TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
19.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 19.09

8 let

Slovenija izdala novo obveznico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je izdala tretjo državno obveznico. Že v prvi uri po odprtju so skupna naročila za novo dolgoročno obveznico z ročnostjo 15 let presegla 3,9 milijarde evrov.

Knjigo naročil so odprli ob 9.45 uri, s priporočenim pribitkom 85 bazičnih točk. Donos obveznice se je ob izdaji znižal na 80 bazičnih točk nad obrestno menjavo, obseg izdaje pa na 1,5 milijarde evrov. S podajanjem naročil je sodelovalo več kot 180 investitorjev iz 25 različnih držav, kar po mnenju ministrstva za finance kaže na močan interes za izdajo in poglobitev baze investitorjev v dolžniške papirje Republike Slovenije, so sporočili z ministrstva za finance. Največji delež vpisali vzajemni skladi Vzajemni skladi so vpisali 37 odstotkov, zavarovalniški in pokojninski skladi pa 32 odstotkov. Sledile so banke s 30 odstotki in centralne banke z odstotkom vpisov. Po geografski distribuciji je največ investicij prišlo iz Nemčije in Avstrije, in sicer 40 odstotkov, 16 odstotkov iz Francije, iz Slovenije pa 15 odstotkov.

Ta izdaja ima od vseh izdaj, odkar je Slovenija članica evroobmočja, najdaljšo ročnost, kar potrjuje visoko boniteto Slovenije med dolgoročnimi investitorji. S to transakcijo Slovenija zaključuje program zadolževanja za leto 2009 in delno pokriva tudi potrebe proračuna za leto 2010, so poudarili na ministrstvu.

Jeseni nova obveznica? Slovenija je za izdajo pooblastila banke HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland, Societe Generale in UniCredit Banka Slovenija.

Možnost vnovičnega zadolževanja Slovenije z izdajo obveznic je pred časom v pogovoru napovedal finančni minister France Križanič, ki je dejal, da ne izključuje izdajo nove obveznice do letošnje jeseni. Generalna direktorica direktorata za zakladništvo na ministrstvu za finance, Stanislava Zadravec Caprirolo pa je pred mesecem za agencijo Reuters povedala, da bo Slovenija še letos izdala novo obveznico v višini med milijardo in 1,5 milijarde evrov oz. povečala izdajo ene oz. dveh starejših izdaj za po 500 milijonov evrov. Slovenijo je od začetka leta na mednarodnih trgih izdala že dve obveznici, in sicer obveznico z ročnostjo petih let v višini 1,5 milijarde evrov, in triletno obveznico v višini ene milijarde evrov. Prvo je Slovenija izdala konec januarja, drugo pa konec marca.

Ne spreglejte