Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2011,
19.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 6. 5. 2011, 19.23

8 let

Kdo se bo z Anandom udaril za prestol?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ruskem Kazanu so se začeli kandidatski dvoboji za izzivalca svetovnega šahovskega prvaka. Zmagovalec se bo naslednje leto za krono udaril s prvakom Indijcem Viswanathanom Anandom.

V Kazanu je zbranih osem vrhunskih velemojstrov, ki so si vstopnico za kandidatske dvoboje priigrali na različne načine. Med favorite zagotovo sodijo nekdanji svetovni prvak FIDE Bolgar Veselin Topalov, Rus Vladimir Kramnik, ki je naslov odvzel legendarnemu Gariju Kasparovu, in Armenec Levon Aronjan, edini med udeleženci, ki ima trenutni rating nad 2800 točk, kar je pred njim v zgodovini uspelo le petim izbrancem, poleg tega igra zanesljivo in na vrhunski ravni že lep čas.

Presenetiti bodo skušali tudi Azerbajdžanca Shakhriyar Mamedjarov in Teimur Radžabov, Izraelec Boris Gelfand, Rus Aleksander Griščuk in Američan Gata Kamski. Pari prvega kroga so Topalov-Kamski, Kramnik-Radžabov, Mamedjarov-Gelfand in Aronjan-Griščuk. V prvem in drugem krogu izločilnih bojev se bodo velemojstri pomerili v štirih partijah, finalna odločitev pa bo dala novega izzivalca po največ šestih partijah z morebitnimi podaljški v pospešenem in hitropoteznem tempu.

Vsekakor sleherni ljubitelj kraljevske igre obžaluje, da se je nastopu odpovedal Norvežan Magnus Carlsen, največji up svetovnega šaha, ki je bil pri 19-ih letih že prvo ime svetovne jakostne lestvice, zamenjal ga je že omenjeni Griščuk, ki pa seveda ni tako medijsko privlačen.

Kot je v šahovskem svetu ob takšnih priložnostih že navada, morebitni škandal ni izključen. Topalov, ki je s Kramnikom odigral zloglasni ''straniščni '' dvoboj za naslov prvaka v ruski Elisti, je napovedal, da se znova z Rusom na ruskih tleh ne misli spopasti. S Kramnikom bi se lahko tokrat srečal šele v finalu, kaj se bo v tem primeru zgodilo, pa je težko napovedati.

V prvem krogu se med seboj merijo igralci različnih stilov, dinamičen slog Topalova, Mamedjarova, Radžabova in Griščuka proti pozicijsko naravnanim Kamskemu, Gelfandu, Kramniku in Aronjanu obeta zanimive trenutke. Prve in druge partije so se sicer vse po vrsti razen ene končale z delitvijo točke, nadaljevanje pa bo zagotovo bolj ostro.

Ne spreglejte