SiolNET. Sportal Atletika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je čas za tretjo slovensko medaljo?

2

termometer

 | Foto:
Helena Javornik in Maruša Mišmaš sta slovenski tekačici, ki sta na dozdajšnjih EP v krosu osvojili medalji. Nekaj dobrih uvrstitev ima tudi Sonja Roman, preostali pa niso posegali prav visoko.

Slovenija je že od samega začetka prisotna na evropskih prvenstvih v krosu. Vse se je začelo leta 1994 v Alnwicku v Veliki Britaniji. Takrat so nastopali le člani in članice. Najboljši Slovenec na uvodni izvedbi prvenstva je bil Izudin Hrapič, ki je osvojil 72. mesto. Leta 1997 so članski dodali uradno mladinsko kategorijo, tedaj 18-letna Sonja Roman pa si je pritekla odlično šesto mesto.

Leto pozneje je znova navdušila in končala na sedmem mestu, Roman Kejžar pa je na prvenstvu v Ferarri zasedel solidno 33. mesto. Leta 1999 je prvenstvo potekalo v Velenju, a slovenski tekmovalci niso navdušili gledalcev ob progi. S 47. mestom se je najbolj izkazala članica Silva Vivod, med člani pa je bil na 52. mestu najboljši Jože Čeh. V letih 2000 in 2001 so na prvenstvi na Švedskem in v Švici odpotovali le mladinci, ki pa so se uvrstili na rep nastopajočih.

Leta 2002 je prvenstvo potekalo na Hrvaškem, točneje v Medulinu, kjer slovenski tekači pogosto trenirajo. Tekmo je zaznamovala izjemno močna burja, v kateri se je najbolje znašla Helena Javornik, ki je med članicami presenetljivo zmagala in Sloveniji pritekla prvo medaljo na EP v krosih. Romanova je zasedla 33. mesto. Naslednje leto je v Edinburg odpotovala majhna zasedba, edini član v ekipi pa je bil Boštjan Buč, ki je odstopil. Številčno in rezultatsko skromni sta bili tudi odpravi v letih 2004 in 2005, korak naprej pa je bil narejen leta 2006 v San Giorgi su Legnanu v Italiji, kjer so uvedli tudi kategorijo mlajših članov in članic (U23). V tej kategoriji je bila 25. Lucija Krkoč, še mesto boljša pa je bila Romanova med članicami. Naslednje leto je EP gostil Toro v Španiji, od slovenskih predstavnikov pa se je najbolje odrezal Cene Šubic, ki je bil 33. med mlajšimi člani. Leta 2008 v Bruslju je najboljšo uvrstitev Sloveniji pritekla članica Petra Šink (46. mesto), leto pozneje pa je bila z enako uvrstitvijo najuspešnejša mladinka Tina Berčič. Leta 2010 je prvenstvo potekalo na Portugalskem, v Albufeiri pa je Krkočeva med mlajšimi članicami zasedla 30. mesto.

Velenje dvakrat gostilo prvenstvo, Beograd srečen za Mišmaševo

Najboljši tekači krosa stare celine so se leta 2011 še drugič zbrali v Velenju, ki se je znova izkazalo z odlično organizacijo. Med članicami je Romanova osvojila 29. mesto, prvič pa je nase opozorila mladinka Maruša Mišmaš.

Mišmaševa je že naslednje leto naredila velik korak naprej in na prvenstvu v Budimpešti osvojila četrto mesto ter za las zgrešila stopničke. Predlani je prvenstvo potekalo v Beogradu, Mišmaševa pa je zaostala le za britansko in poljsko tekmico in osvojila bron. Grosupeljčanka je lani prvič tekla v kategoriji mlajših članic in osvojila 11. mesto.

Novo priložnost bo imela letos, ko bo prvenstvo prvič potekalo v Franciji. V Hyeres potuje petčlanska slovenska reprezentanca, prav od varovanke Svjetlana Vujasina, ki bo vodja ekipe, pa gre ponovno največ pričakovati. Ali lahko Sloveniji pribori tretjo medaljo, bomo izvedeli v nedeljo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin