Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 8. 2023,
21.00

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44
plavanje Sašo Boškan Katja Fain Neža Klančar

Natisni članek

Sobota, 12. 8. 2023, 21.00

11 mesecev, 2 tedna

EP v plavanju do 23 let

Klančarjeva do zlata in državnega rekorda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44
Neža Klančar | Neža Klančar je kvalifikacije na 50 metrov prosto končala le pet stotink za najhitrejšo. | Foto Plavalna zveza Slovenije

Neža Klančar je kvalifikacije na 50 metrov prosto končala le pet stotink za najhitrejšo.

Foto: Plavalna zveza Slovenije

Slovenska plavalka Neža Klančar je drugi dan evropskega prvenstva mlajših članov in članic v irskem Dublinu osvojila zlato kolajno na 50 m prosto. S časom 24,76 pa je postavila tudi državni rekord. 

Janja Šegel
Sportal Šegel zadovoljna z bronom, manj z izidom

Triindvajsetletna Neža Klančar je bila štiri stotinke hitrejša od časa, ki ga je odplavala na nedavnem svetovnem prvenstvu v japonski Fukuoki. Klančarjeva je pred dvema tednoma na SP na 50 m prosto zasedla končno 15. mesto, potem ko je v kvalifikacijah odplavala državni rekord 24,80. Deseta je bila Ljubljančanka še na 50 m delfin. "Sem zadovoljna. Nov osebni in državni rekord me je presenetil ter mi dal nov zagon in samozavest tako, da sem zmagala še v tekmi na izločanje."

Tokrat je v Dublinu na EP do 23 let v jutranjem delu sporeda zabeležila drugi čas s 25,01, v finalu pa je bila še za četrt sekunde hitrejša. Za olimpijsko normo A je zaostala šest stotink sekunde. "S svojo zrelostjo je dokazala, česa je sposobna. Mislim, da je potrebovala točno takšno tekmovanje. Ob nekoliko manjšem pritisku je dokazala, da je kljub bolečini v ramenu, ki se ji pojavlja zadnjih pet dni, sposobna še več, kot je prikazala na svetovnem prvenstvu. Norma za olimpijske igre je samo še vprašanje časa," je za dejal trener Tomaž Torkar.

Katja Fain | Foto: Plavalna zveza Slovenije Katja Fain Foto: Plavalna zveza Slovenije Na 400 m prosto je osmo mesto v finalu zasedla Katja Fain, ki je plavala 4:19,65. Za kolajno bi morala Mariborčanka plavati slabih 11 sekund hitreje. Zlato je pripadlo Nemki Isabel Marie Gose (4:05,96). Trenerka Metka Sparavec je sporočila, da je za Katjo sezona končana: "Zimski del je Katja končala s finalom na svetovnem prvenstvu, letni del pa je bil namenjen treningom. Sedaj sledi nekaj dni premora, nato pa popolna koncentracija za naslednjo, zelo pomembno sezono. Decembra najprej evropsko prvenstvo, nato pa priprave na olimpijske igre v Parizu."

Sašo Boškan je v finalu na 400 m prosto nastopil kot prva rezerva in s časom 3:55,43 zasedel deveto mesto oziroma osmo med evropskimi tekmovalci.

V petek je v disciplini 200 m prosto bron osvojila Janja Šegel, v soboto pa je bila na 100 m hrbtno deseta. Deseta je bila tudi Tina Čelik na 100 m prsno, do finala ji je z 1:09,54 zmanjkala vsega desetinka sekunde.

V disciplini 200 m delfin je Tia Primc osvojila 16. mesto, Hana Sekuti 18., Jaka Pušnik pa 23. Jaš Berložnik je svoj nastop na 400 m mešano pred najhitrejšo popoldansko skupino zaključil na devetem mestu.

Kyle Chalmers
Sportal Za avstralskega plavalnega kralja bodo OI v Parizu zadnje
Ne spreglejte