Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
23. 3. 2017,
15.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

Geoffrey Kamworor Kenenisa Bekele kros Kampala 2017

Četrtek, 23. 3. 2017, 15.45

6 let, 7 mesecev

Pred svetovnim prvenstvom v krosu

V Ugandi bo v nedeljo še posebej vroče

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Kenijci Geoffrey Kamworor SP v krosu 2015 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V nedeljo se bodo v Ugandi za naslove pomerili najboljši kros tekači na svetu. Kenijec Geoffrey Kamworor bo poskušal ubraniti naslov izpred dveh let. Novost prvenstva je obračun v mešanih štafetah, kjer bosta tekla tudi Asbel Kiprop in Genzebe Dibaba.

Kampala bo v nedeljo gostila že 42. svetovno prvenstvo v krosu. Gre za prestižno tekmovanje, ki združuje tekače iz različnih disciplin. Nekateri menijo, da je tu težje zmagati kot na olimpijskih igrah.

Tekmovanj v krosu se udeležujejo številni vrhunski tekači. Za najboljšega kros tekača je veljal Kenijec Paul Tergat, ki je zmagal kar petkrat zapored med letoma 1995 in 1999.  A le nekaj let pozneje se je pojavil Kenenisa Bekele, ki še danes velja za kralja krosa. Od leta 2002 do 2006 je zabeležil pet zaporednih dvojnih zmag, saj je takrat potekalo tudi tekmovanje na kratki progi, ki so ga nato umaknili iz programa. Etiopijec je zmagal tudi leta 2008 in ima kar 11 naslovov svetovnega prvaka.

Od leta 2011 tekmovanje ne poteka več vsako leto, temveč na dve leti in je tako še nekoliko pridobilo na veljavi. Na zadnjem prvenstvu leta 2015 je zmagal Kenijec Geoffrey Kamworor, ki bo letos skušal ubraniti naslov. Lani mu je to uspelo na svetovnem prvenstvu v polmaratonu, ko je v Cardiffu ubranil naslov iz Kopenhagna.

Lani je na olimpijskih igrah v Riu nastopil v teku na 10.000 metrov, kjer je veljal za glavnega kandidata, ki bi lahko preprečil naslov Mou Farahu, a je Kenijec končal šele na skromnem 11. mestu.

Geoffrey Kamworor bo branil naslov, a bo moral premagati svoje rojake in odlično etiopsko falango. | Foto: Getty Images Geoffrey Kamworor bo branil naslov, a bo moral premagati svoje rojake in odlično etiopsko falango. Foto: Getty Images

Na nedavnem kenijskem prvenstvu v krosu Kamworor ni zmagal, tam je slavil Leonard Barsoton, ki bo tudi eden glavnih kandidatov za naslov. Pred dvema letoma je osvojil peto mesto.

Največ izkušenj med nastopajočimi Kenijci ima Leonard Komon, ki je že leta 2008 postal svetovni podprvak. Takrat je le tri sekunde zaostal za Bekelejem. Komon je tudi svetovni rekorder v cestnem teku na 10 kilometrov.

Tudi Etiopijci in domačini imajo svoje načrte

Kenijcem bodo bržkone najbolj nevarni Etiopijci. Muktar Edris ima že precej izkušenj z mednarodnih tekmovanj, medtem  ko se bo prvič na večjem mednarodnem tekmovanju poskusil izkazati Getaneh Molla. Ta je tudi aktualni etiopski prvak v krosu.

Domačini računajo predvsem na Joshuo Cheptegeija, ki je lani na olimpijskih igrah v Riu osvojil šesto mesto v teku na 10.000 metrov. Na ugandskem prvenstvu v krosu je slavil s kar 22 sekundami prednosti. Na krilih domačih navijačev v Kampali morda pripravi presenečenje.

Novost: mešana štafeta z vrhunsko zasedbo
Novost letošnjega prvenstva je tekmovanje mešanih štafet. Dva moška in dve dekleti bodo v vsaki štafeti, vsak član ekipe pa bo moral preteči dva kilometra. Vrstni red tekačev štafeta določi sama. Pričakujemo lahko izjemen obračun med Etiopijci in Kenijci. Prvi bodo imeli v ekipi svetovno rekorderko v teku na 1500 metrov Genzebe Dibabo, prvo ime kenijske štafete pa bo olimpijski prvak v teku na 1500 metrov Asbel Kiprop.

Na štartu olimpijski prvakinji in podprvakinja, svetovna rekorderka …

Pri dekletih bo naslov branila Agnes Tirop, ki pa v zadnjem obdobju ni v najboljši formi. Na kenijskem prvenstvu je bila šele peta in se je komaj prebila v ekipo.

Faith Kipyegon je lani v Riu osvojila olimpijski naslov v teku na 1500 metrov. Zanimivo bo videti, ali lahko slavi tudi v krosu.

Še ena Kenijka, ki bo nastopila, se lahko pohvali z izjemnimi uspehi na stezi. Hyvin Kiyeng je namreč aktualna svetovna prvakinja in olimpijska podprvakinja v teku na 3000 metrov z zaprekami. To je atletska disciplina, ki se je razvila prav iz krosa.

Agnes Tirop se bo morala krepko potruditi, če želi ubraniti naslov, saj bo konkurenca izjemna. | Foto: Getty Images Agnes Tirop se bo morala krepko potruditi, če želi ubraniti naslov, saj bo konkurenca izjemna. Foto: Getty Images

Glavno etiopsko orožje bo Senbere Teferi, ki je bila na zadnjem prvenstvu druga, druga pa je bila tudi v teku na 5000 metrov na svetovnem prvenstvu v Pekingu.

Letos na medaljo računa tudi Bahrajn, saj za to državo tekmuje Ruth Jebet, olimpijska prvakinja in svetovna rekorderka v teku na 3000 metrov z zaprekami.

Za slovenske ljubitelje morda nekoliko manj privlačno tekmovanje, saj že mnogo let nismo imeli svojega predstavnika, a pravi ljubitelji tekaških obračunov bodo zagotovo prišli na svoj račun.

Urnik tekmovanja po slovenskem času:

Nedelja, 26. marec:
13.00 – mešana štafeta - 4 x 2 km
13.30 – mladinke (U20) - 6 km
14.10 – mladinci (U20) - 8km
14.55 – članice - 10 km
15.55 – člani - 10 km
Ne spreglejte