Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2012,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jan Žumer Marija Šestak

Četrtek, 28. 6. 2012, 16.44

8 let

M. Šestak: Lahko pridem zelo visoko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od petka do nedelje bo prve nastope na olimpijskem stadionu opravila še peterica slovenskih predstavnikov ter ženska štafeta na 4 x 100 m.

V petek bo ob 20. uri v finalu nastopila Marija Šestak, ki se je v troskoku po treh letih vnovič prebila v boje za odličja na velikem tekmovanju.

"Vedela sem, da sem sposobna uvrstitve v finale. Ves čas sem imela to v glavi, niti na treningu ali ogrevanju nisem dvomila v to. Mislim, da sem s takim pristopom veliko pridobila. Sama pa nisem v kvalifikacijah nikoli posebej dobro nastopala. Tudi, ko sem skakala prek 15 m, sem dosegla 14,40 m v kvalifikacijah, ki so stresna tekma. Moraš razmišljati, kako skočiti, da ne prestopiš ... Vesela sem, da sem izid v kvalifikacijah dosegla s slabšim skakanjem in imela še veliko rezerv. Pred finalom sem povsem sproščena in bom nastopil neobremenjeno. Če bom na tekmi skočila tako, kot na zadnjih treningih, sem lahko zelo visoko. Že sedaj pa lahko svoj nastop ocenim kot uspešen," je menila Šestakova.

Upa, da se bo dobro nadaljevalo

Marina Tomič bo v tretji kvalifikacijski skupini teka na 100 m ovire nastopila ob 9.01 po slovenskem času, njen letošnji osebni rekord, 13,04 sekunde pa je četrti dosežek skupine. V polfinalu bo nastopila trojica najhitrejših iz štirih skupin ter še štiri po času.

"Za menoj je dobra sezona, še mesec in pol pa je do konca. Upam, da se bo tako tudi nadaljevalo. Videla sem kvalifikacijske ekipen in tri tekačice so že tele precej pod 13 sekundami. Toda tekma bo nekaj drugega in sama bom skušala priti med prve tri, ker je upanje na uvrstitev v nadaljevanje po mestih zaradi spremenljivega vremena prevelika loterija," je dejala Tomičeva.

V petek bosta v prvem krogu teka na 200 m nastopila tudi brat in sestra Žumer. Jan Žumer bo ob 11.38 tekel v drugi kvalifikacijski skupini, v kateri ima predzadnji prijavljeni čas sezone (21,16), zato je skoraj nemogoče pričakovati preboj v polfinale, kamor napredujejo po prvi štirje iz petih skupin ter še štirje po času. V podobnem položaju in iz podobnih izhodišč bo tekmovala tudi Kristina Žumer, ki bo ob 12.51 tekla v drugi skupini, v kateri ima predzadnji prijavljeni čas sezone (23,53).

V ogenj tudi brat in sestra

Žumrova bo v soboto ob 12.05 nastopila tudi v kvalifikacijah štafet na 4 X 100 m in bo edina izmed članic ekipe, ki bo tekla tudi v posamičnem nastopu na prvenstvu. V Helsinkih so poleg nje tudi 52-letna Merlene Ottey, ki je najstarejša udeleženka prvenstev stare celine, Sara Strajnar, Alja Sitar in kot rezerva Nina Kovačič. Štafeta je nekoliko oslabljena, saj zaradi poškodbe ne bo nastopila najhitrejša Slovenka v tej sezoni Sabina Veit.

"Letos smo imeli po dolgem času priložnost za dobro štafeto, ker so bile štiri dekleta, ki so imele podobne čase posamično na 100 m in bi lahko tekle v štafeti 43,60 sekunde. Na žalost se je na edini tekmi, na kateri je tekla štafeta, v Regensburgu, poškodovala Sitarjeva. V štafeti je tekla 12,20 sekunde, uro pred tem pa posamično 11,63. To pokaže vse. Šest desetink smo poklonili, pa še v eni predaji smo imeli rezerve. Dekleta bi tedaj lahko tekle državni rekord. Sedanja sestava je šest desetink počasnejša, kot je bila prej omenjena, zato kakšnih posebej iluzornih pričakovanj nimam," je povedal trener Srdjan Djordjevič, vodja štafete ekipe, in navedel vrstni red, po katerem bodo atletinje tekel: Sitar, Strajnar, Žumer in Ottey.

Barbara Špiler, ki je osvajala odličja na velikih mladinskih tekmovanjih, bo v članski konkurenci v metu kladiva moči prvič merila v kvalifikacijah v petek ob 10.35, avtomatična kvalifikacijska daljava pa je 71 metrov, kar je članica brežiškega kluba že presegla. Petega maja letos je v Čakovcu postavila slovenski rekord z 71,25 m. "Kar 69, 70 m bom morala vreči za finale. Tega nisem vajena, saj sem v mladinski konkurenci v kvalifikacijah vrgla enkrat in prišla v finale. Tokat se bom morala zelo potruditi. Vesela sem, da sem tukaj ena izmed zelo redkih iz moje mladinske konkurence. Poleg tega nimam pritiska in upam, da bom presenetila s sproščenim pristopom ter se mogoče prebila v finale," je tiho napovedala Špilerjeva.

Tik pred štafeto bo v soboto na 1500 m že s polfinalnim tekom začela Sonja Roman, tekla bo v prvi skupini ob 11.20. V finalu bodo nastopile prve štiri iz obeh skupin ter še štiri po času, na startni listi pa je triintrideset tekmovalk. "Od ponedeljka, ko smo prispeli v Helsinke, do sobote je dolga doba. Bila sem na tekmi Šestakove, drugače pa se nisem želela preveč udeleževati tekem in pri sebi stopnjevati pritisk. S trenerjem se sicer nisem odločila za dokončno taktiko. Skušala pa bom priti na eno izmed prvih štirih mest, ki neposredno vodijo v finale. Bo pa razplet odvisen tudi od razpoloženja in dnevne forme. Mislim, da se bo dobro izteklo," je končala Romanova.

Ne spreglejte