Uporniški mladenič, ki je postal oče slovenske države

Na današnji dan leta 2003 je umrl Jože Pučnik, ki je zaradi svojega odločnega zavzemanja za slovensko državo dobil različne vzdevke, tudi oče slovenske države.

Jože Pučnik (v sredini) je bil med drugim voditelj koalicije Demos.

Jože Pučnik (v sredini) je bil med drugim voditelj koalicije Demos. Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Pučnik se je rodil 9. marca 1932 v vasi Črešnjevec pri Slovenski Bistrici v kmečki katoliški družini, ki je med drugo svetovno vojno podpirala Osvobodilno fronto. 

Politični zapornik

Zaradi do komunistične oblasti kritičnih člankov je bil dvakrat v zaporu, prvič med letoma 1958 in 1963, drugič med letoma 1964 in 1966. Ker ga je oblast stisnila v kot, se je odločil za izselitev. 

Odšel je v Zahodno Nemčijo, kjer je dobil politični azil. V Zahodni Nemčiji je najprej opravljal fizična dela, na koncu pa postal univerzitetni profesor.

Vodja Demosa

V obdobju slovenske pomladi se je vrnil v Slovenijo in prevzel vodenje socialdemokratske zveze (zdajšnji SDS) in Demosa. Ker ga je spomladi 1990 na predsedniških volitvah v drugem krogu premagal Milan Kučan, se je Pučnik popolnoma posvetil vodenju Demosa in priganjanju vlade k osamosvojitvi.

Jože Pučnik je spomladi 1990 v drugem krogu predsedniških volitev izgubil dvoboj z Milanom Kučanom. Na fotografiji: Pučnik in Kučan na televizijskem predvolilnem predsedniškem soočenju. Jože Pučnik je spomladi 1990 v drugem krogu predsedniških volitev izgubil dvoboj z Milanom Kučanom. Na fotografiji: Pučnik in Kučan na televizijskem predvolilnem predsedniškem soočenju. Foto: Tone Stojko

Triindvajsetega decembra 1990 zvečer, ko so bili znani izidi plebiscita o samostojni Sloveniji, je izrekel znane besede: "Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo." 

Motor slovenskega osamosvajanja

Pučnik je po svoji smrti dobil tudi vzdevek oče slovenske države, zdajšnji predsednik države Borut Pahor ga je poimenoval kot nestorja slovenske države, zgodovinarka Rosvita Pesek pa ga ima za motor slovenskega osamosvajanja.

Nemški požig Dražgoš

Na današnji dan leta 1942 se je po treh dneh bojev z umikom Cankarjevega bataljona končala dražgoška bitka. Nemci so svojo jezo po odhodu partizanov iz Dražgoš znesli nad domačini. Nekaj deset vaščanov so postrelili, druge so pregnali z domov ali celo poslali v koncentracijska taborišča, vas pa izropali, požgali in na koncu popolnoma porušili.

Ameriška igralka 

Na današnji dan leta 1972 se je rodila ameriška igralka Amanda Peet

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Dimitrij Rupel je leta 1989 soustanovil Slovensko demokratično zvezo (SDZ). Dimitrij Rupel je leta 1989 soustanovil Slovensko demokratično zvezo (SDZ). Foto: Tone Stojko Leta 1569 so v Veliki Britaniji prvič igrali loterijo.  

Leto 1571 so v Avstriji, katere del smo bili takrat tudi Slovenci, so plemstvu zagotovili svobodo do izbire vere

Leta 1750 se je rodil slovenski porodničar in ranocelnik Anton Makovič, ki velja za pionirja slovenskega babištva. 

Leta 1755 se je rodil Alexander Hamilton, prvi ameriški finančni minister, ki je postavil temelje poznejše industrializacije ZDA.

Leta 1879 je na jugu afriške celine izbruhnila vojna med Britanci in Zuluji

Leta 1922 so pri zdravljenju sladkorne bolezni prvič uporabili inzulin

Leta 1923 sta francoska in belgijska vojska zasedli nemško Porurje, ker Nemčija ni več plačevala vojne odškodnine. 

Leto 1962 je izbruhnil vulkan Huascaran v Peruju. Umrlo je štiri tisoč ljudi. 

Leto 1964 je ameriški kirurg Luther Leonidas Terry je objavil poročilo o zdravju škodljivih učinkih kajenja. 

Leta 1975 se je rodil nekdanji italijanski premier Matteo Renzi

Leto 1989 je bila v Ljubljani v Cankarjevem domu ustanovljena Slovenska demokratična zveza (SDZ), njen predsednik je postal Dimitrij Rupel.

Sorodne vsebine

Komentarji

4
  • slov1ec / 11.01.2017. ob 11:52

    Dr. Jože Pučnik. ( doktorata ni bil pridobljen na kumrovški šoli) Bil je preganjan, kot divja nevarna žival. Prestal vsa poniževanja, pretrpel krivice, v nuji za golo preživetje postal emigrant, a je do konca ostal pogumen in predvsem pošten zaveden SLOVENEC ! Slava mu !

  • PolentaPolitik / 11.01.2017. ob 11:27

    Dobro, da so se konec 80-ih pojavili ljudje z jajci, ki se niso prestrašili pritiskov iz Beograda. Sedanje stanje ni najboljše, ampak alternativa je bila, da danes vsi pišemo v grabljicah. Srbi že prej niso popustili, da bi imeli v skupnih inštitucijah v legalni uporabi jezike narodov SFRJ. V AO je slovenščina bila jezik poveljevanja v vojski, torej bi se dalo.

  • DamDam / 11.01.2017. ob 10:17

    "Oče slovenske države" je precej pretirano. Kljub temu in kljub najinim različnim pogledom na politiko sem ga spoštoval, saj je bil pameten in pokončen mož s hrbtenico. Kot kaže so bili poštenje, trdna hrbtenica in ponos tudi razlogi, zakaj se ga je Janez Janša tako kmalu odrekel....

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano