Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
26. 8. 2017,
4.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Sobota, 26. 8. 2017, 4.15

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

To je dan slovenskih junakov

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Triglav | Foto STA

Foto: STA

Na današnji dan leta 1778 so se na vrh Triglava povzpeli Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer. To je prvi zabeleženi vzpon na Triglav, najvišjo slovensko goro.

Zavedni Slovenec

Na današnji dan leta 1913 se je v Trstu rodil slovenski pisatelj in borec za slovenstvo Boris Pahor. Pred drugo svetovno vojne je bil žrtev fašističnega preganjanja. Med drugo svetovno vojno je bil med drugim zaprt v nacističnem koncentracijskem taborišču v Dachauu. 

Boris Pahor danes praznuje 104. rojstni dan. | Foto: Boris Pahor danes praznuje 104. rojstni dan.

Leta 1975 je skupaj s pisateljem Alojzom Rebulo v Trstu objavil posebno izdajo revije Zaliv z naslovom Edvard Kocbek: pričevalec našega časa.  V njej je bil objavljen intervju z Edvardom Kocbekom, slovenskim pesnikom in nekdanjim pomembnim krščanskim socialistom, v katerem je ta javno obsodil pomor 12 tisoč slovenskih domobrancev po koncu druge svetovne vojne. 

Slovenski začetnik fotografije

Na današnji dan leta 1814 se je rodil slovenski izumitelj Janez Avguštin Puhar. Velja za očeta heliotipije, fotografije na steklenih ploščah, zaradi česar spada med začetnike fotografije. 

Janez Puhar je bil po poklicu duhovnik. | Foto: commons.wikimedia.org Janez Puhar je bil po poklicu duhovnik. Foto: commons.wikimedia.org

Ameriški igralec

Na današnji dan leta 1980 se je rodil ameriški igralec Macaulay Culkin.

Napovednik za film Sam doma:

Ameriška igralka 

Na današnji dan leta 1970  se je rodila ameriška igralka Melissa McCarthy.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:

Leta 1071 so muslimanski Turki Seldžuki v bitki pri Manzikertu v Mali Aziji premagali bizantinsko vojsko in ujeli bizantinskega cesarja Romana VI. Diogena. Seldžuki so nato osvojili velik del Male Azije. Leta 1095 je bizantinski cesar Aleksej I. Komnen poklical na pomoč zahodne kristjane, da bi mu pomagali pregnati muslimanske osvajalce iz Male Azije. To je bil uvod v prvo križarsko vojno.

Leta 1278 je bil v bitki na Moravskem ubit češki kralj Otokar II. Premysl, ki je bil med drugim tudi vojvoda Štajerske in Koroške ter mejni grof Kranjske. Premagala sta ga ogrski kralj Ladislav Kuman in nemški kralj Rudolf Habsburški. Ta je s to zmago postavil temeljni kamen poznejše Habsburške monarhije.

Leta 1346 so v bitki pri Crecyju v stoletni vojni prvič uporabili topove. V tej bitki je angleška vojska premagala francosko.

Leta 1743 se je rodil francosko znanstvenik Antoine Lavoisier, utemeljitelj sodobne kemije.

Leta 1789 so v Parizu razglasili Deklaracijo pravic človeka in državljana.

Leta 1907 je na Kranjskem začel veljati nov deželnozborski volilni red, ki je uvedel splošno volilno pravico za odrasle moške.

Leta 1910 se je v Skopju v albanski katoliški družini rodila mati Terezija, katoliška redovnica in svetnica.

Leta 1939 so podpisali sporazum Cvetković-Maček, dogovor med Srbi in Hrvati. S tem sporazumom je bila znotraj Jugoslavije oblikovana Banovina Hrvaška, ki je imela široko avtonomijo. Na drugi strani smo Slovenci ostali praznih rok, saj Dravski banovini, ki je obsegala slovensko narodno ozemlje znotraj Jugoslavije, niso dovolili preoblikovanja v Banovino Slovenijo, ki bi imela enake pristojnosti kot sosednja Banovina Hrvaška.

Leta 1954 se je rodil slovenski popotnik Tomo Križnar.

Leta 1977 je vzhodnonemška atletinja Rosemarie Ackermann kot prva ženska v skoku v višino preskočila dva metra.

Leta 1978 je bil za papeža izvoljen Albino Luciani. Kot papež Janez Pavel I. je na papeškem prestolu preživel le 34 dni, kar je najkrajše papeževanje v zgodovini Rimskokatoliške cerkve. Umrl je zaradi infarkta.

Leta 2009 so v ZDA našli ugrabljeno Jaycee Dugard, ki so jo pogrešali več kot 18 let.

Ne spreglejte