Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
12. 12. 2011,
18.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sergio Perez Sauber

Ponedeljek, 12. 12. 2011, 18.38

8 let

Perez: Vesel sem, da sem utišal kritike

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Pozimi so govorili, da sem si plačal sedež. Vesel sem, da sem utišal kritike," je po uspešni debitanski sezoni v formuli 1 dejal Sergio Perez (Sauber). Brez pretresa možganov bi bil še boljši.

Najboljši novinec minule sezone formule 1 je bil Škot Paul di Resta (Force India). S 27 točkami je osvojil skupno 13. mesto in bo obdržal sedež v indijski ekipi. Ko govorimo o novincih, je treba izpostaviti še Mehičana Sergia Pereza (Sauber). Podobno kot Pastor Maldonado (Williams) in Jerome d'Abrosio (Virgin) je do sedeža v elitnem dirkaškem tekmovanju prišel zaradi bogatih osebnih pokroviteljev, a Checo, kot ga kličejo, je dokazal, da ima tudi talent. Zaradi hude nesreče v Monaku je odpeljal 17 dirk in za končno 16. mesto zbral solidnih 14 točk. Najboljšo uvrstitev je s sedmim mestom dosegel na VN Velike Britanije. Sam za svojo najboljšo dirko v sezoni izpostavi VN Japonske, ko je bil osmi, a je odpeljal drugi najhitrejši krog na dirki in uspel izvesti nekaj lepih prehitevalnih manevrov.

"Že vso kariero sem deležen pritiska, v formuli 1 pa je ta še toliko večji. Pozimi so vsi govorili, da sem si plačal sedež. Vesel sem, da sem utišal kritike," je po koncu svoje debitanske sezone strnil Sergio Perez, 22-letnik iz Guadalajare, ki je lani v seriji GP2 osvojil končno drugo mesto. "Imel sem sezono vzponov in padcev, a podpora ekipe mi je pomagala, da sem ostal samozavesten." Gotovo bi zbral več točk, če ne bi bil Sauber zaradi afere "izpušni difuzor" v drugi polovici sezone v podrejenen položaju, in če ne bi utrpel pretresa možganov v nesreči v Monte Carlu. "Ko sem se po dveh tednih v Kanadi vrnil v dirkalnik, sem šele zares občutil posledice. Ves čas se mi je vrtelo, nisem mogel dirkati. Dva tedna kasneje sem se v Valencii počutil nekoliko bolje in sem lahko odpeljal dirko. V Silverstonu in na Nürburgringu je bilo še boljše, šele v Budimpešti pa sem bili povsem dober. Nesreča je bila res huda. Po pretresu možganov sem fizično res zelo dolgo okreval. Tudi psihično sem bil v šoku."

"Formula 1 je povsem drug svet," Perez ne more primerjati formule 1 z GP2. "Vse mi je bilo povsem novo. Mnogo več je ljudi, s katerimi delaš. Več je dela. Pomembna je vsaka malenkost, tako na dirkalniku kot pri dirkanju. Ogromno je tudi zanimanja medijev, zato se ti spremeni tudi zasebno življenje." Sezona 2011 je bila za Mehičana sezona učenja, naslednje leto bo moral pokazati še več, če bo želel upravičiti dejstvo, da je član Ferrarijeve akademije in morebiten naslednik Felipeja Massa v poskočnem konjiču. "V formuli 1 je treba biti potrpežljiv, vedno osredotočen in dati vselej sto odstotkov. Neprestano se moraš izboljševati in se prilagajati nepredvidenim situacijam. Če je treba, moraš prilagoditi tudi svoj slog dirkanje."

Ne spreglejte