Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 1. 2011,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 16. 1. 2011, 9.24

8 let

Radžabov ne bo šahovski Don Kihot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šahovski velemojster Teimur Radžabov, ki bi se moral v kandidatskih dvobojih za svetovnega prvaka pomeriti z Norvežanom Magnusom Carlsenom, se po njegovem umiku ne namerava boriti z mlini na veter.

Po poročanju spletne šahovske strani Chessbase.com je nameraval azerbajdažanski velemojster Radžabov sprožiti določene postopke proti svetovni šahovski organizaciji FIDE, ki je Carlsena zamenjala z Rusom Aleksandrom Griščukom, saj se je že začel pripravljati na dvoboj z mladim norveškim mladeničem, v kar je vložil čas in denar, zato se mu zdi ravnanje FIDE neprofesionalno. Zaradi sistema določanja parov bo tako njegov naslednji nasprotnik Rus Vladimir Kramnik, nekdanji svetovni prvak, čeprav pravilnik FIDE pravi, da bi se moral po odpovedi nasprotnika v nadaljnje tekmovanje uvrstiti neposredno.

''Ničesar nimam proti Carlsenu ali Griščuku, z obema imam korektne odnose, toda samo delovanje FIDE v tem primeru se mi zdi malce amatersko. Kakorkoli, neodzivnost in strinjanje vseh ostalih kandidatov glede neskončnega spreminjanja pravil v tekmovalnem ciklu za naslov svetovnega prvaka, me je prepričalo, da ''eden ni nobeden'', zato ne mislim sprejeti vloge šahovskega Don Kihota,'' je povedal Radžabov, ki sicer meni, da je Carlsen ravnal pravilno.

''Mislim, da se je odločil popolnoma prav. Je številka ena na svetovni lestvici, zmagovalec velikega števila superturnirjev in velja za najmočnejšega šahista sveta. Pravila FIDE bi pomenila, da mora svoj ugled izpostaviti velikemu tveganju, saj bi se dvoboji proti močnim nasprotnikom igrali le na štiri partije, pari ne bodo določeni glede na trenutno šahovsko moč, poleg tega pa je element sreče v takšnih pogojih veliko izrazitejši. Bolj pošteno bi bilo, če bi se igral dvokrožni kandidatski turnir, kjer bi bila možnost naključja minimalna. Menim, da bi se Carlsen takšnega turnirja udeležil,'' še dodaja Radžabov.

Azerbajdžanski velemojster se bo moral sedaj začeti pripravljati na drugačnega nasprotnika, vendar pravi, da ne bo posebej preučeval njegovega stila, ali šibkih in močnih točk. Tako kot legendarni Robert Fischer namreč ne verjame v psihologijo, ampak v močne poteze.

Ne spreglejte