Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
15.18

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Rok Predanič Martina Ratej

Sreda, 7. 3. 2018, 15.18

6 let, 1 mesec

Evropski zimski pokal v metih

Ratejeva najmočnejše slovensko orožje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Martina Ratej | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na 17. evropskem zimskem pokalu v metih, ki bo 10. in 11. marca v Leirii na Portugalskem, bo nastopilo 291 atletinj in atletov iz 39 držav ter sedem Rusov kot nevtralnih atletov, saj zaradi sistemskega dopinga še ne morejo tekmovati pod svojo zastavo. Med tekmovalci bo tudi šest Slovencev na čelu z Martino Ratej, ki ima največ uspehov s teh tekmovanj.

"Zadnje tri tedne smo imeli veliko težav s snegom. Bila sem na pripravah v Medulinu, manjka pa mi pravih metov. Kljub temu pričakujem, da bom osvojila medaljo. Podobne težave so namreč imele tudi druge tekmovalke," je dejala Martina Ratej, štirikratna zmagovalka na evropskih zimskih pokalih.

Med člani bo poleg Ratejeve v metu kopja nastopila še Bernarda Letnar, Nejc Pleško in Claudia Štravs bosta tekmovala v metu kladiva, Blaž Zupančič pa v suvanju krogle. Veronika Domjan bo nastopila v metu diska v kategoriji do 23 let, ta čas pa je na pripravah v Zagrebu. Predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo je na novinarski konferenci dodal, da je zaradi lažje poškodbe nastop v metu kopja odpovedal Matija Kranjc.

Predanič: Če Luka ne bi pred sabo spustil ...

Rok Predanič se je nedavno vrnil z dvoranskega SP. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Rok Predanič se je nedavno vrnil z dvoranskega SP. Foto: Urban Urbanc/Sportida Pred odhodom slovenske ekipe na Portugalsko sta se javnosti dan po prihodu z dvoranskega svetovnega prvenstva v Birminghamu predstavila tudi Luka Janežič ter Anita Horvat, ki sta tekla na 400 metrov. Janežič je bil sedmi in je za štiri stotinke zgrešil nastop v finalu.

Njegov trener Rok Predanič je izpostavil, da bi gotovo nastopil v finalu, če v polfinalu branilca naslova in poznejšega prvaka Čeha Pavla Maslaka ne bi spustil pred sabo v prvem krogu, v drugem krogu pa je zaradi hitrega teka po zaostanku nato težko prehitevati. Horvatova je dodala, da zaradi bolezni ni mogla višje od 23. mesta.

Prvo ime slovenske ekipe na evropskem pokalu v metih bo torej Ratejeva, ki je na prejšnjem evropskem pokalu v metu v Las Palmasu v Španiji sredi marca lani v metu kopja s 60,66 metra osvojila zlato medaljo med članicami in ponovila uspeh izpred treh let (2015), najboljša pa je bila še v letih 2012 in 2010.

Veronika Domjan je lani na evropskem pokalu v metu diska s 55,72 metra osvojila srebrno medaljo med mlajšimi članicami. Lani je bil v Las Palmasu Blaž Zupančič peti v suvanju krogle med mlajšimi člani (17,90 m), Katja Mihelič je peto mesto zasedla v metu kopja, prav tako v kategoriji do 23 let (54,44 m).

Veronika Domjan je lani postala evropska podprvakinja do 23 let. | Foto: Getty Images Veronika Domjan je lani postala evropska podprvakinja do 23 let. Foto: Getty Images

Domjanova je lani branila zlato, ki ga je leta 2016 osvojila v Aradu v Romuniji, leto poprej je bila bronasta. Matija Muhar je marca 2015 prav v Leirii, kjer je bila Ratejeva zlata, Domjanova pa tretja, osvojil zlato medaljo med mlajšimi člani do 23 let v metu kopja (77,60 m). Matija Kranjc je bil četrti v metu kopja. Leta 2014 je na tovrstnem tekmovanju, ki je bilo tudi v Leirii, bron poleg Ratejeve osvojila tudi Barbara Špiler v metu kladiva, Muhar je bil četrti, Domjanova pa peta.

Ratejeva je bila na evropskem pokalu leta 2013 šesta, leta 2012 pa je zmagala v Baru v Črni gori, ko je s 63,59 metra ponovila uspeh izpred dveh let. V Baru je njen uspeh dopolnil Jaka Muhar, ki je osvojil drugo mesto med člani do 23 let v metu kopja.

Presenečenje je Ratejeva pripravila marca 2010, ko je v Arlesu v Franciji prvič zmagala na teh tekmovanjih in s 65,96 metra za več kot dva metra in pol izboljšala svoj tedanji slovenski rekord (63,44 m). V Franciji je bila uspešna tudi Barbara Špiler, ki je v metu kladiva zasedla tretje mesto v konkurenci mlajših članic.

Primož Kozmus je bil leta 2007 najboljši na zimskem evropskem pokalu v Ukrajini. | Foto: Reuters Primož Kozmus je bil leta 2007 najboljši na zimskem evropskem pokalu v Ukrajini. Foto: Reuters

Ratejeva se je izkazala že na osmem zimskem evropskem pokalu v Splitu leta 2008, kjer je zasedla drugo mesto. Leto poprej pa je najboljši slovenski atlet v zgodovini Brežičan Primož Kozmus na Jalti v Ukrajini zmagal v metu kladiva. Tedaj je s 77,99 metra ugnal vso konkurenco na čelu s tedanjim svetovnim in evropskim prvakom Belorusom Ivanom Tihonom.

Ne spreglejte