Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 7. 2011,
18.34

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barbara Špiler

Sreda, 6. 7. 2011, 18.34

5 let, 2 meseca

Špilerjeva rekordno v Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Barbara Špiler (Brežice) je na mednarodni atletski ligi za veliko nagrado Vzajemne, ki se je začela v Mariboru, izboljšala svoj skoraj dve leti star slovenski rekord v metu kladiva (66,55 m).

Špilerjeva je rekord dosegla že v prvi seriji v uvodu mitinga, ko je izboljšala prejšnji najboljši slovenski izid (66,18 m), ki ga je dosegla 28. julija 2009, prav tako v Mariboru. Tokrat je v štajerski prestolnici za dva metra in pol zaostala za normo B (69 m) za nastop na svetovnem prvenstvu. Med atleti je v tej disciplini v odsotnosti zlatega olimpionika in svetovnega prvaka Primoža Kozmusa slavil Madžar Kristof Nemeth (76,29 m).

Prvi cilj leta Špilerjeve, ki je dosegla tudi najboljši mladinski izid sezone na svetu, je evropsko mladinsko prvenstvo v Tallinnu. "Rekord sem pričakovala, sem ga vesela, vendar daleč od tega, da bi bila evforična. Še boljše bi rada vrgla in precej presegla svoj rekord, da bo potem resnično nepremagljiv. Moram pa izboljšati tako tehniko kot moč, da bo kladivo letelo prek 70 m," je pojasnila Špilerjeva.

Šestakova brez norme A, Kolaričeva brez norme B

Marija Šestak (Mass) je v troskoku skočila 14,16 m, a ji je spodletel napad na normo A (14,30 m). "Zadovoljna sem, da iz tekme v tekmo izboljšujem svoje izide. Manj pa sem navdušena nad svojo tokratno predstavo. Slabo sem skakala in imela veliko tehničnih težav, ker nisem imela stabilnega ravnotežja. Prepričana pa sem, da bom skočila 20 do 30 cm več, saj na treningih kaže, da bi lahko skočila med 14,30 in 14,40. Sem pa šele drugič skakala s polnega zaleta in upam, da se vse skupaj izšlo prav doma, konec julija v Ljubljani, ko bom vnovič tekmovala," je povedala Šestakova.

Nina Kolarič (Ptuj) je v skoku v daljino zmagala s 6,43, vendar ni dosegla norme B (6,65 m) za svetovno prvenstvo v Daeguju. "Nisem preveč zadovoljna, preveč sem si želela doseči normo prav v Mariboru. Včasih to ni dobro. Mislim, da je bila največja pomanjkljivost to, da nisem izvedla odriva do konca, da sem preveč 'silila' v pesek. Letos precej tekmujem, vendar to ni vzrok za trenutne izide, ker bi sicer prav toliko skokov napravila na treningih. V drugem delu tekme mi ni šlo, ker sem si naložila preveliko dodatno breme in mi v drugem delu enostavno ni več steklo," je bila razočarana Kolaričeva. Slovenska rekorderka je zelo dobro začela nastop. V prvi seriji je skočila 6,41 m, sledila pa je daljava 6,43 m. Ko je že kazalo, da bo stopnjevala ritem, je naredila prestop, potem pa je morala krajšati zalet v zadnjem koraku četrte serije (6,13 m). Končala je s 6,31 in 6,35 m.

Prezelj zadovoljen s skoki

Bolj je bil zadovoljen Prezelj, ki je z 2,24 m potrdil solidno formo v skoku v višino. "Zadovoljne sem s skoki. Tudi na 2,28 m sem bil zelo dober, žal pa palica ni ostala na stojalu. Imel sem malo smole, bom pa imel drugič več sreče. Upam, da se bo slednje zgodilo prav v Deguju. V naslednjih dnevih se bom odločil, če bom začel s pripravami na SP ali pa bom nastopil še v Novem mestu prihodnjo sredo," je pojasnil Prezelj. V dolenjski prestolnici bo normo za SP skušal teči Žumer, ki je slavil zmago na 200 m in z 20,91 za 21 stotink zgrešil normo B za SP (20,70): "Prvih 100 m sem na pol stadionskega kroga tokrat končno dobro štartal. Tudi v zavoju mi gre bolje. Nimam več bolečin v kolenskih vezeh kot prej, pa tudi forma prihaja. Z nekoliko bolj racionalnim tekom gotovo lahko pridobim dve desetinki."

V suvanju krogle je manjkal slovenski rekorder Miran Vodovnik, ki si je dan pred tekmo na treningu zlomil prst, zmagal pa je Kemal Mešić iz Bosne in Hercegovine (19,51 m) pred obetavnim brežiškim mladincem Markom Špilerjem (18,06 m). Na 100 m ovire je zmaga odšla na Hrvaško z Andreo Ivančević (13,66), tretjeuvščena Manca Šepetavc (14,13) in Laura Strajnar (Mass, 14,21) pa sta dosegli normi za mladinsko EP. Atletski dan se je nekaj pred 21. uro končal s skokom v daljino, kjer je med kar 18 tekmovalci slavil Čeh Roman Novotny (7,66 m).

Ne spreglejte