Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
13. 1. 2012,
10.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Brent LaRue

Petek, 13. 1. 2012, 10.09

7 let, 12 mesecev

Razočarani LaRue upa vsaj na diamantni debi

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški atlet Brent LaRue, ki je lani prevzel slovensko državljanstvo, tudi v sezoni 2012 še ne bo smel nastopati za novo državo. Olimpijske igre bo moral spremljati iz domačega naslonjača.

Zgodba ameriškega atleta, ki si srčno želi nastopati za Slovenijo, se ni iztekla, kot je bilo sprva predvideno. Mnogi so napovedovali, da bo njegova prepoved nastopanja zaradi spremembe državljanstva trajal kvečjemu leto dni, a se je Mednarodna atletska zveza IAAF odločila drugače: ''Na žalost je uradni datum, zapisan na strani IAAF 13. julij 2013, kar bi pomenilo, da bi prvič za Slovenijo lahko nastopil šele na svetovnem prvenstvu v Moskvi," je razočaran nad razpletom Brand LaRue, atlet iz Severne Karoline, ki je na univerzi spoznal Slovenko, ljubezen pa ga je pripeljala v deželo na sončni strani Alp, kjer nadaljuje tudi atletsko kariero: ''Lani je bilo zame leto sprememb. Novo okolje, nov trener, novi treningi, pogoji za trening, plan, tekme, praktično vse. Glede na to, sem zadovoljen, da sem uspel izboljšati svoje pretekle rezultate. Težko je bilo od doma spremljati svetovno prvenstvo, a še težje bo iz domačega naslonjača spremljati olimpijske igre. Izpolnjeni imam B normi za tek na 400 metrov in 400 metrov z ovirami, zato na to gledam z velikim razočaranjem. Bom pa navijal za slovenske atlete, ki bodo tam."

Načeta motivacija

Po prejeti odločitvi IAAF o njegovi tekmovalni usodi, se je LaRue počutil, kot da bi se mu zrušila streha nad glavo, zato si je pred pripravami na novo sezono vzel nekoliko daljši odmor. ''Stopil sem na stezo, a nisem mogel najti prave motivacije. Sredi novembra sem začel z bazičnimi treningi, a hitro ugotovil, da se bliža dvoranska sezona. V začetku decembra sem z ostalimi slovenskimi atleti odšel za 14 dni na priprave na Kanarske otoke, kjer sem želel poživiti treninge za dvorano, a se telo ni odzvalo, kot sva s trenerjem pričakovala," razloži član ljubljanskega atletskega kluba Mass, ki sodeluje s trenerjem Albertom Šobo: ''S trenerjem se dobro razumeva ter se uspešno dogovarjava glede treningov in tekem. Imam veliko idej glede treninga, on pa je z veseljem sprejema moje predloge. Njegovo znanje in moje izkušnje naju povezujejo v dober tim."

Pogoji v Sloveniji se mu zdijo primerni za nadaljni razvoj športne kariere, a z vsem le ni zadovoljen: "Sedaj, ko sem tu že več kot leto, vidim nekatere stvari bolj jasno. Ne morem biti zadovoljen z opremljenostjo atletske dvorane v Ljubljani. Želim si, da bi bilo več sodelovanja med klubi in uporabniki, s čimer bi lažje financirali novo utežarno. V stanju, kot je sedaj, ko ni dovolj uteži in naprav, ne zadovolji nikogaršnjih potreb. Naporno je čakati, da prideš na vrsto. Še vedno pa verjamem, da če je želja dovolj velika, se vse da."

Dvoransko sezono bo izpustil

''V dvorani letos ne bom tekmoval. Dvoransko sezono bom zdrav izpustil prvič v karieri. Nekajkrat sem jo moral izpustiti zaradi poškodb. S trenerjem sva se odločila, da bom čez zimo raje treniral in se pripravil za poletno sezono. Tudi drugače nisem ljubitelj dvoranskih sezon, še posebej ne tu v Sloveniji, kjer je treba veliko prepotovati, da sploh prideš do pokrite krožne steze, potovanja pa hitro postanejo draga, glede na razpoložljive finance," pravi LaRue, ki je letos izboljšal oba osebna rekorda, 400 metrov je na mitingu v Velenju pretekel v času 45,75, za isto razdaljo z ovirami pa je v Celju potreboval 49 sekund in 77 stotink: ''Tudi v prihajajoči sezoni bom tekmoval v obeh disciplinah. Rad bi več tekel na 400 m z ovirami, a to bo odvisno tudi od tega kdaj in kje bodo na voljo tekme v tej disciplini."

''Močni mednarodni mitingi bodo moj glavni cilj letos. Vsi cilji so bili usmerjeni v olimpijske igre, zato sem moral narediti korak nazaj in še enkrat premisliti, kaj želim doseči v sezoni. Že drugo sezono bom tekmoval le zase, a to moram sedaj odmisliti. Želim si nastopov na prestižnejših evropskih mitingih, če bodo rezultati dovoljevali pa tudi na mitingih diamantne lige. Rad bi tudi izboljšal slovenska rekorda v obeh disciplinah," še pravi LaRue, ki bi rad svoj talent razvijal tudi na reprezentančnih tekmovanjih: ''Kar se tega tiče, je za mano dolga in naporna pot polna razočaranj. Lepo je uživati v teku in treningih, a vse bi dal za nastop v dresu slovenske reprezentance."

Ne spreglejte