TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 16.12

8 let

Slovenski podjetniški sklad razdelil še 20 milijonov evrov poroštev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski podjetniški sklad je letos s poroštvi v skupni višini 72 milijonov evrov sprostil za več kot sto milijonov evrov bančnih posojil in tako pomagal več kot 450 podjetjem.

Kot navajajo v skladu, je bilo dodatnih 11,5 milijona evrov namenjenih subvencijam obrestnih mer.

Potem ko se je kvota poroštev povečala z 52 milijonov na 72 milijonov evrov, je na zadnje odpiranje 15. oktobra prispelo 260 vlog, so sporočili s sklada. Prav v teh dneh sklad izdaja še zadnje sklepe za dodatnih 20 milijonov evrov vredno kvoto prostega poroštvenega potenciala. Dodajajo, da kvota ne bo zadostovala za vse povpraševalce, saj bodo lahko podprli največ okoli 105 projektov.

Pomoč pri pridobivanju kreditov Glavna naloga Slovenskega podjetniškega sklada je bila letos pomoč malim in srednje velikim podjetjem pri pridobivanju bančnih kreditov. Sklad je prek poroštvene sheme, v okviru katere sodeluje z ministrstvom za gospodarstvo in Evropskim investicijskim skladom zagotavljal zavarovanja v obliki poroštev v višini od 60 do 80 odstotkov bančnega kredita, hkrati pa je zniževal tudi obrestno mero za podjetja, ki je znašala 6-mesečni EURIBOR in pol odstotka.

Odobrenih je bilo za 83,5 milijona evrov ugodnosti

V skladu poudarjajo, da je bilo skupno podjetjem odobrenih 83,5 milijona evrov ugodnosti, od tega 72 milijonov evrov poroštev in 11,5 milijona evrov subvencij obrestnih mer. "S tem je sklad aktivno sodeloval pri sprostitvi kreditnega krča v segmentu malih in srednje velikih podjetij v Sloveniji," so prepričani.

Garancijska shema pa se bo nadaljevala tudi v letu 2010, navajajo. Javni razpis za nova poroštva sklada bo objavljen konec leta, sicer pa bo sklad lahko razpisal novih 62 milijonov evrov poroštvenega potenciala ter 8,5 milijona evrov subvencij obrestnih mer. Podjetja bodo lahko prijave na sklad pošiljala vse do porabe sredstev, sprotno, enkrat mesečno pa bo odpiranje vlog (več o razpisu na spletni strani www.podjetniskisklad.si).

Ne spreglejte