koncu prvega polčasa pravilna. Ne bom rekel, da ni bila enajstmetrovka. A če bi bila taka situacija na tekmi, ko bi igrali Slovenci, te enajstmetrovke ne bi dobili. Italijan Nicola Rizzoli se je naredil Francoza in domači ekipi podaril enajstmetrovko, po kateri se oslabljeni Nemci niso več pobrali. Nemci so igrali brez prvega branilca Matsa Hummelsa, na sredini je manjkal Sami Khedira, v napadu pa Maria Gomeza ni znal dostojno zamenjati na tem prvenstvu izjemno slab Thomas Müller. Če potegnemo črto, so bili včeraj Nemci daleč od uspeha," pravi Jermaniš.

Sumljiva odločitev italijanskega sodnika Nicole Rizzolija, ki je odločila srečanje.  | Foto: Sumljiva odločitev italijanskega sodnika Nicole Rizzolija, ki je odločila srečanje.

Se je italijanski sodnik na tekmi med Francijo in Nemčijo pravilno odločil, ko je pokazal ne belo točko?

  • Da.
    52,36 %
    289 glasov
  • Ne.
    47,64 %
    263 glasov
Oddanih 552 glasov

Kaj lahko pričakujemo v finalu?


"Kakorkoli obračamo, Portugalci na tem prvenstvu niso bili prav dobri. Imajo enega zvezdnika in kopico vojakov, a veliko več možnosti dajem Franciji. Zgodovina se lahko ponavlja ali pa ne, a dvomim, da bi Francozi tako priložnost izpustili iz rok," je še sklenil pogovor Jermaniš.

Ne spreglejte