Sobota,
20. 4. 2024,
14.05

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

Natisni članek

svetovni rekord Skok s palico Armand Duplantis

Sobota, 20. 4. 2024, 14.05

1 mesec, 3 tedne

Xiamen, diamantna liga

Duplantis postavil novo rekordno znamko, staro izboljšal za centimeter

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31
Armand Duplantis | Armand Duplantis je za centimeter izboljšal svetovni rekord. | Foto Guliverimage

Armand Duplantis je za centimeter izboljšal svetovni rekord.

Foto: Guliverimage

Šved Armand Duplantis je na uvodni atletski diamantni ligi sezone v Xiamenu v skoku s palico preskočil 6,24 metra in za centimeter izboljšal svoj svetovni rekord. Prejšnjo najboljšo znamko je s 6,23 m dosegel na finalu lanske diamantne lige v Eugenu.

Tretji čas vseh časov na 1500 m je dosegla lanska svetovna prvakinja na 10.000 m in predlanska na 5000 m Gudaf Tsegay. Etiopijka je s 3:50,30 dobro sekundo zaostala za lanskim svetovnim rekordom (3:49,11) Kenijke Faith Kipyegon

Za največji dosežek mitinga pa je poskrbel štiriindvajsetletni in 1,81 m visoki Armand Duplantis. Novo diamantno serijo je začel tako, kot jo je septembra lani končal, z zmago in rekordom. Olimpijski zmagovalec, ki je lani v Budimpešti ubranil zmago na SP na prostem, marca letos pa v Glasgowu prvo mesto na SP v dvorani, je letvico na 6,24 m preskočil že prvič za svoj osmi svetovni rekord.

To je bil njegov šele četrti skok na tekmi, tudi vse prejšnje višine na 5,62 m, 5,82 in 6,00 m je na svojem prvem tekmovanju na Kitajskem zmogel prvič. Konkurenca je bila daleč za njim, Sam Kendricks iz ZDA je zaostal skoraj pol metra, za drugo mesto je skočil 5,82 m.

Med šestimi Afričankami na prvih mestih je bila na 3000 m zapreke najboljša Kenijka Beatrice Chepkoech (8:55,40), nekdanja svetovna prvakinja (2019) in aktualna svetovna podprvakinja. Portugalec kubanskih korenin Pedro Pichardo je tekmece v troskoku ugnal za 39 in več centimetrov, olimpijski, svetovni in evropski prvak je dosegel 17,51 m.

Na stadionski krog je bila najboljša dvakratna svetovna prvakinja Marileidy Paulino iz Dominikanske republike (50,08), na visokih ovirah pa sta slavila olimpijska zmagovalka, Portoričanka Jasmine Camacho-Quinn (12,45), ter Američan Daniel Roberts (13,11), tretji lani na SP.

Kanadčan Marco Arop, svetovni prvak, je na 800 m z 1:43,61 za pet stotink ugnal Kenijca Wyclifea Kinyamala (1:43,66). Pred vsemi favoritinjami je bila na 200 m najboljša Avstralka Torrie Lewis (22,96), ki je še brez zmagovalnega odra na OI ali SP. Etiopijec Lamecha Girma, ob petih srebrnih medaljah, tudi na OI v Tokiu, še nima zlata na velikih tekmah, je prvi prečkal ciljno črto na 5000 m (12:58,96).

Na 100 m, v zadnji disciplini tekme, ni bilo teka pod desetimi sekundami, zmagal je letošnji dvoranski svetovni prvak na 60 m Američan Christian Coleman z 10,13.

Njegov rojak Shelby McEwen, srebrn na letošnjem dvoranskem SP v Glasgowu, je v skoku v višino zmagal z 2,27 m v prvem poskusu. Do te višine je prišel tudi olimpijski zmagovalec Katarec Mutaz Essa Barshim, trikratni svetovni prvak pa je letvico zmogel šele tretjič in zasedel drugo mesto.

Zmago za ZDA je zabeležili še olimpijska zmagovalka Valarie Allman v metu diska (69,80 m), za domače slavje je v suvanju krogle poskrbela Lijiao Gong (19,72 m), pa tudi v metu kopja Qianqian Dai (61,25 m).

Naslednji diamantni miting bo prav tako na Kitajskem, kjer ni slovenskih predstavnikov. V Suzhouu, 10 milijonskem mestu in 100 km oddaljenem od Šanghaja, bo druga tekma 27. aprila, tretja pa v Dohi 10. maja. V Katarju bo tekmoval tudi svetovni podprvak v metu diska Kristjan Čeh, pa tudi Lia Apostolovski, ki je bila tretja v začetku prejšnjega meseca na dvoranskem SP na Škotskem.

Preberite še:

atletika, diamantna liga, Rim
Sportal Slovenska atletika pričakuje boj za zmagovalni oder
Sportal Naši športniki vojaki v metežu prespali na Peci #foto
Mykolas Alekna
Sportal Mykolas Alekna izboljšal najstarejši moški svetovni rekord