Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2019,
16.38

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Luka Janežič Anita Horvat Maja Mihalinec

Sobota, 16. 2. 2019, 16.38

5 let, 2 meseca

Svetovna dvoranska serija (Birmingham)

Od Janežiča v Birminghamu hitrejši le Američan, svetovni rekord Etiopijca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Luka Janežič | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenski rekorder Luka Janežič (Kladivar Celje) na na svetovni dvoranski seriji Mednarodne atletske zveze v Birminghamu zasedel drugo mesto v teku na 400 m. S časom 47,04 sekunde je zaostal za Američanom Nathanom Strotherjem (46,45), tretji je bil Luguelin Santos iz Dominikanske republike (47,38), srebrn leta 2012 na olimpijskih igrah v Londonu.

Anita Horvat (Velenje) je bila prav tako na 400 m peta (52,85), zmagala je Stephenie Ann McPherson (52,24), ki je z jamajško štafeto osvojila številne medalje na velikih tekmovanjih in bila sama na 400 m bronasta na SP leta 2013 v Moskvi.

V teku na 60 m je nastopila še Maja Mihalinec (Mass Ljubljana) in s 7,41 sekunde dosegla skupno 11. izid kvalifikacij, za finale najboljše osmerice pa je bilo treba teči 7,33 sekunde.

Luka Janežič
Sportal Atletski rekorder, ki bi mu moral prisluhniti vsak Slovenec

Čas ni realen

Luka Janežič je dobro sekundo zaostal za državnim rekordom 46,02, ki ga je tekel 27. januarja lani na Dunaju. "Toda čas, ki sem ga danes dosegel, ni realen. V boju za položaj, ko sem prehiteval Američana Strotherja, sem stopil na šprintarico in sem izgubil korak ter se potem do cilja le še lovil. Pravzaprav sem dosegel še dober čas in tudi uvrstitev glede na vse, prehitel sem tudi Santosa, zelo dobro sem tudi startal," je tekmo pokomentiral Janežič.

Zelo zadovoljen je z letošnjo dvoransko sezono. "Na svetovni seriji Iaaf sem dosegel dve drugi in tretje mesto, to je res lep uspeh. Mogoče se mi je danes izmuznila tudi zmaga, toda to je bila dobra izkušnja pred evropskim dvoranskim prvenstvom v začetku naslednjega meseca v Glasgowu. Pred to tekmo bom nastopil še na finalu zimske turneje Iaaf 20. februarja v Düsseldorfu, kjer si želim teči vsaj svoj najboljši izid sezone," je še dejal Janežič.

Z 19 točkami je pred finalno tekmo svetovne serije na tretjem mestu, za Strotherjem (30) in Čehom Pavlom Maslakom (20). Slednji je trikratni zaporedni svetovni dvoranski prvak (2014, 2016, 2018), ki bo skušal v Glasgowu v začetku marca po letih 2013, 2015 in 2017 še četrtič osvojiti evropski dvoranski naslov.

Tefera popravil več kot dve desetletji star rekord El Guerrouja

Etiopijec Samuel Tefera je v Birminghamu dosegel nov svetovni rekord v teku na 1.500 metrov. S 3:31,04 je za 14 stotink sekunde izboljšal rekord Maročana Hichama El Guerrouja, ki ga je slednji dosegel leta 1997.

Veliki poraženec je drugouvrščeni Etiopijec Yomif Kejelcha, ki je prejšnji teden za vsega stotinko sekunde zgrešil svetovni rekord v teku na eno miljo, nato pa glasno napovedal svetovni rekord na 1500 metrov, a mu je načrte prekrižal rojak Tefera.

Na 800 in 1200 metrih (1:52,70 in 2:49,28) je vse kazalo, da bo Kejelcha uresničil napovedano, a Tefera mu je ves čas sledil in ga v zadnjem krogu tudi prehitel.

Kejelcha se je moral zadovoljiti z osebnim rekordom 3:31,58.

Anita Horvat: Moj cilj je, da bom najbolje pripravljena za dvoransko EP v Glasgowu, smo na dobro poti, da to tudi uresničim.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Anita Horvat: Moj cilj je, da bom najbolje pripravljena za dvoransko EP v Glasgowu, smo na dobro poti, da to tudi uresničim. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Horvatova se je prvič letos spustila pod 53 sekund

Horvatova se je v zelo močni konkurenci zelo približala svojemu državnemu rekordu 52,22, ki ga je dosegla 8. februarja lani v Madridu.

"Vesela sem, da sem se prvič letos spustila pod 53 sekund. Moj cilj je, da bom najbolje pripravljena za dvoransko EP v Glasgowu, smo na dobro poti, da to tudi uresničim. Kar pa se same tekme tiče, dobila sem prvo progo in šla v drugi krog na zadnjem mestu, 20 metrov za vodilno. Potem sem skušala doseči še kaj več, vendar sem ostala na petem mestu, kljub temu pa sem dosegla zelo dober čas," je pojasnila Horvatova.

"Na žalost sem slabo sem štartala"

"Super se počutila in sem vesela, da sem po dolgotrajnih težav s poškodbo končno dobila priložnost za tekmovanje v najmočnejši svetovni konkurenci. Na žalost sem slabo sem štartala, reakcija v startnih blokih je bila zelo počasna in to se potem pozna v tako močni konkurenci. Težko je bilo potem loviti konkurence, ko sem zastala že na štartu. A sem se še vedno spustila pod normo za EP in tako slabega štarta v Glasgowu gotovo ne bom imela," je napovedala Mihalinčeva.

maja Mihalinec: Še vedno sem se spustila pod normo za EP in tako slabega štarta v Glasgowu gotovo ne bom imela. | Foto: Peter Kastelic/AZS maja Mihalinec: Še vedno sem se spustila pod normo za EP in tako slabega štarta v Glasgowu gotovo ne bom imela. Foto: Peter Kastelic/AZS

Bila je šesta v drugi skupini, v kateri je slavila Marie-Josee Ta Liu iz Slonokoščene obale, ki je s 7,15 dosegla tudi najboljši čas predtekov. Ta Lujeva je aktualna dvoranska svetovna podprvakinja, naslov je osvojila lani prv v Birminghamuu, leta 2017 pa je na svetovnem prvenstvu na prostem osvojila srebrni medalji tako na 100 kot tudi na 200 m.

V finalu je zmagala Jamajčanka Elaine Thompson (7,13), olimpijska zmagovalka 2016 v Riu de Janeiru na 100 in 200 m, pred Britanko Asho Philip (7,14), ki bo v Glasgowu branila evropski naslov, in Ta Loujevo (7,15).

Preberite še:

Anita Horvat
Sportal Anita Horvat druga na Irskem
Sportal Štafetni rekord na dvoranskem DP, Šutejevi norma za EP
Ne spreglejte