Torek,
31. 10. 2023,
15.45

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,08
ragbi

Natisni članek

Torek, 31. 10. 2023, 15.45

8 mesecev, 3 tedne

Južna Afrika je svetovni prvak v ragbiju

Množica pričakala prvake, ki so dobili državni praznik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,08

Novi stari svetovni prvaki v ragbiju so se vrnili domov. Reprezentanti Južne Afrike, springboks, so v soboto v Parizu z 12:11 premagali All Blacks, reprezentanco Nove Zelandije. Na letališču Tambo International airport v Johannesburgu jih je pričakala nepregledna množica ljudi. V videu poglejte ta čustva!

ragbi SP finale Južna Afrika Nova Zelandija
Sportal Solze sreče in žalosti. Springboks brez zadetka četrtič prvaki sveta!

Siya Kolisi | Foto: Reuters Siya Kolisi Foto: Reuters Južna Afrika je postala prva reprezentanca v ragbiju, ki je naslov svetovnega prvaka osvojila četrtič. Dobila je vse štiri finalne tekme. "Svetovno prvenstvo smo osvojili že pred štirimi leti. Zdaj ni šlo več za nas, igralce. Igramo za Južno Afriko, ta naslov pa smo želeli osvojiti za Južnoafričane. Ta lovorika je za prav vsakega Južnoafričana, bogatega, revnega, ni pomembno," je ob prihodu domov poudaril kapetan Siya Kolisi.

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je 15. december razglasil za državni praznik, ko bodo proslavljali naslov svetovnega prvaka v ragbiju. "To bo dan upanja, dan praznovanja in enotnosti. Naši športniki in športnice so nam pokazali, da je vse mogoče."

Nova Zelandija je ostala pri treh lovorikah.

Množica navdušenih Južnoafričanov je na letališču pričakala svoje junake. | Foto: Reuters Množica navdušenih Južnoafričanov je na letališču pričakala svoje junake. Foto: Reuters

Peter Kavčič
Sportal Od kapetana do selektorja: Osemdeset minut živčne vojne na klopi #video