Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 1. 2011,
9.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 16. 1. 2011, 9.34

8 let

Wijk aan Zee najmočnejši doslej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Začel se je tradicionalni supervelemojstrski šahovski turnir, ki tokrat poteka pod imenom Tata Steel, potem ko je bil več let pod pokroviteljstvom Corusa.

V nizozemskem obmorskem mestu Wijk aan Zee se je začel prvi izmed letošnjih superturnirjev. Tradicionalno prizorišče že od leta 1938 velja za zbirališče šahovske smetane, tokrat pa bo tekmovanje močnejše kot kadarkoli doslej. Povprečni rating A turnirja je namreč 21 točk višji kot prejšnje leto, tako da se je moč turnirja povzpela z 19. na 20. kategorijo.

Nastopajo prvi štirje šahisti sveta – Norvežan Magnus Carlsen, ki je tudi lanskoletni zmagovalec, svetovni prvak Indijec Viswanathan Anand, Armenec Levon Aronjan, ki je pred kratkim postal šele peti igralec v zgodovini z ratingom nad 2800 točk, nekdanji svetovni prvak Vladimir Kramnik, seznam se nadaljuje s številko sedem, Rusom Aleksandrom Griščukom, prisotni so tudi najboljši Američan Hikaru Nakamura, pa vzhajajoča ruska zvezda Ian Nepomniači, Kitajec Wang Hao, gusar iz Rige Aleksej Širov, domačini Jan Smeets, Erwin l’Ami in najstnik Aniši Giri, Ukrajinec Ruslan Ponomarjov ter Francoz Maxime Vachier-Lagrave. Povprečen rating udeležencev je zavidljivih 2740 točk.

Igrata se tudi turnirja B in C, zmagovalec pa bo naslednje leto imel pravico nastopiti v višjih skupinah. Na B turnirju (povprečje 2659 točk) nastopajo štirje šahisti iz kluba 2700, zanimivo bo spremljati tudi igro Filipinca Wesleyja Soja in Vietnamca Le Quang Liema, ki bosta v prihodnosti zagotovo krojila vrh svetovnega šaha, na C turnirju (povprečje 2507 točk) pa bo simpatije zagotovo žel 14-letni Ukrajinec in mednarodni mojster Ilija Nižnik. Damske barve brani njegova rojakinja in ena najboljših šahistk sveta Katerina Lahno.

Rezultati prvega kroga turnirja A: Ponomarjov : Anand 0:1 l'Ami : Giri remi Smeets : Širov 1:0 Carlsen : Aronjan remi Nakamura : Griščuk 1:0 Vachier-Lagrave : Hao remi Nepomniači : Kramnik remi

Ne spreglejte