SiolNET. Sportal Atletika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kobe in Kosmač izpolnila maratonsko normo za SP

2

termometer

Primož Kobe in Tone Kosmač sta odlično nastopila na maratonu v Milanu. S časoma 2;16:18 in 2;16:23 sta izpolnila normo za letošnje svetovno prvenstvo v Daeguju v Južni Koreji.

Kejžarjeva varovanca sta se v Milano podala z enim samim ciljem – postaviti normo za nastop na SP v Daeguju, ki znaša 2;17:00 Če se je še pred dobrim letom dni zdel ta cilj nekoliko preveč optimističen, je sedaj postal realnost. Tako Kobe kot Kosmač bosta namreč avgusta s slovensko atletsko reprezentanco odpotovala v Južno Korejo.

Varovanca Romana Kejžarja sta v Milanu osvojila šesto oziroma sedmo mesto, s časoma 2;16:18 in 2;16:23 pa je norma suvereno ''padla''. ''Včeraj je bilo tukaj v Milanu noro, saj je bila temperatura prek 30 stopinj Celzija. Danes se je vsaj malo ohladilo, ker je zapihal veter, a so bili pogoji daleč od idealnih. Primož in Tone sta vse odlično izpeljala. Sam sem ju spremljal s kolesom, tako da sta imela ves čas vse podatke na dlani. Začela sta malo hitreje, da sta si nabrala malo rezerva, saj je tako psihično lažje teči proti koncu,'' je v pogovoru za Sportal iz Milana sporočil trener Roman Kejžar, ki ne favorizira nobenega od svojih varovancev: ''Čeprav je bil Primož nekaj sekund pred Tonetom, pa sta zame oba enakovredna. Oba sta tekla res odlično. Glede na konkurenco, ki je bila boljša kot lani, sta odlični tudi uvrstitvi. Zahtevni pogoji so terjali veliko odstopov. Norma je dosežena, sedaj je glavni cilj Daegu.'' Davek težkih pogojev sta tokrat plačala tudi Robert Kotnik in Daneja Grandovec, ki maratona nista končala.

Kobe: Roman nas zna pripraviti

''Tekmo sva začela za brazilskim tekačem, ki se naju je hotel znebiti, saj je ves čas spreminjal tempo. Na trenutke je tekel tudi hitreje od najinega plana, a sva mu z lahkoto sledila. Lahko bi rekel, da sva imela svojega 'pacemakerja'. Počutje je bilo ves čas odlično. Ko je Brazilec omagal, sva se sama izmenjavala na čelu in ves čas tekla skupaj. Pobuda je bila, da bi skupaj tudi prišla v cilj, saj med nama ni bilo tekmovalnega naboja – cilj nama je bila le norma. A sva ravno v zaključku ujela enega od afriških tekačev, ki ga je bilo potrebno prehiteti. Zato sem malo potegnil in ciljno črto prečkal nekoliko pred Kosmačem, a mi ni nič zameril. Njemu gre tudi zahvala, saj je danes nekoliko več 'vlekel' in mi omogočil ta rezultat,'' pa je dejal Kobe in še dodal: ''Roman (Kejžar, op. p.) nas res zna pripraviti, tako da na tekmi uživaš. Postavili smo si že cilj za prihodnjo sezono. Tek pod 2;15 in izpolnjena norma za London.''

Pri moških je zmagal Kenijec Naibei Busendich s časom 2;10:38, drugi je bil domačin Pertile Ruggero (2;11:23), tretji pa še en Kenijec Daniel Too (2;12:04), pri dekletih pa je zmagala domačinka Marcella Mancini, ki je ciljno črto prečkala s povprečnim časom 2;41:24.

Naslednji konec tedna bo normo za SP poizkusil postaviti še tretji slovenski maratonec Mitja Kosovelj, ki bo tekel na maratonu v Padovi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin