Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 7. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

1

Natisni članek

infografika Damir Skomina Didier Deschamps Joachim Löw Euro 2016 Francija Nemčija

Četrtek, 7. 7. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

Napoved pred srečanjem Francija – Nemčija

Bo Slovenec spet miril nemškega selektorja?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

1

Foto: Reuters

Danes se bosta v drugem polfinalnem dvoboju evropskega prvenstva udarili Francija in Nemčija. Obračun sosed, ki sta v bogati zgodovini osvajali največje lovorike, bo potekal v Marseillu. Slovenec Damir Skomina bo opravljal vlogo četrtega sodnika.

Francija - Nemčija ob 21.00 (polfinale, Marseille)

Prenos srečanja.

Dvoboj evropskih nogometnih velesil se bo začel ob 21. uri. "Francozi imajo tri izvrstne nogometaše, ki so uvrščeni visoko na seznamu najboljših strelcev," je Joachim Löw javno pohvalil Antoina Griezmanna, Olivierja Girouda in Dimitrija Payeta. "Francozi so zelo nevarni, saj na vrata tekmeca pritiskata tudi zadnja zvezna igralca, Pogba in Matuidi. Njihova največja moč je prav napadalna igra," opozarja nemški selektor Jogi, ki bo skušal zaustaviti tri najnevarnejše Francoze. Na tem prvenstvu so dosegli že deset zadetkov, pri Nemcih pa bo manjkal edini, ki se je med strelce vpisal več kot enkrat. To je Mario Gomez, ki bo podobno kot Sami Khedira dvoboj izpustil zaradi zdravstvenih razlogov.

 

"Moramo igrati kot celota in si pomagati med seboj. V obrambi moramo biti čvrsti. Francozom ne smemo ponuditi preveč prostora, saj so zelo hitri in dinamični," meni nemški strokovnjak in dodaja, da bo elf vsekakor najmočnejši francoski tekmec na letošnjem Euru. Galski petelini so se do polfinala pomerili z Romunijo, Albanijo, Švico, Irsko in Islandijo.

Skomina ga je opozarjal, glavni sodnik pa izključil

Damir Skomina ostaja med kandidati za sojenje v finalu evropskega prvenstva. | Foto: Reuters Damir Skomina ostaja med kandidati za sojenje v finalu evropskega prvenstva. Foto: Reuters Nemški selektor se bo danes srečal tudi z najboljšim slovenskim sodnikom Damirjem Skomino. Ko je Primorec na Euru pred osmimi leti opravljal vlogo četrtega sodnika na srečanju med Nemčijo in Avstrijo, se je zapletel v spor z Löwom. Opozarjal ga je, da ne sme zapuščati označenega prostora, ki označuje dovoljeno gibanje med tekmami. To je Nemca razbesnelo. Na koncu se je vnel prepir, krajše pa ni potegnil le nemški selektor, ampak tudi njegov stanovski kolega pri Avstriji. Sodnik je izključil oba in ju poslal na tribune. 

Leta 2012 je bil Skomina glavni sodnik na srečanju med Nemčijo in Grčijo (četrtfinale). Dvoboj je minil brez zapletov. Bo podobno tudi danes, ko bo 39-letni Slovenec, še vedno kandidat za sojenje velikega finala, zadolžen za opravljanje vloge četrtega sodnika? Glavni delivec pravice bo Italijan Nicola Rizzoli.

Müller še čaka na prvega

Nemci so v četrtfinalu izločili Italijo po izvajanju strelov z bele točke. | Foto: Reuters Nemci so v četrtfinalu izločili Italijo po izvajanju strelov z bele točke. Foto: Reuters Pri Nemcih bo namesto kaznovanega Matsa Hummelsa v obrambni vrsti zaigral Benedikt Höwedes, Joshua Kimmich bo spet desni bočni igralec, Bastian Schweinsteiger bo podobno kot na tekmi z Italijo zamenjal Khediro.

Bili so pomisleki, da ne bi bil fizično dovolj pripravljen, a je sredin trening opravil s polno paro in dokazal nasprotno.

Thomas Müller, ki še čaka na prvi zadetek na tekmovanju, pa naj bi bil edini napadalec v postavitvi 4-2-3-1, takoj za njim bo skušal francoska vrata ogrožati trojec Özil, Draxler in Götze.

Verjetni začetni postavi:

Nemčija: Neuer; Kimmich, Boateng, Höwedes, Hector; Kroos, Schweinsteiger; Draxler, Özil, Götze; Müller.
Francija: Lloris; Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra; Pogba, Matuidi; Sissoko, Griezmann, Payet; Giroud.

Manjkajo: Hummels (kazen), Gomez in Khedira (oba poškodovana – vsi Nemčija)

Sladke težave francoskega selektorja

Didier Deschamps je bil evropski prvak že kot igralec. Letos lahko stopi na vrh še kot selektor.  | Foto: Reuters Didier Deschamps je bil evropski prvak že kot igralec. Letos lahko stopi na vrh še kot selektor. Foto: Reuters Pred srečanjem, ki odloča o tem, s kom se bo Portugalska v nedeljo pomerila za evropski naslov, ima francoski selektor sladke težave. Didier Deschamps se odloča o tem, ali v obrambni vrsti pustiti mladega, a zanesljivega Samuela Umtitija, ali pa nazaj v začetno enajsterico umestiti Adila Ramija, ki je na tekmi proti Islandiji odslužil kazen rumenih kartonov. Takrat je počival tudi N'Golo Kante, ki pa bi lahko ostal brez nastopa od prve minute.

Če bo Deschamps izbral sistem 4-2-3-1, bosta na mestu zadnjega zveznega igralca kraljevala Paul Pogba in Blaise Matuidi, ki bi lahko kariero nadaljevala na Otoku. Za zdaj sta še člana Juventusa in PSG, a ne manjka atraktivnih in donosnih ponudb. Če ne bo sistema 4-3-3, bo v zvezni vrsti prednost pred Kantejem dobil Sissoko.

Računa na bučno podporo v Marseillu

"Nemci so aktualni svetovni prvaki. Na prvih petih tekmah so pustili najboljši vtis na tem prvenstvu. Čaka nas najboljša ekipa na svetu. Moramo doseči zadetek in premagati izvrstnega vratarja Neuerja, a ne smemo razmišljati le o njem. Nemci so proti Italiji dokazali, da jih krasi imenitna obrambna forma. Ko so izgubili žogo, so takoj pritisnili na tekmeca in si jo pridobili nazaj. Skušajo nadzirati srečanje," se Deschamps zaveda, da se bo danes pomeril s svetovnim prvakom. Računa na podporo občinstva, zato je še toliko bolj vesel, da bo igral v bučnem in temperamentnem Marseillu.

Galski petelini želijo izkoristiti prednost domačega igrišča. | Foto: Reuters Galski petelini želijo izkoristiti prednost domačega igrišča. Foto: Reuters  

Francija ima boljše razmerje z medsebojnih tekem, na velikih tekmovanjih pa v zadnjem obdobju doživlja le neuspehe proti elfu. Spomin na dramatični dvoboj, polfinale SP 1982, ostaja živ. Takrat so Zahodni Nemci premagali Francijo po loteriji kazenskih strelov. Dvoboj se je po podaljšku končal s 3:3, tekmo pa je zaznamoval grob prekršek vratarja Haralda Schumacherja nad Patrickom Battistonom.

Ne spreglejte