Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 3. 2011,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 3. 2011, 11.04

8 let

Velemojstri za prestiž in denar ''na slepo''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V monaški kneževini poteka prestižni dvajseti Amber turnir, na katerem najboljši svetovni šahovski velemojstri merijo moči v pospešenih igrah in slepih partijah.

Prvi Amber turnir je bil organiziran leta 1992 v Roquebrunu v Franciji, v čast rojstva svoje hčere Melody Amber pa ga je priredil nizozemski milijonar Joop van Oosterom, šahovski navdušenec in leta 1955 tudi sam mladinski prvak Nizozemske. Tokratni jubilejni turnir je zadnji, na njem pa sodelujejo svetovni prvak Indijec Viswanathan Anand, Norvežan Magnus Carlsen, Armenec Levon Aronjan, Rusi Vladimir Kramnik, Aleksander Griščuk in Sergej Karjakin, Bolgar Veselin Topalov, Ukrajinec Vasilij Ivančuk, Izraelec Boris Gelfand, Američan Hikaru Nakamura, Azerbajdžanec Vugar Gašimov in Nizozemec Aniši Giri.

Seznam nastopajočih je zares izreden, saj od prvih enajstih s svetovne lestvice manjka le devetouvrščeni Mamedjarov. Nagradni sklad znaša 227.000 evrov, vsak dan pa se igrata dve slepi (25 minut + 20 sekund dodatka za potezo) in dve pospešeni partiji (25 minut + 10 sekund dodatka za potezo).

V partijah ''na slepo'' šahisti sedijo pred računalniškim zaslonom, na katerem je prazna šahovnica. Ko igralec povleče zamišljeno potezo, se za trenutek pojavi na ekranih obeh igralcev, nato izgine, hkrati pa se avtomatično požene šahovska ura. Sodniki in gledalci lahko v dvorani spremljajo partijo na velikih monitorjih, ki so seveda izven vidnega polja udeležencev turnirja. Glavni favorit je Anand, ki je turnir osvojil že petkrat, njegova statistika pa je osupljiva – 235 točk iz 374 partij (62,38 %), kar je najbolje od vseh udeležencev.

Po treh krogih sta v skupnem seštevku na vrhu Aronjan in Carlsen (4,5 točke), sledita jima Anand in Griščuk (4); v pospešenih igrah vodi Carlsen (2,5) pred Anandom in Aronjanom (2), na slepo sta bila doslej najboljša Aronjan in Griščuk (2,5) pred Anandom, Carlsenom in Gašimovom.

Ne spreglejte