Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
25. 1. 2012,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pirelli pnevmatike

Sreda, 25. 1. 2012, 14.42

8 let

Pirelli: Še več prehitevanj (video)

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Razlike med štirimi zmesmi Pirellijevih pnevmatik bodo za sezono 2012 manjše kot lani in zato Paul Hembery napoveduje: "V teoriji bi morali imeti še bolj zanimive dirke."

Eden od razlogov, da smo v sezoni 2011 spremljali tako zanimive dirke formule 1, so bile pnevmatike Pirelli, ki so bile za dirkače in njihova moštva mnogo večji izziv od pnevmatik prejšnjega opremljevalca Bridgestona. V prvenstvu 2012 bo italijanski koncern poskrbel za še več akcije, saj so se razvoja pnevmatik lotili še bolj agresivno. "Narediti moramo spremembo in cilj te spremembe je še bolj izenačeno dirkanje," je na predstavitvi novih Pirellijevih pnevmatik v Abu Dabiju dejal motošportni direktor podjetja, Paul Hembery. "Manjša bo razlika med različnimi zmesmi. Lani je bila med tršimi in mehkejšimi tudi po sekundo in pol na krog, letos bo manj od sekunde. Želimo, da bi bila le 0,8 sekunde."

Super mehka različica pnevmatike ostaja nespremenjena, ostale tri pa so mehkejše od lani. "Te spremembe bodo omogočile še več prehitevanj, kar bo naredilo še večji šov. Pnevmatike bodo nekoliko mehkejše in zato hitrejše," je povedal predsednik Pirellija, Marco Tronchetti. Ker si bodo pnevmatike bolj podobne, bodo strateške odločitve ekip toliko bolj pomembne. Razlaga Hembery: "Lani so ekipe maksimizirale uporabo boljših pnevmatik. To so bile mehke gume. Kolikor se je dalo malo, pa so uporabljale trše in srednje. Zato druga zmes pnevmatik na dirki ni pomembneje vplivala na razplet. Zdaj želimo razliko med pnevmatikami zmanjšati, tudi počasnejše se bodo obrabljale manj. Ekipe bodo zato imele težje delo, katere pnevmatike uporabiti večkrat. Lani smo jih z mehkimi pnevmatikami olajšali delo, letos temu ne bo tako."

Čeprav ima Pirelli zdaj že več izkušenj s pnevmatikami za formulo 1, bodo poskrbeli, da te ne bodo mnogo bolj vzdržljive od lanskih in bodo tako ostali dva, trije postanki na dirko. "Lani je bilo v povprečju na dirko 2,2 oziroma 2,3 postanka. To želimo tudi v novi sezoni. Dva, trije postanki lepo premešajo vrstni red," pove Hembery. "Nismo pa še videli novih dirkalnikov. Pravijo, da bodo imeli manj 'downforcea'. Bomo videli, kako bo to vplivalo na pnevmatike. V teoriji pa bi morali imeti še bolj zanimive dirke."

Ne spreglejte